E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para piyasasının bu aşamasında, kripto yatırımlarında şans faktörü, hisse yatırımlarına kıyasla çok daha büyük bir rol oynuyor. Alan gelişmeye devam ederken, kazananları seçmek de kolay olmuyor. En çok benimsenen varlıklarda dahi yüksek seviyelerde volatilite görülüyor. Aynı zamanda herhangi bir kullanım alanı olmayan ve şaka olarak tasarlanmış Shiba Inu ve Dogecoin gibi altcoin’ler sert yükselişler gösterebiliyor.
Yaklaşık 1 milyar dolarlık varlığı yöneten varlık yönetimi şirketi Titan Bilişim Kurulu Başkanı Clay Gardner dijital varlıklara yatırım yaparken, özellikle de uzun vadeli yatırımlarda mantıklı hamlelerin gerekli olduğunu söyledi. Gardner Business Insider’a yaptığı açıklamada, milyarder yatırımcı Warren Buffett’ın izlediği stratejiye benzer bir beş adımlık analizi kripto paraları değerlendirmek için kullandığını söyledi.
Güçlü temel itici güçleri olan ve etkileyici nakit akışlarına sahip şirketlere yatırım yapmasıyla tanınan milyarder yatırımcı Buffett’ın yatırımları arasında Coca-Cola ve Apple da yer alıyor. Buffett’ın hisseler için kullandığı analiz yöntemleri kripto paralar için de kullanılabilecek olsa da, ünlü milyarder dijital paralara karşı temkinli yaklaşımıyla tanınıyor. 2020 yılında Buffett, herhangi bir kripto paraya yatırım yapmadığını ve asla yapmayacağını açıkladı.
Buffett tarzı kripto para analizi
Gardner ilk aşamada kripto paraların kullanım alanına baktığını ve kripto paranın herhangi bir sorunu çözüp çözmediği sorusunu sorduğunu söyledi. Daha sonra bu kripto paranın ne kadar yaygın kullanılabilecek bir ürün olduğu ve kullanım alanının ne kadar büyüdüğü sorularını soruyor. Bunu ölçmek içinse günlük aktif kullanıcı sayısı ve işlem hacmi gibi verileri inceliyor. Üçüncü adımda, projenin para kazanıp kazanmadığına bakıyor.
Gardner, “token’ın dağıtım mekanizmasının ne olduğu, token’ların nasıl dağıtıldığı ve protokol için enflasyon ve deflasyonun nasıl etkiler yaratacağı önemli. Aynı zamanda kurucuların bu token’ları ellerinde tutmayı mı, satmayı mı tercih ettiğine de dikkat ediyorum” dedi. Dördüncü olarak Gardner, projelerin yönetim ekiplerine ve bu ekiplerin projenin büyümesi için çaba harcayıp harcamadığına bakıyor. Kripto para uzmanı, “her gün Apple’ı izleyen binlerce analist var.
Ancak kripto para projelerinin kurucuları çoğunlukla anonim kişilerden oluşuyor. Bu nedenle de ekibi izlemek kolay olmuyor” dedi. Devamında, “ancak yaratıcı olursanız ve Discord ile Twitter gibi platformlarda doğru yerleri izlerseniz, bilgi edinebilirsiniz” ifadesini kullandı. Gardner son olarak projenin değerlemesine dikkat ettiğini açıkladı. Bu veriyi ise kripto paranın piyasa değerini, gelir gibi bir ölçüte bölerek elde ediyor. Örneğin Ethereum’un piyasa değeri 450 milyar dolar.
Kripto para son 30 günde 18 milyar dolar işlem ücreti aldı. Bu rakamları birbirine böldüğümüzde, satış rakamının 25 kat üzerinde işlem gören bir varlıkla karşılaşıyoruz. Gardner, “değerlerinin oldukça üzerinde işlem gören teknoloji şirketlerini düşündüğümüzde, bu şirketlerin Ethereum’dan çok daha yavaş büyüme gösterdiğini görüyoruz” dedi.
4 önemli altcoin…
Gardner Bitcoin’den ziyade, akıllı kontrat özelliğini taşıyan blockchain’lere öncelik veriyor ve bu kripto paraların önümüzdeki üç ila beş yılda yukarı yönlü potansiyel taşıdığını düşünüyor. Gardner, “altcoin dönemi başladı. Birçok kurumsal yatırımcı Bitcoin’i görmezden gelerek doğrudan akıllı kontrat platformlarına yatırım yapıyor” dedi. Titan’ın kripto para yatırımlarının büyük bir bölümü ise Ethereum’da. Gardner, “Ethereum en büyük merkeziyetsizleştirilmiş blockchain.
Bazı şirketler şimdi bu platform üzerinden yönetiliyor ve Ethereum dünyanın en fazla sınavdan geçmiş blockchain’i” dedi. Devamında, “Ethereum’un güvenlik katmanı, internetin geleceği için de önem taşıyor. Bitcoin’i birçok açıdan geride bırakıyor” ifadelerini kullandı. Ethereum’un yaklaşan güncellemesi, artan kurumsal yatırımcı ilgisi ve Ethereum borsa yatırım fonunun (ETF) onaylanma potansiyeline dikkat çeken Gardner’ın izlediği diğer üç kripto para Avalanche (AVAX), Terra (LUNA) ve Solana (SOL).
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre tıpkı Ethereum gibi bu protokoller de akıllı kontrat özelliği taşıyor ancak Ethereum kadar tanınırlık sahibi değiller. Gardner, “2021 Ethereum, Terra, Avalanche ve Solana’nın toplam piyasa değerinin Bitcoin’i geride bıraktığı bir yıl oldu” dedi. Devamında, “birçok kurumsal yatırımcı Bitcoin’den ziyade bu protokollere yatırım yapıyor” ifadesini kullandı.
Kısa vadede ABD Merkez Bankası’nın para politikalarında sıkılaşmaya gitmesi ve faiz oranlarındaki yükseliş gibi gelişmelerin kripto paralar için engel oluşturabileceğini söyleyen Gardner, bu durumun uzun vadede etkili olmayacağını açıkladı. Aynı zamanda yatırımcıların şimdiden yüksek faiz oranlarını fiyatlamış olabileceğini ve mevcut satış dalgasının büyük ölçüde sona ermiş olabileceğini ifade etti.
FED’in faiz artışlarından kazanan banka hisseleri olacak
Bitcoin hisse gibi mi hareket ediyor?
Ünlü isimlere kripto para davası: Spekülasyon yarattılar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Brmen mmcas tek bunlar kaldı şismemis kuruşlarda
Anlaşılan bunlarda malda kalmış, kurtarın len beni diyo... Anlayana..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:27)