E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeleceğin yatırım teması ‘yeniden sanayileşme’---

Geleceğin yatırım teması ‘yeniden sanayileşme’

Geleceğin yatırım teması ‘yeniden sanayileşme’
24 Mart 2024 - 19:43 borsaningundemi.com

Uzmanlar, ABD ekonomisinin 'içeride üretim’le yeni bir sanayileşme sürecine girdiğini ifade ediyor. Bu, küreselleşmenin de sonu anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin ‘yeniden sanayileşme’sinin önümüzdeki onyılların en önemli yatırım teması olacağı belirtiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Richard Bernstein Advisors (RBA), paylaştığı notta, ülkenin ‘endüstriyel rönesans’ının ekonomik güvenlik açısından son derece önemli bir mesele olması nedeniyle, Amerika'nın 'yeniden sanayileşme'sinin önümüzdeki yıllarda yatırımcıların en önemli odak noktası olması gerektiğini yazıyor.

Endüstriyel rönesans

Insider’dan Yuheng Zhan’ın haberine göre, RBA, Amerikan şirketlerinin yabancı iş gücüne ve tedarik zincirlerine bağımlılıktan uzaklaşma eğiliminin gelecek yıllarda yatırım stratejilerine yön vereceğini belirtiyor.

RBA Başkanı Richard Bernstein, “Piyasa zaten söz konusu sermaye yeniden tahsisinden yararlananları ödüllendiriyor ancak bu kritik yatırım temasından onlarca yıl olmasa da yıllar boyunca daha fazla performans bekliyoruz” diyor.

Bernstein, “Amerika'nın yeniden sanayileşmesi, Amerika'nın endüstriyel rönesansı, Amerikan sermaye stoğunun yeniden inşası, yeniden destek, yakın destek ve altyapı… Bu kavramların hepsi en önemli üzün vadeli yatırım teması olabilecek eşanlamlı terimler olarak öne çıkıyor” diye yazıyor.

Üretim altyapısına dev yatırım

Gerçekten de, küreselleşmeden kurtulma yani deglobalizasyon, tedarik zincirlerindeki ve küresel ticaretteki aksaklıkların dünya genelindeki ekonomiler için kontrolden çıkmış enflasyonu artırdığı pandemiden bu yana şekillenen güçlü bir trend. ABD ekonomisi için ise bu, dünyanın yeniden yönlenmesiyle birlikte önümüzdeki yıllarda üretim altyapısına büyük yatırım yapılması gerektiği anlamına geliyor.

Bernstein, “Eğer ABD ekonomik olarak giderek daha bağımsız hale gelecek kadar yeterli üretim kapasitesine sahip olsaydı, o zaman küreselleşmenin daralması önemli bir konu olmazdı; ancak ne yazık ki durum böyle değil. Daha doğrusu, ABD mal ve hizmet açısından giderek dünyanın geri kalanına bağımlı hale geldi” diyor ve ekliyor: “Küreselleşme daralırken devasa bir ticaret açığını sürdürmek, ABD ekonomisindeki temel yapısal zayıflığı ortaya çıkaran zehirli bir bileşim.”

Piyasa yeni temayı çoktan kabul etti

Bernstein, ABD hükümetinin politikalarının ülkenin ekonomik bağımsızlığını engellemede önemli bir rol oynadığını ve her iki baskın siyasi partinin de ülkenin yerli yatırıma öncelik verme ihtiyacını gözden kaçırmaktan suçlu olduğunu söylüyor.

Bernstein, “Hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin sonunda yanlış taktiklerinin farkına varmalarını bekliyoruz. Demokratlar muhtemelen daha uzun ömürlü varlıklara harcama yapılmasını tartışacak, bunun başlıyor olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunuyor; Cumhuriyetçiler ise faydaları yurtdışına 'sızabilecek' kapsamlı vergi kesintileri yerine, ABD'de bir üretim tesisi inşa edip vergi avantajları elde etmek gibi olumlu stratejiler için vergi ödülü sistemine geçebilirler” diyor.

Daha geniş anlamda ‘yeniden sanayileşme’ teması kapsamındaki spesifik yatırımlara gelince, RBA, enerji ve kamu hizmetleri altyapısı, ulaşım, emlak, çelik ve gemi inşasına odaklandığının altını çiziyor. RBA, “Yatırımcıların yapay zeka gibi görece daha heyecan verici ve teknolojiyle ilgili temalar noktasındaki miyopluğuna rağmen piyasa, yeniden sanayileşme yatırımı temasını zaten kabul etti. Aslında yurt içi odaklı endüstriyel hisse senetleri son on yılda genel piyasadan daha iyi performans gösterdi” diyor.

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka

 

Fundstrat: Yapay zeka rallisi 'balon' değil

 

UBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak

 

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

Yapay zeka destekli boğa piyasası gelecek yıllarda da devam edebilir

 

Deglobalizasyon, şirketleri de esir alıyor

 

Sırada finansal deglobalizasyon mu var?

 

Deglobalizasyon hangi ekonomileri ön plana çıkaracak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)