E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son 40 yılın zirvesine tırmanan enflasyon Mart 2022’de ABD Merkez Bankası’nı harekete geçmeye zorlamış ve Jerome Powell liderliğindeki FED yönetimi o tarihten bu yana 11 faiz artışı gerçekleştirmişti. Borsalarda kolay para dönemine son veren faiz artışları ekonomi çevrelerinde resesyonla ilgili endişelerin de artmasına sebep olmuştu.
ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) eylül ayındaki toplantısından bu yana bazı FED yetkilileri faiz oranlarının yükselmeye devam edebileceğinin sinyalini verdir. Diğer FED yetkilileri ise faiz artışlarının nihai yüksekliğe ulaştığını savundu. Zira FED Başkanı Jerome Powell’ın belirttiği üzere 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin %5 sınırını aşmasının sebep olduğu volatilite FED’in işinin bir kısmını yapmış ve dolayısıyla daha fazla sıkılaştırma önlemine olan ihtiyaç azalmış olabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre eylül ayı itibariyle ABD enflasyonu %3,7 seviyesinde ve bu oran FED’in %2’lik enflasyon hedefine oldukça uzak. Söz konusu durum yüksek faizlerin daha uzun süre piyasalarda hüküm süreceği ve Amerikan ekonomisini resesyona sürükleyeceği yönündeki yatırımcı endişelerini de destekliyor.
Bloomberg’ün son yatırımcı anketleri gelecek 12 ay için resesyon beklentilerinin %55’e ulaştığını gösterdi. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasa yatırımcıları ise FOMC’nin bir sonraki toplantısında politika faizlerini sabit tutması senaryosuna %97 gibi yüksek bir ihtimal veriyor. Ancak vadeli piyasa yatırımcılarının bir sonraki FOMC toplantısı için faiz artışı öngörüsü ise %29. Dolayısıyla FED yöneticilerinin yaptığı açıklamalar piyasaların gidişatı ile ilgili önemli bir gösterge niteliği taşıyor.
Insider’ın haberinde FED yöneticilerinin son toplantıdan bu yana para politikasına dair yaptığı açıklamalar derleniyor:
Para politikası hakkındaki görüşler
1. Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker (16 Ekim):
“Ekonomik verilerde gördüğüm ve bağlantılarım üzerinden duyduğum keskin bir politika değişikliği yok. Oranları bulunduğu yerde tutabileceğimiz bir noktada olduğumuza inanıyorum.”
2. FED Başkanı Jerome Powell (19 Ekim):
“Ekonomik büyümenin sürekli olarak trendin üzerinde veya işgücü piyasasındaki sıkılığın artık gevşememekte olduğuna dair ek göstergeler enflasyon konusundaki daha fazla ilerlemeyi riske atabilir ve para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir.”
3. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic (20 Ekim):
“İnsanları hâlâ %3,7’de olan enflasyonun ne olduğuna odaklamaya çalışıyorum. Bizim hedefimi 2. Politika duruşumuzda herhangi bir gevşeme düşünmeden önce %2’lik enflasyon hedefine çok daha fazla yaklaşmamız gerekiyor.”
Finansal koşullara ilişkin görüşler
4. FED Başkanı Jerome Powell (19 Ekim):
“Finansal koşullar son aylarda önemli ölçüde sıkılaştı ve uzun vadeli tahvil getirileri bu sıkılaştırmada önemli bir itici faktör oldu. Bu gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyoruz zira finansal koşullardaki kalıcı değişikliklerin para politikasının izleyeceği yol üzerinde etkileri olabilir.”
5. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari (10 Ekim):
“Daha yüksek uzun vadeli getirilerin, enflasyonu düşürme açısından bazı görevleri bizim için yapması kesinlikle mümkün. Ancak, bu yüksek uzun vadeli getiriler, ne yapacağımıza dair beklentiler değiştiği için daha yüksekse, o zaman bu getirileri korumak için beklentileri takip etmemiz gerekebilir.”
6. Dallas FED Başkanı Lorie Logan (9 Ekim):
“Uzun vadeli faiz oranları, daha yüksek vadeli primler nedeniyle yüksek kalırsa, federal fon oranını yükseltmeye daha az ihtiyaç duyulabilir. Bununla birlikte, ekonomideki gücün uzun vadeli faiz oranlarındaki artışın arkasında olduğu ölçüde, FOMC'nin daha fazlasını yapması gerekebilir."
Enflasyon beklentileri ve istihdam piyasası
7. FOMC Üyesi Christopher Waller (18 Ekim):
“Enflasyonun düşmeye devam edeceğini beklemek için bazı temeller olsa da yakın geçmişte birçok kez bir dizi iyi enflasyon raporunun buharlaştığını gördüğümüzü daha önce defalarca yaptığım gibi hatırlatmama izin verin. Bu nedenle, enflasyonun yüzde 2 hedefine yönelik doğru bir yörüngede olduğuna dair daha net göstergeler için önümüzdeki birkaç raporu izleyeceğim.”
8. Boston FED Başkanı Susan Collins (12 Ekim):
"Oranların kısıtlayıcı bölgede olmasıyla birlikte, bordro büyümesinin ve daha genel olarak ekonomik faaliyetin önümüzdeki aylarda yavaşlamasını bekliyorum."
Geleneksel 60/40 borsa stratejisi tarihe mi karışıyor?
Borsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli
Wall Street’te resesyon endişesi yeniden alevleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:04)