E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGelişen ülke para birimleri baskı altında---

Gelişen ülke para birimleri baskı altında

Gelişen ülke para birimleri baskı altında
03 Mart 2014 - 17:59 borsaningundemi.com

Gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri, Rusya ve Ukrayna arasında artan siyasi gerilim nedeniyle günü satış baskısı altında geçirdi

Ukrayna - Rusya gerginliği artarak devam ederken dünya piyaları da bu gerginlikten nasibini alıyor. Borsalarda görülen düşüşlerin ardından para birimlerinde de hareketlilikler yaşanıyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki hareketler Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından analiz edildi:
   
"Gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri, Rusya ve Ukrayna arasında artan siyasi gerilim ve Çin'den gelen yavaşlama sinyallerinin artmasıyla satış baskısı altında. Bugün Rus rublesi hem dolara hem de euroya karşı en düşük seviyelerin görülmesiyle, Rusya Merkez Bankası bu sabah kısa vadeli faizleri 150'şer baz puan artırdı ve haftalık borç verme faizini %7'ye çekti. Çin yuanında ise volatil seyir devam ediyor  yılbaşından bu yana dolara karşı değer kaybı %1,9'a ulaşmış durumda.
   
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahale için parlemantodan onay almasıyla, bölgede artan siyasi tansiyonla rubledeki değer kaybı artıyor  ruble hem dolara hem de euroya karşı en düşük seviyelerden işlem görüyor. Rusya Merkez Bankası da bu sabah artan enflasyon ve mali istikrara yönelik riskler gerekçe göstererek 1 hafta vadeli borç verme faizini "geçici olarak" %5,5'ten %7'ye yükseltti. Batı ülkelerinden gelebilecek olası yaptırımlar, ülkenin ekonomik görünümünü olumsuz etkileme potansiyeli taşırken, kurdaki değer kaybının daha da artma olasılığını yükseltiyor. Rubledeki sene başından bu yana  dolara karşı olan değer kaybı %12'yi aşmış durumda.
   
Ocak ayında %6,1 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon, Rusya Merkez Bankası'nın %5 olan hedefinin oldukça üzerinde iken, Şubat ayı enflasyonunun da %6,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca, Şubat ayında döviz rezervlerinin son 3 yılın en düşüğüne gerilediği açıklandı.
   
Ukrayna grivnasındaki sene başından bu yana yaşanan değer kaybı ise %20'yi aştı. Ukrayna Maliye Bakanı ülke ekonomisinin, kısa vadede 35 milyar $ dış finansman ihtiyacı olduğunu belirtti.
   
Çin yuanında dolara karşı son 5 yılın en yüksek değer kaybı yaşanıyor. Haziran 2005'ten bu yana, dolara karşı %34 değer kazanan yuan, sene başından bu yana %1,7 değer kaybetmiş durumda. Son açıklanan Çin PMI verilerinin de ekonominin yavaşladığına işaret etmesi yuan ve Asya para birimlerinde baskı yaratıyor. Yuanın günlük işlem bandı iki yönlü olarak %1 esnekliğine sahip iken, bu sabah Çin Merkez Bankası başkan yardımcısı yuanda iki yönlü esnekliğin artırılacağını ve yuanın piyasadaki arz ve talebe göre hareket edeceğini açıkladı. Bu esneklik artışı, kurun daha fazla değer kaybedebileceği anlamına geliyor. Bu da sıcak paranın önü keserek, aşırı risk alımının ve kredi büyümesinin önüne geçilecek.
   
Son 2 yıldır değer kazanan Kuzey Kore wonu da Çin'deki yavaşlama göstergeleri ve yuandaki zayıflamanın etkisiyle değer kaybediyor  sene başından bu yana dolara karşı kayıp %1,9 düzeyinde. Toplam ihracatının %25'ini Çin'e yapan Kore'de Çin'deki yavaşlama nedeniyle büyüme beklentileri de aşağı yönlü revize ediliyor.

$/TL ise Ukrayna ve Çin kaynaklı gelişmelerin etkisiyle geçtiğimiz hafta 2,25 seviyelerini test ederken, bugün 2,22 seviyelerinden işlem görüyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)