E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ünlü yatırım gurusu Mark Mobius, “Gelişmekte olan piyasalar çok ucuz, yatırım fırsatı var” deyince gözler yılbaşından bu yana inişte olan gelişen piyasalara çevrildi. Gelişen piyasaları çok iyi bilen Mobius, satış dalgasının alım fırsatı yarattığını, bazı ülkelerin hisse senedi fiyatları ve para birimlerinde değer artışı başladığını ve bununken önemli nedeninin ABD Doları’nın istikrara kavuşmaya başlaması olduğunu vurguladı. Başta Brezilya olmak üzere Latin Amerika ile Çin’deki küçük ve orta boy şirketler ile büyüme hızı Çin’i geçen Hindistan piyasalarını yatırımcılara öneren Mobius, Asya’da Endonezya, Tayland ve Malezya’nın da ilgi çekici olduğunu söyledi.
Mobius’un bu açıklaması, Wall Street’te özellikle teknoloji hisselerinde başlayan düşüş ile alevlenen, “Gelişenlere yatırım zamanı geldi mi?” tartışmasını iyice gündeme taşıdı.
2017’de yükselişte olan gelişen piyasalar bu yıl artan faiz oranları, doların değer kazanması, ticaret savaşı, Çin’in ekonomik yavaşlaması gibi nedenlerle 2018’i kayıp bir yıl olarak geride bırakıyor. 24 ülkeden büyük ve orta sermayeli onlarca şirketi izleyen MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yılbaşından 16 Kasım’a kadar yüzde 22 geriledi. Ancak artık çoğu yatırım uzmanları aşırı derecede değer yitiren güçlü şirketlere uzun vadeli yatırım zamanı geldiğini vurguluyor. Özellikle 2019’da gelişen piyasaların yıldızının parlayacağı belirtiliyor. Yatırımcı tercihi de bu yönde... Bank of America Merrill Lynch’in yaptığı son ankete göre yatırımcıların portföylerindeki gelişen hisse senetlerinin payı ekim ayında yüzde beş iken kasımda yüzde 13’e çıktı.
Gelişen piyasaların sorunları şubat ayında doların değer kazanmasıyla başladı. Çin Yuanı’nın inişe geçmesi Asya’yı vururken Hindistan ve Endonezya gibi ülkeleri yükselen petrol fiyatları vurdu. Arjantin ve Türkiye de gelişen ülkelerden hızlanan sermaye çıkışından en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı.
Arasında Mark Mobius’un da bulunduğu birçok uzman bu yıl petrol fiyatlarının varil başına 100 doları bulacağım ve gelişenlerin daha da olumsuz etkileneceğini tahmin etmişti ancak fiyatların bu seviyeye ulaşmaması birçok ekonominin büyük hasar almamasını sağladı. Petrol fiyatlarının gerilemesi Asya’daki net petrol ithalatçısı ekonomilere önemli katkı sağlarken ticaret savaşı cephesinde Çin ve ABD’nin müzakerelere başlayacağı yönündeki beklentiler de olumlu havayı destekliyor.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Ocak 2016’dan 2017 sonuna kadar dolar bazında yüzde 85 yükselerek aynı dönemde S&P 500 Endeksi’ni 31 puan geride bıraktı. Ancak 26 Ocak’ta zirveye ulaştıktan sonra düşüş başladı ve endeks bu yıl S&P 500’ün performansına yaklaşamadı.
Bu dönemin geride kaldığı yolunda sinyaller artıyor. Dünyanın en büyük yatırım bankası Blackstone’a bağlı Private Wealth Solutions Group’un Başkan Yardımcısı Byron Wien, “Gelişmekte olanlar gerçekten çok ucuzladı, çekici hale geldiler. Buradan alım yapılabilir, düşen bir bıçağı yakalamak gibi” diyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta gelişen ekonomilerden sermaye çıkışının devam ettiği gerçeği... Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre uluslararası yatırımcılar gelişen piyasalardan ekim ayında net 7,6 milyar dolar çektiler.
Ağustos ve eylül ayındaki net girişlerden sonra ekim ayındaki net çıkış beklenmedik bir gelişme oldu.
Sermaye çıkışı yatırımcıların kaygılarının devam ettiğini gösteriyor. Gelişen piyasalara eylülde net 9,8; ağustosta ise net 5,9 milyar dolar giriş olmuştu. Ancak ekim ayında yatırımcılar gelişen piyasa yatırım araç- lafından 17,1 milyar dolar çektiler. Bu 2005 yılından bu yana görülen en yüksek dördüncü sermaye çıkışı oldu. Bu miktardaki sermaye çıkışma karşılık 9,5 milyar dolarlık sermaye girişi oldu.
Bir diğer önemli nokta ise FED’in faiz artırımlarına 2019’da ara vereceği yönündeki beklentiler... FED Başkanı Jerome Powell’ın ekonomiyi canlandırmak için bazı politikaların azaltılabileceğini söylemesi bu yönde bir sinyal olarak yorumlanıyor. Portföyünde 50 milyar euro bulunan Carmignac’ın müdürü Didier Saint-Georges, “Yatırımcılar FED’in havlu attığını anladığında zaman kaybetmeden gelişen piyasalara dönüşü başlatacaktır. Ancak şu anda değil” diye konuşuyor. Kuşkusuz gelişen piyasalara girişin yoğunlaşması için başka faktörler de gerekiyor. Bunların en önemlisi küresel ekonomik büyümenin net bir şekilde ivme kazanması ve gelişenlerin de buna ayak uydurması. Diğeri ise hisse senetlerinin değerleri. Birçok gelişen ülkenin para birimi tarihi olarak fazlasıyla düşük noktada. Dolayısıyla dolar bazında fiyat-kazanç oranları da oldukça düşük.
Ancak bu seviyeler şimdilik yeterli görülmüyor. 1,5 trilyon euroyu yöneten Avrupa’nın en büyük fon yönetim şirketi Amundi’den Pascal Blanque, bu seviyelerin güçlü alım için yeterli olmadığını belirterek “Gelişenler geri dönüş için yeteri kadar ucuz değil ancak bunu çok yakında görebiliriz. Belki biraz daha düşüş olabilir” diyor.
Bu arada bazı ülkelerde de reform beklentileri var. Örneğin Brezilya’da sağ kesimin adayı Jair Bolsonaro’nun ekimde başkanlığı kazanmasından sonra reform beklentileri yükseldi. Polonya ekonomisinin de reformlarla düzlüğe çıkacağı belirtiliyor. Ayrıca değer kaybeden Çin Yuan’nın dolar karşısında kritik yedi seviyesine düşmemesi de gelişen piyasalara yatırımların artmaması için hayati önem taşıyor.
Dolar bazında aşırı yüksek borcu olmayan Brezilya’nın yanında Güney Afrika’nın da sarı ışıkta beklediği, derin bir resesyondan çıkan Brezilya’nın yüksek döviz rezervleri, Güney Afrika’nın ise yeniden büyümeyi sağlamak için faiz oranlarını düşürmesi dikkat çekiyor. Ayrıca Asya krizinden ders alan ve dolar bazında borçlarının milli gelire oranı nispeten düşük ‘Asya Kaplanları’ da tercih ediliyor. Başta Güney Kore olmak üzere bu ekonomilerin çoğu canlanmanın ilk aşamasında... Endonezya’nın güçlü bankacılık sektörü ve Hindistan’ın güçlü tüketim sektörü de dikkat çekiyor.
Yatırımcılar en çok ilgi gören gelişen piyasa döviz fonu Vanguard FTSE Emerging Markets’i yakından takip ederken Güney Kore’yi de içeren iShares Core MSCI Emerging Markets fonu da özellikle aşırı ucuzlamasından dolayı öneriliyor.
İSTİKRAR 2019’DA KAPIYI ÇALACAK
Yatırım bankaları 2019’da gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri, para birimleri ve tahvillerinde canlanma bekliyor. Goldman Sachs, önümüzdeki yıl hisse senetlerinde dolar bazında ortalama yüzde 12 artış beklerken para birimlerinin dolar karşısında ortalama yüzde iki değerleneceğini öngörüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in 2019 beklentileri raporunda ise makroekonomik dengesizlikler, politik riskler ve kredi stresi devam etse de gelişen ülkelerin büyük ölçüde istikrarlı bir yıl geçireceği vurgulandı. Moody’s, Asya Pasifik bölgesinde en önemli risklerin ticaret savaşları ve sıkılaşan para politikaları olacağını bildirirken Latin Amerika ekonomilerinin 2016-2017’deki düşük büyümeden sonra canlanmaya başlayacağını öngörüyor. Capital Economics ise gelişen ekonomilerde bu yılın dördüncü çeyreğinde başlayan canlanmanın gelecek yıla da yayılacağını, tüketimdeki yavaşlamanın ise ihracattaki güçlü artış ile telafi edileceğini vurguladı. Orta ve Doğu Avrupa’daki gelişenlerde beklentilerin üzerinde büyüme tahmin eden Capital Economics, gelişen ülkelerde tüketimde ve özellikle otomobil satışlarında azalma görüleceğini ancak bunun olumsuz etkilerinin düşük kurların da desteğiyle artacak ihracat ile azaltılacağını belirtti. (LEVENT GÜRSES/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Valla gelsinler alsınlar şu hisseleri artık millet istemeyerek uzun vade yatırım cı oldu....Gerçi katır falan da deniyor ama neyse....
Dünyada hemen hemen hiçbir borsa ucuz değil on senedir Amerika ve Avrupa'nın karşılıksız bastığı paralar altın gümüş dışında herşey de köpük oluşturdu bakalım ne olacak
Gaza gelmeyin seçim öncesinde BİST 82 000 görür
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:09)