E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar gerçekten öldü mü?---

Gelişen piyasalar gerçekten öldü mü?

Gelişen piyasalar gerçekten öldü mü?
23 Ağustos 2013 - 18:24 borsaningundemi.com

Saxo Bank Hisse Baş Stratejisti Peter Garnry gelişmekte olan piyasaların tökezleme dönemini ve nedenlerini analiz etti

Gelişmekte olan piyasalar biraz tökezlemiş olabilir ama daha üstün büyüme dinamikleri sayesinde gelişmiş piyasalardan daha iyi bir performans göstermeye devam edecekler. Türkiye çok yakında iyi bir geri dönüş hareketi fırsatı sunabilir.
Bernanke gelişmekte olan piyasaları mahvetti
Bernanke’nin 22 Mayıs’taki ABD Senatosu önündeki ifadesi alımlarda yavaşlamanın beklenenden daha erken gelebileceğine dair ilk işaretti. Bunun ilk sonucu nakit dışındaki bütün varlıklarda değer kayıpları görülmesiydi. Hisse senedi piyasalarında ise gelişmekte olan piyasalarda ayı piyasası başladı.

Gelişmekte olan piyasaların çoğundan sermaye kaçışı devam ediyor ve MSCI Gelişmekte olan piyasalar endeksi Bernanke’nin açıklamalarının ardından %12 ekside ve S&P 500 Bernanke etkisini üzerinden atmışa benziyor.
Yavaşlama beklentisi ülkeleri ayrıştırıyor
Gelişmekte olan piyasalar arasında küresel sermaye piyasalarındaki zayıf halkayı gösteren ciddi bir ayrışma oldu.

Dolarla ölçüldüğünde Türkiye Bernanke’nin açıklamalarından bu yana %30 değer kaybetti. Türkiye ciddi bir ayı piyasasında ve Hindistan’la Brezilya’da onu yakından takip etmekte. Bu ülkelerin üçü de sermaye kaçışına sebep olan ve hisse senedi piyasalarını düşüren kendi sorunlarına sahip.
Kötü performans gösteren gelişmekte olan piyasalar içinde favorimiz Türkiye ve bu ülkede piyasaların yakın gelecekte bir geri dönüş hareketi için birçok olanak sağlayacağını düşünüyoruz. Uzun dönemdeki görünümde bütçe açığının GSYİH’ya oranı düşük, ülke büyüme oranı trendine yakın ve işsizlik oranının düşmesi bekleniyor. Demografi diğer ülkelerde olduğu gibi negatif bir etki yaratmıyor ve ülke kapılarını dışarı açmaya devam ettikçe yatırımcılar için olumlu sonuçlar doğacaktır.
Brezilya büyüme trendinin altında, artan eşitsizlik büyük şehirlerde ayaklanmalara neden olmakta enflasyon 2013 yılında %6.2’yle yüksek. Fakat USDBRL sadece bu yıl %19 değer kazandı ve ülkenin uluslararası alandaki rekabetçiliğini arttırdı. Brezilya sahip olduğu doğal kaynaklarla dünya ekonomisinde kritik bir öneme sahip ve uzun vadede durumu düzelecektir.
Hindistan Temmuz ortalarına kadar görece iyi performans gösteren gelişmekte olan piyasalar arasındaydı fakat giderek etkisi artan para birimi krizi Hindistan hisselerine yatırım yapmış yatırımcılar için büyük kayıplara neden oldu. USDINR geçen ay %9 arttı ve zaten zayıf olan hisse senedi piyasalarının üstüne bide para birimi nedenli kayıpları ekledi. Dolarla ölçüldüğünde MSCI Hindistan endeksi şu anda ayı piyasasında. FX Stratejistimiz John J Hardy’de yakın zamanda yatırımcıların merkez bankasına ve temel göstergelere olan güvenlerinin sarsılmasıyla USDINR’de 70 – 75’lere kadar bir hareket gelebileceğini söyledi.
Şu anda en iyi durumdaki gelişmekte olan piyasalar Çin ve Meksika. Çin’de bunun sebebi imalat aktivitesindeki yükselmeyken, Meksika’da güçlü büyüme ve ABD’ye olan yakınlık.
Gelişmekte olan piyasalar öldü mü?
Geçtiğimiz on yıl boyunca gelişmekte olan piyasalar gelişmiş piyasalardan daha iyi bir performans sergiledi. Aşağıdaki grafik S&P 500’le gelişmekte olan piyasalarla S&P 500’ün performansını göstermekte. Finansal kriz sırasında gelişmiş piyasalar güvenli liman özellikleriyle daha iyi bir performans gösterdiler, fakat en kötüsünün geride kalmasıyla gelişmekte olan piyasalar 2003-07 dönemine benzer bir geri dönüş yaptılar. İlginç olan Avrupa’nın derin bir krize girmesinden beridir gelişmiş piyasaların daha iyi bir performans sergilemesi. Geçen yılın olayları analistlerin gelişmekte olan piyasaları ölü ilan etmesine neden oldu, ben buna katılmıyorum.

Bizim böyle bir bilgiye erişimimiz yok, fakat Goldman analisti David Kostin’e göre rakamlar S&P 500’ün gelirlerinin yalnızca %5’inin gelişmekte olan piyasalardan gelmekte olduğunu gösteriyor. Bu yüzden büyük çok uluslu şirketlerin sayısının artması yatırımcılara gelişmekte olan piyasalarda yeterince varlık sağlamamakta.
21. yüzyılın sermaye piyasalarında yakınsama hakkında olacağını düşünüyoruz ve bu uzun vadede gelişmekte olan piyasaların çeşitlendirme etkisini azaltacaktır. Bu olana kadar ise gelişmekte olan piyasaların hala oynayabilecekleri bir rol mevcut. Gelişmekte olan piyasaların büyüme dinamikleri hala gelişmiş olanlardan üstün ve gelişmekte olan piyasalardaki bu durumun geçici olacağını düşünüyoruz. Gelişmekte olan piyasa değerlemeleri azalırken, kazanç beklentileri artmakta ve yakın zamanda gelişmekte olan piyasalarda pozisyonları arttırmak ihtiyatlı ve taktiksel bir hareket olabilir.
Peter Garnry – Saxo Bank Hisse Baş Stratejisti
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı23 Ağustos 2013 19:38

    3 ay öncesine kadar kur savaşları var diyorduk. Biz niye savaşa girmiyoruz diyorduk. Kur savaşını masa başında kazanmış durumdayız. Galip bu yolda mağlup durumu var yani.