Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
"BU HAFTA DRAGHI’NIN HAFTASI..
Gelişmekte olan piyasaların gelişmiş ülke piyasalarına göre iskontolu işlem görmesi nedeniyle hala alım için uygun seviyelerin bulunduğu spekülasyonları, her risk iştahı artışında yeniden gündeme gelmeye devam ediyor. Bu şekilde de gelişen piyasalar gündemde kalmaya devam ediyor, geçen hafta da görünüm genel olarak buydu..
ABD tarafında işler yolunda giderken Cuma günü gelen tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri, her ne kadar doların pek çok para birimine karşı değer kazanmasına neden olmuş olsa da bir panik havası söz konusu değil. Gelişen piyasalar bu habere çok sevinmese de şimdilik çok dert etmiş görünmüyor. Haziran’daki FOMC’ye kadarki makro verilerin performansı ve bunların ışığında Yellen’ın yapacağı konuşma önemli olacak ancak o zamana kadar henüz vakit var..
Dolayısıyla şuan stres FED’den çok Ukrayna ve Rusya.. Cenevre uzlaşısı memnuniyet yaratmıştı ama rahatlık uzun sürmedi. Ukrayna’nın artan şiddet olayları nedeniyle terörle mücadele operasyonu başlatması Rusya’nın tepkisini çekti, Rusya’nın başlattığı tatbikat da Batı’nın tepkisini çekti. Dolayısıyla yaptırımlar, bunların hangi seviyeye taşınacağı, Mayıs’ın sonlarına doğru Ukrayna’da yapılacak seçimler gibi konular gelecek günlerde de gündemimizde olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu da bizim her ne kadar içerde keyifler yerinde olsa da yurtdışı kaynaklı baskılarla düzeltme/kar realizasyonu gibi olası hareketlere karşı uyarı yapmamızı gerektiriyor diye düşünüyoruz.
Yurtiçinde ise geçen haftaya enflasyon raporu damgasını vurdu. Hatta o kadar ki dış ticaret açığı verisi bile gölgede kaldı. Başçı’nın sunumunda beklenen ve beklenmedik sinyallerle başlayan bahar havası da haftanın devamına yayılarak Cuma da BIST100’ün 75.000 üzerinde kapanışına imkan verdi. Zorunlu karşılıklara faiz verilme ihtimali, bunların kendisinin de indirilme ihtimali, faizlerin piyasa beklentilerinden önce indirilmesi ihtimali gibi pek çok şey şimdi gündemde ve sonuç olarak bunlar da bankaların karlılığını destekleyeceğinden bankalar öncülüğünde BIST’te keyifler yerindeydi..
Bu haftaya da taşınan bu iyimserliğin devamının gelip gelmeyeceği konusunda 8 Mayıs ECB toplantısı da oldukça etkili olacaktır görüşündeyiz. Avrupa Merkez Bankası’nın bu Perşembe günkü toplantısında alınacak kararlar Euro üzerinde önemli etkiler yaratabilir bu da euroTL paritesi üzerinden bizim için önem kazanan bir durum. Özellikle de Avrupa Birliği’nin bizim çok büyük bir ticaret partnerimiz olduğu düşünüldüğünde..
Euro bölgesinde enflasyon yaratma çabaları devam ediyor ve Draghi ısrarla tüm araçların masada olduğunu söylemeye, gerekirse tüm araçları kullanabileceklerini vurgulamaya devam ediyor. ancak geçen hafta yaptığı bir konuşmada parasal genişlemenin hala uzak olduğunu söylemesi euroyu büyük ölçüde rahatlatmıştı. Şimdi bu şekilde bu toplantıdan bir adım gelmesi veya gelmemesi durumu daha kritik hale gelmiş durumda, özellikle de EURUSD paritesi üzerinde. Zira parite ekonomiden toparlanma sinyalleri geldiği için 1.38’in altına inmiyor, ECB baskısı nedeniyle de yükselişini hızlandıramıyor, bu toplantı ile paritede kayda değer bir tepki görebileceğimizi düşünüyoruz.
Haftanın diğer gündem maddelerinde ise yurtiçine bakıldığında bugün TÜFE verisi açıklanıyor olacak. Son enflasyon raporunda yıl sonu hedefi yukarı yönlü revize edildi ve Mayıs’ta peak noktanın görüleceği tekrarlandı hatırlanacağı gibi.. Bugün açıklanacak veri ise Nisan’a ait.. Mayıs’a dek yükseliş devam edeceğinden ve bu da açıklanmış bir beklenti olduğundan bugün beklentileri aşacak bir verinin çok sert olumsuz etkiler yaratmayacağını düşünüyoruz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki veri beklentilerin çok üzerinde gelirse bu durumda geçen haftaki yükselişin ardından bu durum bir kar satışı ve realizasyon fırsatı olarak da kullanılabilir.
Yurtdışı gündemde ise bugün ABD’de hizmet PMI verisi var. Haftanın kalanında ise Avrupa’da ve Çin’de hizmet PMI’lar, Almanya’da fabrika siparişleri ve sanayi üretimi, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz kararları ve sonrasında Draghi’nin konuşması, yurtiçinde ise TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu ve TCMB Reel Efektif Kur rakamı açıklanıyor olacak. Bu sabaha baktığımızda ise Çin’de beklentilerin altında gelen imalat PMI’ın işaret ettiği zayıf tablo sonrasında Asya haftayı kırmızılarla karşıladı, ABD vadelilerinde de hafif satıcılı bir seyir görüyoruz, gösterge faiz ve DolarTL’nin destekleyici seviyelerinin devamı önemli olmakla beraber küresel piyasalardaki bu hava nedeniyle Cuma da %1,74’lük primin ardından yurtiçi açılışta hafif bir kar satışına dönebilir. 74,000 ve 73,000 destekleri bu hafta için pozitif havanın korunması için kritik. 75,000 üzerinde kalındıkça 75,000-77,000 bölgesini konuşmaya devam edebiliriz.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.