E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen haftanın sonunda piyasalarda görülen sakinlik ve kurlardaki sıçrama, bizi gelişen ekonomilerde yaz döneminde meydana gelen kargaşanın sona erdiğini ilan etmeye yöneltiyor. Bu olumlu gelişmeler ve bunlara paralel olarak yatırımcı farklılaşmasına ilişkin artan işaretler, 2016 yılının başında yaşananların bir tekrarını görmekte olduğumuz yolunda umutları getiriyor. Söz konusu dönemde, Çin öncülüğündeki piyasa rahatsızlıklarına ilişkin artan endişeler, sermaye akışları ve yüksek varlık fiyatlarının rahatlatıcı bir restorasyonunu getirdi ve bireysel gelişen ülkeler için çok daha destekleyici faaliyet ortamına yol açtı.
Bu umudu paylaşıyorum ve tarihi örneğin farkındayım. Ancak temkinli kalmak için dört neden var;
1- Süregelen piyasa rahatsızlıkları her zaman lineer bir yol izlemez: Birkaç sakin gün genele yayılmış rahatsızlığın sona erdiği anlamına gelmez. Devam eden piyasa aksaklığının daha büyük boyutlu trendinde, geçici geri çekilmelerin birçok tarihi örnekleri var. Bu özellikle, yayılmaların ve muhtemelen geri yayılmaların henüz seyrini tamamlamadığı durumlarda ve akım kesicilerin henüz devreye alınmadığı ve tetiklenmediği dönemlerde maydana gelir. Son birkaç haftadaki finansal volatilitenin bazı ekonomik ve finansal temel göstergeleri istikrarsız hale getirme ve Piyasa bozulmalarına bir geri dönüşe neden olma olasılığını gözardı etmek için çok erken.
2- Manşet ülke vakaları çözüme kavuşmadı: Ne Arjantin ne Türkiye, iki büyük manşet vaka, ekonomilerini güvenli bir istikrar yoluna sokabilecek politika ayarlamalarının ve yeni finansmanın bir kombinasyonunu üretemedi. Buna bağlı olarak, geçen haftanın sonunda görülen piyasa ferahlaması muhtemelen mevcut piyasa dinamiklerinde temel bir değişiklikten ziyade dönemsel portföy pozisyon ayarlamasından kaynaklandı. Eğer Arjantin ve Uluslararası Para Fonu (IMF) daha avantajlı bir fonlama ile birlikte güçlendirilmiş bir program üzerinde anlaşmaya varırsa ve eğer Türkiye 13 Eylül'de toplanacak merkez bankası dahil politika tepkisini genişletmenin bir yolunu bulursa, daha uzun süreli bir iyileşme mümkün.
3- Dış ortamda belirsizlik sürüyor: Gelişen piyasalar; gelişmiş ekonomiler arasında artan performans farklılaşması, siyasi belirsizlikler, istikrarı azalan uluslararası ticaret sistemi ve evrilen merkez bankası politikalarının şekillendirdiği akışkan bir küresel düzelemde faaliyet gösteriyor. Acil riskler, dolarda ve uluslararası finansal koşullarda potansiyel istikrarsızlık yaratan değişikliklerden kaynaklanıyor. Bu gelişmeler, Helene Rey ve diğerlerinin araştırmalarında gösterilen "küresel faktör" haline geliyor ve gelişen ekonomilerde iç finansal ve ekonomik değişkenleri yönlendirmede önemli bir rol oynayabilir.
4- Piyasa yapısında meydana gelen son değişikliklerin etkisi belirsiz kalmaya devam ediyor. Nihayetinde, gelişen ekonomilerde portföy yatırımı için piyasaya yönelik son yapısal değişiklikler hakkında yeterince öğrenemedik. Özellikle, bu değişikliklerin artan kargaşa dönemleri sırasında volatiliteyi azaltacağı ya da artıracağı açık değil. Bu sadece pasif yatırım ve yeni ürünlerin meydana getirilmesindeki artış için değil, aynı zamanda gelişen piyasa varlık sınıflarına yatırımlardan gelen çapraz yatırımcı kazancı, yerel para yatırımlarındaki artış ve gelişen ülkelerin özel sektör tahvil arzındaki artışa neden olan değişiklikler için de doğru.
Bu dört faktörün her biri, gelişen piyasalar için önümüzede daha sakin günler umabileceğimiz işaret ediyor, ancak yeniden volatil bir seyir olasılığı için planlarımızı yapmalıyız.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Doğru ve güvenilir lafı çok yeminci yani yalancı tiplerin en büyük emaresidir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:35)