E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fidelity Balanced Fund (dengeli fon) 1986 yılında ilk kurulduğunda, koşullar oldukça elverişliydi. On yıllık hükümet tahvilleri de tıpkı hisseler gibi bir boğa evresindeydi ve %7,5 getiri sağlıyordu. Geleneksel %60 hisse ve %40 sabit getirili portföyü ise getiri garantiliydi. Bugüne baktığımızda ise hisseler %1,4 getiri sağlarken, kazançlarının 45 katı seviyelerde işlem görüyor. Bununla birlikte hükümet tahvilleri de geçtiğimiz yıla kıyasla %0,5 yükselişte %1,6 getiri sağlıyor. Görünen o ki bugün koşullar 1986 yılında olduğu kadar elverişli değil.
Goldman Sachs’ın GOAL araştırma ekibi, geleneksel 60/40 portföy modelinin 10 yıllık getirisinin, özellikle de enflasyonun ardından sıfıra yakın olduğunu öne sürüyor. Peki yatırımcılar ne yapmalı? Her portföy yöneticisinin hedefi, en iyi varlık sınıfında olabilecek en az getiriden feragat ederek volatiliteyi düşürmektir. Forbes’un haberine göre, Daha düşük volatilite daha rahat uyku, daha az kayıp ve daha mutlu yatırımcılar anlamına gelir. Gelecek on yıla yönelik tahminlerde bulunan GOAL ekibi, bu portföy modelinin enflasyon riskine karşı savunmasız kaldığını düşünüyor.
Yine de devasa borç seviyelerini, yaşlanan nüfusu ve teknolojik gelişmeleri öne süren enflasyon karşıtı bir grup var. Bu kişiler yükselen enflasyonun, %1,6 getiri sağlayan hükümet tahvillerini çekici gösterecek seviyelere gerileyeceğini düşünüyor. Eğer 10 yıl daha düşük enflasyon süreci, düşen tahvil verimleri ve yaklaşık %2’lik bir gayrisafi yurtiçi hasılası büyümesinin görüldüğü bir süreç yaşanırsa hisseler diğer tüm varlık sınıflarının önüne geçecek. Enflasyon kampı ise devasa bütçe açıklarını, rekor para basımını ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) desteğininin zayıf dolar ve artan enflasyona neden olacağını düşünüyor.
Bu ikinci senaryo ise aktif portföy dağılımı ve sigorta gerektiriyor. Uzmanlar portföyünüzü şimdi aktif dağılım kullanarak garanti altına almanızı ve artan enflasyona hazırlanmanızı öneriyor. Ancak bazı diğer uzmanlar enflasyona yönelik koruma amacıyla altın, gümüş, değerli metal madencileri, platin, Bitcoin ve dolar haricindeki para birimlerinde %25 ağırlık öneriyor.
Eğer enflasyon kalıcı olursa, yatırımcıların varlıklarını korumak için dövize ve emtialara yönelmeleri gerekebilir. Bu şekilde birçok kişi son dönemde altının üzerindeki baskıya bakıp, bu tür varlıklara yüksek bir ağırlık ayırmanın doğru olup olmadığı konusunda şüpheci olabilir. Ancak çeşitlendirilmiş sepet, son dönemlerde altından daha yüksek performans gösteriyor.
Döviz ve emtia dağılımında öne çıkan varlıklardan olan altın, borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre ağustos ayı başında 2,000 dolar üzerinde yeni yükselişler gördü. Şimdi 1,700 doların hemen üzerinde olan altın, yıl başından bu yana %8 düşüş gösterdi. Bu durumun en temel nedenlerinden biri ise faiz oranlarındaki yükseliş ve kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e yönelen ilgisi oldu. Geçmişe bakıldığında altın eksi reel oran ortamlarında en iyi performansını gösteriyor. Piyasalar ise reflasyona, nominal 10 yıllık getirileri %1,60’a getirerek tepki verdi. Burada enflasyon kesinlikle fiyatlanmış değil ancak diğer piyasalar enflasyonun %2’nin üzerinde olacağını düşünüyor.
İlerleyen dönemlere bakıldığında, uzmanlar gözlerini enflasyona ve FED’in ilerleyen birkaç aydaki hamlelerine çevirecek. Eğer enflasyon yükseliş gösterirse, altında dikkat çekici bir yükseliş izlenecek. Diğer değerli metaller ise gümüş ve platin. Her iki metal de altın gibi davranarak bir değer koruma aracı olarak görev görüyor. Ancak bu metalleri benzersiz yapan ve uzmanların tavsiye etmesine neden olan şey, endüstriyel kullanımının olması. Gümüş güneş panellerinin, elektrikli araçların ve 5G teknolojisinin kilit bileşenlerinden biri. Tüm bu alanlarda korona virüsün ardınan görülen ilerleme ise gümüşe yönelik talebi bu yıl %10 yükseltme potansiyeline sahip.
Uzmanların enflasyona karşı koruma tavsiyeleri arasında Bitcoin de bulunuyor. Finans dünyasının bu aralar içinde olduğu büyük tartışma, Bitcoin’in altının yerini alıp almayacağı. Bu konuda karar vermek için Bitcoin ve altın arasında korelasyon bulunup bulunmadığına ve altına yön veren temel unsurlara bakmak gerekiyor. Altını etkileyen unsurlar arasında dolar ve reel oranlar yer alıyor. Ancak Bitcoin ve bu unsurlar arasında bir ilişki henüz gözlenmiyor. Giderek daha fazla kurumsal yatırımcı Bitcoin’i tercih ederken, Bitcoin’in piyasa değeri diğer kripto paraların binlerce dolar üzerine çıkabilir.
Amatör yatırımcıları bekleyen büyük tehlike
Göz kamaştıran hisselerdeki yükseliş neden durdu?
Hedge fonlar borsalarda çöküş mü bekliyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:29)