E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finans alanını kökünden değiştireceğine inanılan geleceğin bankaları bugünün piyasalarına ayak uyduramadı. Silikon Vadisi yönteminde kredi verme, yatırım ve ödeme işlemleri getirme vizyonlarına sahip finansal teknoloji (fintek) şirketleri uzun zamandır finans sektörünü heyecanlandırıyor. Ancak fintekler 2022’de hem finans hisse senetlerinden hem de teknoloji hisselerinden çok daha düşük performans gösterdi.
Wall Street Journal’ın haberine göre yükselen faiz oranlarına karşı kırılgan bir yapıya sahip olan fintek firmaları pandemi döneminde piyasada oluşan desteğin de ortadan kalkmasıyla zor bir dönem geçirdi. Her ne pahasına olursa olsun büyümeye odaklanan fintek şirketleri gözden düştü.
Fintek şirketlerinin performansını izleyen Global X Fintek ETF’si 2022 yılını %52’lik düşüşle kapattı. Buna karşın S&P 500 Endeksi’ndeki finans sektörü hisselerini izleyen SPDR Finans Sektörü Fonu %12, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %33 düştü.
Diğer fintek odaklı fonlar ve endekslerse daha kötü performanslar gösterdi. Ünlü fon yöneticisi Cathie Wood’un Shopify, Block ve Coinbase Golabal gibi şirketlerin hisselerine yatırım yapan ARK Fintek İnovasyon ETF’si 2022’de %65 düştü. Finans sektöründe ‘yıkıcı etkiye’ sahip olması beklenen fintek şirketlerinin performansını izlemeyi amaçlayan F-Prime Fintek Endeksi aralık ayının sonuna kadar %71 düştü. Endeksteki 60 fintek şirketinin 6’sının (Affirm, Dave, Doma, Opendoor, Root ve Upstart) hisse değeri 2022 yılında %90’un üzerinde düştü.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın 2022 yılında 40 yılın zirvesine yaklaşan enflasyonu dizginlemek amacıyla faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmesi büyümeye odaklanan tüm şirketlerin hisselerinde satış dalgasına yol açtı. Yüksek faiz oranları yatırımcılara istikrarlı getiriler için paralarını koyabilecekleri daha risksiz seçenekler sundu.
Ancak WSJ haberine göre yüksek faizler bilançoları nedeniyle fintek firmaları için ek bir zorluk oluşturdu. Affirm ve Upstart gibi kredi kuruluşları müşterilerine verdikleri kredileri finanse edebilmek için bankalara ve para yöneticilerine güveniyorlar. Geleneksel yöntemleri kullanmayan tüketici kredisi kuruluşları faiz artışlarıyla birlikte krediler için daha fazla para öder hale geldi. Bu da finteklerin marjlarını sıkıştırdı ve hatta bazı küçük oyuncuları sektörden çıkmaya zorladı.
Birçok fintek şirketi pandemi sırasında ortaya çıkan geçici piyasa desteklerini kalıcı olarak algıladı. Bu yanlış anlama nedeniyle Paypal ve Shopify gibi firmalar 2020 ve 2021’de internetten yapılan yüksek alışveriş hacminin ilelebet devam edeceğini düşündü. Geçtiğimiz yıl rüzgarın tersine dönmesiyle şirketler harcamalarını kısmak zorunda kaldı. 2021 yılında ticaret hacimlerinin yüksek kalacağı beklentisiyle binden fazla çalışanı işe alan Robinhood Markets yatırımcı ilgisinin azalmasıyla birlikte yeni çalışanların çoğunu işten çıkardı.
Bir zamanların yüksekten uçan fintek girişimleri yatırımcılara sürekli olarak para kaybettiriyor.
Fintek firmalarını izleyen bağımsız araştırma firması MoffettNathanson’ın Analisti Eugene Simuni aralık ayında paylaştığı bir notta, "Yatırımcılar yüksek büyüme gösteren ancak kârsız iş modellerine karşı giderek daha temkinli davranıyorlar. Son birkaç çeyrekte kapsama alanımızdaki yüksek büyüme gösteren firmalar, eylemlerinde ve yorumlarında kârlılık artışına giderek daha fazla öncelik veriyorlar" açıklamasına yer verdi.
Teknoloji hisselerinde geri dönüş için henüz erken
Borsalar büyük yükselişe hazır mı?
Risk iştahında toparlanma devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BANKALAR UZUN VADELİ YATIRIM AMACI OLMAYIP VURKAÇ YATIRIM ARACIDIR.MEHMET AKDERE NİN YAPTIĞI GİBİ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:24)