E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülke piyasaları kazandırıyor---

Gelişen ülke piyasaları kazandırıyor

Gelişen ülke piyasaları kazandırıyor
01 Nisan 2015 - 07:43 borsaningundemi.com

MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi, 30 Mart itibariyle yılın ilk üç ayında yüzde 1.7 kazanç sağladı

Teşvik beklentilerinin Çin borsasını canlandırması ve ABD’nin parasal sıkılaştırmayı haziran sonrasına öteleyeceği beklentisinin verdiği destekle gelişmekte olan ülke borsaları 2014 ortasından bu yana ilk çeyrek dönemlik kazançlarını yaşıyor. Borsalarda yılın ilk çeyreğinde en büyük getiriyi Asya endeksleri sağlarken, Rusya, Macaristan ve Çin ocak-mart döneminin en iyi performans gösteren borsaları oldu. Gelişmiş ülkelerde ise en büyük getiri art arda faiz indiran Danimarka’da elde edildi. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi içinde Türkiye dolar cinsinden yüzde 14.7 ile en büyük kaybı veren ülkelerden oldu. MSCI endeksleri hazırlanırken, her ülkede benzer faaliyet gösteren şirketlerin hisselerine yoğunlaşılarak birbirleriyle kıyaslanabilir ülke performans endeksleri oluşturuluyor. MSCI endeksleri özellikle yabancı fonlar tarafından takip ediliyor. 

En çok Asya getiri sağladı 

MSCI Dünya Endeksi ocak-mart döneminde yüzde 2.69 yükselirken, MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi, geçiğimiz çeyrekte yüzde 5 gerilemesinin ardından, 30 Mart itibariyle yılın ilk üç ayında yüzde 1.7 kazanç sağladı. İlk çeyrekte en iyi getiri Asya borsalarında elde edildi. MSCI Asya Endeksi yüzde 7.14, Avrupa Endeksi yüzde 4.34, ABD Endeksi yüzde 1.73, Amerikan Endeksi ise yüzde 0.83 yükseliş gösterdi. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi’nin getiri şampiyonu ise Rusya oldu. Ekonomik durgunluk ve petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen Rusya’da hisseler dolar cinsinden yüzde 18.2 yükseldi. İlk çeyrekte en fazla kazandıran ikinci gelişen ülke borsası yüzde 17.5 ile Macaristan oldu. Filipinler’in yüzde 8.2 kazandırdığı ilk çeyrekte Çin hisselerinin yılın ilk üç ayında getirisi yüzde 7.5 olarak gerçekleşti. Ancak Çin’de Şanghay Kompozit Endeksi’nin 30 Mart itibariyle getirisi yüzde 17’yi aştı.Uzmanlara göre Çin borsasının pozitif performansı sürecek. Çin’de politika yapıcıların bu yıl yüzde 7 büyümesini bekledikleri ekonomiye teşvik sağlaması beklenirken, analistler alınacak tedbirlerin borsa dostu olacağını söylüyor. Örneğin ING, bu yıl faiz oranlarında toplam 75 baz puan indirim yapılacağını ve yıl sonunda kadar zorunlu karşılıkların 150 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor. 

MSCI endeksinde Türkiye yüzde 14.7 geriledi 

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye, zayıf performans gösteren ülkeler arasında yer aldı. MSCI Gelişen Piyasalar ülke endeksleri arasında dolar bazında yapılan hesaplamaya göre ilk çeyrekte Türk hisseleri yüzde 14.7 geriledi. Diğer yandan BIST 100 endeksi yılbaşından bu yanaz yüzde 5.6 değer kaybetti. MSCI endeksinde sert düşen hisseler arasında yüzde yüzde 17 ile Brezilya ve yüzde 19.6 ile Kolombiya yer alıyor. Ocak-Mart döneminde en büyük düşüşü ise yüzde 30 ile Yunanistan yaşadı. MSCI Gelişmiş Ülke endeksinde yılın ilk üç ayında en iyi performansı Danimarka gösterdi. Parası euroya bağlı olan Danimarka, zayıfl ayan euronun ekonomisine zarar vermemesi için art arda faiz indirimine gitmişti. Ekonomik teşviklerin yardımıyla Danimarka’da hisseler yüzde 16’dan fazla değer kazandı. Parasal genişlemenin borsalarına destek verdiği bir diğer gelişmiş ülke Japonya. Japon hisseleri, hem merkez bankasının parasal genişleme politikaları, hem de sosyal güvenlik fonlarının tahvillerden hisselere dönmesi nedeniyle yüzde 10.62 yükseldi. 

Avrupa’da gösterge endeksler güçlendi 

Yerel endesklere bakıldığında gelişmiş ülkeler arasında en hızlı yükselişi yüzde 22.2 ile Almanya’nın Dax endeksi gösterdi. Fransa’da Cac 40 yüzde 18, Norveç’te Oslo All Share yüzde 20.34 yükseldi. İngiltere’de FTSE 100’ün üç aylık getirisi yüzde 3.58 oldu. MSCI Sınır Piyasalar ülke endeksleri içinde en iyi performansı yüzde 29.36 yükselen Arjantin, yüzde 8.16 yükselen Suudi Arabistan gösterdi. Bu piyasalar içinde en kötü performans yüzde 22 gerileyen Sırbistan’da kaydedildi. 

Hisse ihraçları 231.5 milyar dolarla rekor kırdı 

Bu arada, küresel hisse senedi ihraçları ocak-mart döneminde beşte bir oranında artarak 231.5 milyar dolara çıktı. İkincil hisse satışlarındaki artışın şirketlerin halka arzındaki azalmayı dengelemesiyle yılın ilk çeyreğinde hisse senedi ihraçları rekor seviyeye yükseldi. Borsaların yükselmesiyle hisse değerlemelerinin arttığı bör denemde daha az şirketin borsaya katılmasıyla halka arzlardan elde edilen gelir Thomson Reuters Hisse Sermaye Piyasaları (ECM) verilerine göre 37.2 milyar dolara indi. İkinci hisse satışlarının büyüklüğü ise art arda üçüncü yıl artış göstererek 168.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dolar, Temmuz-Eylül 2008'den bu yana en iyi çeyreğini geçirdi

ABD ve Euro Bölgesi’nın para politikalarındaki ayrışmanın etkisiyle dolar 2008 yılından bu yana en iyi çeyreğini geçirirken, euro da en kötü üç ayını geçirdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Avrupa’da deflasyonist baskılarla mücadele etmek amacıyla mart ayında 1 trilyon euroluk tahvil alım programına start verdi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ise bu yıl faizleri artırmaya başlaması bekleniyor. Faizlerdeki bu farklılaşma ABD Hazine kağıtlarından yana işledi ve dolara destek verdi. Dolar endeksi yılın ilk çeyreğinde yüzde 9 yükseldi ve Temmuz-Eylül 2008’den bu yana en iyi performansı gösterdi. Euro ise yılbaşından bu yana yüzde 11 geriledi ve kullanılmaya başladığından bu yana en kötü çeyrek dönemini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)