E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasaların carry trade avantajı çöküyor---

Gelişen piyasaların carry trade avantajı çöküyor

Gelişen piyasaların carry trade avantajı çöküyor
11 Kasım 2016 - 11:56 borsaningundemi.com

ABD tahvil faizlerinin yükselmesi daha riskli varlıklara yönelik iştahı azaltırken, gelişmekte olan ülke tahvil faizlerinin carry trade avantajı azalıyor

Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesi nedeniyle kaybedenler listesine gelişmekte olan piyaslar carry tradelerini de eklemek gerekir.

ABD Hazine tahvili faizlerinin yükselmesiyle daha riskli devlet tahvillerinin cazibesi azalırken, Endonezya'dan Brezilya'ya kadar yüksek getirili para birimlerine yönelik pozisyonlar 2011'den bu yana en yüksek hızla çözülüyor. Bloomberg'in derlediği 8 gelişmekte olan ülke para birimine yönelik carry tradelerden oluşan endeks, gelişmekte olan ülke tahvillerinin faiz avantajının 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle son 2 günde yüzde 3.8 düştü.

2016'nın büyük bölümünde döviz traderlerinin kazanç sağladığı bu strateji artık sert biçimde tersine dönüyor gibi görünüyor. Carry trade endeksi getirileri Salı günü itibariyle 18 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. ABD'nin yeni Başkanı seçilen Donald Trump'ın mali harcama planının enflasyonu yükselteceği ve ABD bütçe açığını artıracağına yönelik beklentilerin alevlenmesiyle ABD Hazine tahvili faizindeki artış, Trump'ın korumacı politikalarına hazırlanan gelişmekte olan piyasalar için yeni bir darbe oldu.

Singapur'da Schroder Investment Management'ın 11.7 milyar dolar yöneten Asya sabit getirili menkul kıymetler şefi Rajeev de Mello, "ABD tahvil getiri eğrisinin dikleşmesi gelişmekte olan piyasalardaki satışların kesinlike bir sebebi. Düzeltmenin tamamlandığını düşünmek için çok erken olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Endonezya rupisi Cuma günü Asya'da en büyük zayiatı vererek dolar karşısında yüzde 3 kadar geriledi. Rupi, Endonezya Merkez Bankası'nın piyasalara istikrar kazandırmak için hamle yapmasıyla, kayıplarının bir kısmını geri alarak yüzde 0.9 aşağıda işlem gördü.

Hindistan'da, Mumbai merkezli traderlere göre, devlet bankaları dolar sattı. Hindistan para birimi rupi yüzde 0.6 düştü. Yerel faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle popüler olan para birimlerinden Brezilya reali ve Güney Afrika randı, Perşembe günü yüzde 4'ün üzerinde geriledi.

Gelişmekte olan piyasalarda faiz oranı halihazırda ABD'den yüksek olmakla birlikte aradaki fark azalıyor. JPMorgan GBI-EM Küresel Bileşik Endeksi ile 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili getirisi arasındaki fark Çarşamba günü 4.41 yüzdelik puana kadar geriledi. Bu aynı zamanda Temmuz 2015'ten bu yana en düşük seviye oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)