E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasaların büyüklüğü ne?---

Gelişen piyasaların büyüklüğü ne?

Gelişen piyasaların büyüklüğü ne?
10 Temmuz 2014 - 07:42 borsaningundemi.com

Templeton Gelişen Piyasalar Fonu bir süredir merak edilen konuya aydınlık getirdi

Gelişen piyasalarda GSYH üzerine yapılan istatistiksel çalışmalar bir süredir gündemde. 

Templeton Gelişen Piyasalar Fonu’nun hazırladığı çalışma gelişen piyasaların büyüklüklerine dair daha net bir tablo ortaya koyuyor. 

Nisan ayında Nijerya istatistik ofisi tarafından yayınlanan verilere göre yeniden düzenlenen Nijerya GSYH’sı Güney Afrika’yı geride bırakarak kıtanın en büyük ekonomisi haline geldi. Aynı ay içerisinde dünya bankasına ve birleşmiş milletlere bağlı ICP, ekonomilerin büyüklerine yönelik verileri satın alma gücü paritesini temel alarak tekrar hesapladı. 

Hesaplamalardan çıkan sonuçlardan bir tanesi Çin ekonomisinin ABD ekonomisini yakalamak üzere olduğuydu. Hesaplamalardan çıkan bir başka sonuç da dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin artık Japonya değil Hindistan olduğuydu.

Tabii ki bu açıklamalardan sonra Nijerya, Çin ve Hindistan halkları bir anda daha zenginleşmedi. Aynı zamanda ABD, Japonya ve Güney Afrika halkları da bir anda fakirleşmedi. Fakat bu haberler yinede önemli. Nijerya’da oluşan değişikliğin nedeni 1990 yılı temel alınarak yapılan GSYH hesaplarının 2010 yılı temel alınarak yapılmaya başlanması. Temel alınan 1990 döneminde telekomünikasyon ve internet firmaları gibi günümüzde etkili firmaların var olmamasının duruma etkisi büyük. Temel yılının 2010’a çekilmesi çıkan verilerin daha kesin olmasını sağladı.

Satın alma gücü paritesi, para birimleri arasında teorik kur seviyeleri oluşturmak için genel birkaç ürünün farklı ülkelerdeki fiyatını kullanır. Bu parite kısa dönemde kurlar arasındaki değişimlerden etkilenmemesi yüzünden ölçümlerde biraz daha etkili olabiliyor. Satın alma gücü paritesi temel alınarak yapılan hesaplamalardan çıkan sonuçlarda gelişmekte olan piyasaların diğer hesaplamalardan çıkan sonuçlara göre küresel üretimde çok daha iyi durumda olduğu görülüyor. Hatta 2011 hesaplamalarına göre küresel üretimin yarısı gelişen piyasalara ait. Rusya, Brezilya, Endonezya, Çin ve Hindistan ekonomileri satın alma gücü paritesi hesaplarına göre en büyük 12 ekonomi içerisinde. 

Templeton Fonu Başkanı Dr. Mark Mobius’a göre bu değişiklikler bazı uluslararası kuruluşların üyeliklerini etkileyebilir.

Yatırımcılar içinse satın alma gücü paritesi verilerinden gelen haberler Nijerya’daki değişikliklerden daha önemli. Nijerya’nın yeni sektörlerindeki dinamizm bilinse de açıklanan GSYH yatırımcıların Nijerya’ya yaptığı yatırım miktarlarını çok etkilemiyor. ICP’den gelen bu veri yatırımcıların gelişen ülkelerin para birimlerinden hangilerinin yüksek hangilerinin alçak değerlendirildiklerini anlamalarını sağlıyor. Mesela düşük değerlendirilen para birimleri ihracat firmalarının işine yarıyor. Bu verileri inceleyen yatırımcılar şirketlerin uzun vadedeki gelirleri ve değerleri hakkında fikir sahibi oluyor. 

Fakat kısa ve orta vadede piyasalarda belirlenen kur değerleri hisse fiyatlarını etkiliyor. Buna rağmen satın alma gücü paritesi verileri ve Nijerya’nın GSYH verileri gelişen piyasalar için çok önemli. Mark Mobius bu verilerden uluslararası yatırımcıların gelişen piyasalara biraz daha ilgi duyması gerektiği sonucunu çıkartıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)