E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar baskı altında---

Gelişen piyasalar baskı altında

Gelişen piyasalar baskı altında
10 Mart 2014 - 08:59 borsaningundemi.com

Bugün yurtiçinde sanayi üretim ve Çarşamba günü yine yurtiçinde cari denge verileri dikkat çekiyor

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan Günlük Bülten:
   
"ÜÇÜ BİR ARADA
   
Çin’de ilk kez bir şirketin temerrüde düşmesi ile küresel piyasaların Cuma gününe zaten endişe ile başlamıştı ki, hafta sonunda yine Çin’den gelen kötü sürpriz olarak nitelenebilecek verilerle karşılaşıldı. Hem ihracat beklentilerin altında kalırken hem de tüketici fiyatları beklentilerin altında %2’lik bir artış ile hem hedeften uzaklaşmaya devam etti hem de TÜFE’deki zayıflama 24.ayına giriş yapmış oldu..
   
Bu şekilde zaten Ukrayna stresinin yanında bir de Çin’deki Shanghai Chaori Solar Energy şirketinin vadesi gelen tahvillerin faizini tam olarak ödeyememesi ile temerrüde düşmesinden ve ABD’deki tarım dışı istihdam verisinden olumsuz etkilenen gelişen piyasalar için ortam baskı yaratmaya meyilli kalmaya devam ediyor diyebiliriz. Böylece Çin hem ihracat hem TÜFE hem de temerrüt ile 3’ü 1 arada bir kötü sürpriz paketi hazırlarken gelişen piyasalar içinde kısa dönemin 3’ü 1 arada stres paketi tamamlanmış oldu  1. Çin’de neler oluyor soruları 2. Devam eden Ukrayna stresi 3. ABD tarım dışı istihdam verisi..
   
Dünyanın en büyük 2.ekonomisi küresel piyasaları huzursuz ederken dünyanın en büyük ekonomisi ABD’ye baktığımızda ise kendilerini ve gelişmiş ülke piyasalarını memnun edecek gelişmelerle gündeme geldiğini görüyoruz, hafta içinde Ukrayna stresine karşın rekor seviyelerini yenileyen ABD borsalarında Cuma günü de istihdam piyasasında iyileşmenin sürdüğü yönünde bir mesajın tercih edilmesi ile haftalık %1’lik bir değer kazancına ulaşıldığını gördük.. Tercih edilmesi diyoruz çünkü işsizlik oranı artış kaydederken tarım dışı istihdam beklentileri aştı ancak içinde bulunduğumuz dönemde ABD’de kötü gelen veriler kış koşullarına bağlanarak çok da dert edilmiyor gibi bir durum söz konusu..

Aslında bu rekorlar başka senaryoları da gündeme getiriyor, siyasi risklerin yanında makro veriler de gelişen piyasalar açısından destekleyici olmadığı için, gelişen piyasaların FED’in çıkış stratejisinin etkileri yanında diğer küresel gündemin etkilerine de açık hale geldiği ortamda çoğunda özellikle de kırılgan beşlide 2014’ün seçim yılı olması sebebiyle, risk iştahının yüksek olduğu bol ve ucuz para dönemlerinde olduğu gibi gelişen piyasalar gözde yükselen yıldızlar olarak görülmediğinden güvenli liman arayışları ABD borsalarını da dolarla beraber cazip kılmaya devam ediyor..
   
Genel tablo bu şekilde iken gelişen piyasalar üzerinde stres yaratan Ukrayna konusunda Putin’in askerlerini geri çağırması ile yurtiçi piyasalarda da özellikle geçen haftanın 3 gününde bir yükseliş hareketinin ardından Cuma günü gelen satışlarla 63.000 seviyesinin altı test edildi, yine de bizim de önceki yorum ve bültenlerimizde belirttiğimiz gibi 63.000 üzerinde tutunulması görünümün daha da bozulmasını şimdilik önlemiş görünüyor. Ancak yine de ETF verilerine göre gelişen piyasalardan fon çıkışlarının devam etmekte olduğu ve 2014’ün ilk 2 ayında 2013’ün tamamının üzerinde olduğu, 5 Mart haftasında da gelişen piyasa hisse fonlarından 3,8 milyar dolar çıkış olduğu unutulmamalı..
   
Geçen haftayı 63.000’in hafif üzerinde ve bize göre kritik bir seviyede tamamlamanın ardından bu hafta gündemi şekillendirebilecek gelişmelere baktığımızda  bugün yurtiçinde sanayi üretim ve Çarşamba günü yine yurtiçinde cari denge ilk dikkat çekenler.. Küresel ajandada ise  Salı günü Japonya Merkez Bankası BOJ’un faiz kararı, Çarşamba Euro bölgesinde sanayi üretimi, Perşembe ABD’de ekonomik canlılığın durumuna dair önemli bir işaret olacak perakende satışlar ve Cuma günü de ABD’de ÜFE gündemin ilk sıralarında yer alıyor olacak diyebiliriz..

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)