E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGelişen ülke para birimleri baskı altında---

Gelişen ülke para birimleri baskı altında

Gelişen ülke para birimleri baskı altında
14 Kasım 2016 - 17:29 borsaningundemi.com

Işık FX; TL varlıkları yurtiçinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle negatif ayrışmaya devam ettiğini belirtti

ABD Tahvil Faizleri Yükselişine Devam Ediyor

Geçtiğimiz haftada artan enflasyon beklentilerini Trump daha da hızlandırdı ve ABD hazine tahvillerinde başlayan bu ralli, hafta başlangıcında daha da hız kazandı. 10 yıllık hazine bonoları ile enflasyon korumalı menkul kıymetler arasındaki oranı ölçen 10 yıllık breakevenler, 2016 Haziran ayından beri rallisine devam ediyor. Bu durumda enflasyon beklentilerinde görülen artış tahvil faizlerini de yukarı itiyor. Faizi yükselen hazine bonoları, Dolar'ın da gücünü artırmasına neden oluyor. İleride oluşabilecek yüksek enflasyon inancına yönelik, FED'in faizleri artırabileceğine yönelik beklentileri de artıran bu gelişme, Dolar'ı da ayrıca güçlü tutan önemli bir ayrıntı olarak piyasalara yansıyor. Bu durumda yaşanan Dolar rallisi gün itibariyle, gelişmekte olan ülke para birimlerinin de güç kaybına uğramasına neden olmakta. Dolar gün itibariyle TL'ye karşı % 1.22, Rubleye karşı % 0.96, Güney Afrika randına karşı % 0.40 primli fiyatlanıyor. Ayrıca ABD faizlerinde görülen yükseliş, yurtiçinde faizleri de yukarı çekiyor. Türkiye'de bugün gösterge faiz yeniden çift hanelere çıkarken, yüzde 10'lara kadar yükseldi.

Dolar/TL Paritesi Haftaya Yükseliş ile Başladı

Donald Trump'ın sürpriz olarak nitelendirilebilecek seçim zaferi sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı artıyor. Trump'ın seçim öncesi söylemlerinde dış ticaret anlamında daha korumacı bir tavır takınacağını belirtmesi mal ticaretinin yanında, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışının da tersine dönmesine sebebiyet vereceği düşünülüyor. TL varlıkları ise yurtiçinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle negatif ayrışmaya devam ediyor. Muhalefet ve gazetecilere yönelik tutum ve idam tartışmalarının tekrardan gündeme gelmesi nedeniyle Avrupa Birliği üyelik görüşmeleri kopma noktasına kadar geldi. Dün AB Başkanı Schulz'un ekonomik yaptırım tehdidine aynı sertlikte hükümet tarafından karşılık gelmişti. AB Dışişleri Bakanları ise bugün Brüksel'de bir araya gelddi. Bakanlar toplantıda Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri ve üyelik müzakerelerini rafa kaldırmayı ele alacak. Fakat Avrupa'ya olan mülteci akını ve cihatçı örgütlerle mücadelede Türkiye'nin önem taşıması sebebiyle ilişkiler konusundaki kararın Aralık'tan önce alınmayacağı belirtiliyor.

Yurtiçindeki diğer önemli gelişme ise son dönemlerde tekrardan gündeme gelen anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi. Bugün Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kapsamlı anayasa değişikliğinin başka bir bahara kaldığını, şu an parti gündeminde başkanlık sistemine geçişi sağlayacak bir anayasanın olduğunu açıkladı. Kurtulmuş, 330 milletvekiline ulaşıldığı zaman anayasa teklifinin Meclis'e geleceğini ifade etti.

USDTRY
Kur yeni haftaya yükseliş ile başladı. Trump zaferi sonrasında uygulamaya koymak istediği politikalar gelişmekte olan ülkelerden yatırımcıların çıkmasına neden olurken, Türkiye'de bu durumdan etkileniyor. BİST-100'de kayıplar yüzde 1'e yaklaşırken, kurda rekor seviyesine yakın seyrine devam eediyor. Ayrıca yurtiçinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı değerlendirmede; Türkiye ekonomisindeki yapısal nedenlerden dolayı doların değer kazanmadığını, Trump'ın seçilmesinin bunda etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Kurtulmuş; dönemin şartları kalktığında doların belirli bir seviyenin altına inmesini beklediğinin altını çizdi. Diğer önemli açıklama ise Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'dan geldi. Açıklamasında; enflasyon hedefine ulaşılamamasının nedeninin gıda fiyatları olduğunu belirten Erdoğan, enflasyonda domates biberden dolayı sıkıntı yaşamamalıyız, aşacağız dedi. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden kurda bir sonraki direnç 3,2980 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması durumunda ise yeni hedef 3,3100 seviyesi olabilir. Geri çekilmelerde ise 3,2600 ve 3,2410 destek seviyeleri takip edilmeli.

EURUSD
Trump'ın Başkan seçilmesinin ardından ABD'de mali harcamaların ve enflasyonun yükseleceği beklentisiyle başlayan dolar rallisi kurru 2016'nın en düşük seviyesine yaklaştırdı. Euro Bölgesinde sanayi üretimi Eylül ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti ancak makroekonomik verilerin de dolar domine piyasada gölgede kaldığını görüyoruz. Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkan yardımcısı Trump zaferinin Avrupa'ya getirdiği risklerden bahsetti. Avrupa'da milliyetçi, korumacı ve popülist partilerin yükselmesinin Avrupa açısından tehdit olduğundan ve büyüme beklentilerinin yükselmesinin dünya ekonomisinde bir iyileşmenin göstergesi olmayabileceğini savundu. Bugün ayrıca AMB Başkanı Draghi'nin yapacağı konuşma da Banka'nın tutumu hakkında daha fazla ipucu verebilir. Teknik olarak baktığımızda ise satıcılı seyrin devamında 1.0750 - 1.0710 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 2016'nın dip seviyesi olan 1.0710 bölgesinin altında kapanışlar görmemiz durumunda1.0680 -1.0650 seviyeleri gündeme gelebilir. Kurda toparlanmalarda 1.0800 -1.0830 -1.0850 seviyeleri önemli direnç konumunda.

GBPUSD
Geride bıraktığımız haftada Trump--May görüşmesinin getirdiği pozitif havayla sterlin haftayı yükselen dolar dahil bir çok para birimine karşı artıda kapattı. Bunun yanı sıra İngiltere hükümetinin temyize götürdüğü Lizbon Anlaşmasının 50. Maddesi ile ilgili kararın 7 Aralıkta açıklanması bekleniyor. Hükümetin AB'den çıkış zamanı için parlamento onayına ihtiyacı olması, Brexit sürecinde yapılacak yeni serbest ticari anlaşmalar için İngiltere'ye daha fazla vakit verebilir. İngiltere Başbakanı May'in çıkış için Mart 2017 tarihini göstermesiyle yükselen hard-Brexit endişeleri karara kadar rafa kaldırılmış durumda. Teknik olarak ise sterlin haftanın ilk işlem gününde güçlü dolara karşı kazanımlarını korumaya çalışıyor. Yükselen trendin alt bandı olan 1.2500 bölgesinde fiyatlanan kurda bu seviyenin altında göreceğimiz kapanışlar satış baskısını artırabilir. Bu seviyenin altında 1.2450 -1.2400 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.2600 -1.2675 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Donald Trump'ın başkanlığaa seçilmesinin üzerinden geçen üç gün boyunca sarı metalde değer kayıpları devam ediyor. Yeni başkanın uygulamak istediği politikaların enflasyonda yükselişe neden olması beklentisi Fed'in faiz artırım ihtimalini güçlendirirken, bu durum dolara olan talebin artmasına ve doların değer kazanmasına neden oluyor. Altın ile ters yönlü bir ilişkiye sahip olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri bugün yüzde 4'ün üzerinde yükselmiş durumda. Yaşanan bu gelişmeler altın fiyatlarını satış baskısı altına almış vaziyette. Ancak uzun vadede enflasyonun yükselmesi, enflasyondan korunma aracı olarak kullanılan altının fiyatlarında dengelenmeye neden olabilir. Teknik olarak ise değerli metalde satış baskısının devamında 1218 destek seviyesinin aşılması durumunda tekrar 1212 dolar denemesi görebiliriz. Yükselişlerde ise 1228 ve 1238 dirençleri takip edilmesi gereken seviyeler olarak öne çıkıyor.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları yeni haftaya da satış ağırlıklı bir görüntü ile başladı. Trump'ın ABD'nin yeni başkanıı olması petrol fiyatlarında devam eden satış hareketini daha da hızlandırdı. Yeni başkanın seçim öncesi vaatleri arasında, ABD içindeki kaya gazı üreticilerini ve Kanada petrolünü ABD üzerinden petrol pazarına buluşturma projesini destekleyici açıklamalarda bulunuyor. Bu durum, 30 Kasım'daki anlaşma beklentilerinin hayli zayıfladığı şu dönemde, arz fazlasına yönelik endişeleri tekrardan gün yüzüne çıkardı. 30 Kasım'daki OPEC toplantısı konusunda ise üreticiler sessizliğini koruyor. Ülkeler halen üretim kotasını belirlemiş değil ve ikili görüşmelerde bir tıkanma yaşanmış gibi görünüyor. Toplantıya yönelik beklentilerde değişim olmadığı sürece fiyatlardaki aşağı yönlü hareket devam edebilir. Brent petrolde takip edeceğimiz destek 44 dolar seviyesi. Bu desteğin kırılması halinde 43.30-43.00 aralığına kadar hızlı bir gevşeme görebiliriz. Toparlanmalarda ise öncelikle 45 doların üzerinde kalmamız gerekiyor. Hareketin devamında ise 46 dolar hedeflenebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)