E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ''Elektrik alanında dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin vakit kaybetmeden tamamlanması ile geleceğe dönük fiyat sinyalleri oluşturabilecek bir borsanın (Enerji Borsası) kurulması önem taşıyor'' dedi.
Sabancı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 11. yıldönümü dolayısıyla JW Marriott Otel'de düzenlenen etkinlikte, gelişmekte olan ekonomilerin enerji tüketiminin eksenini batıdan doğuya doğru kaydırdığını belirterek, bu süreçte enerji kaynakları bakımından da jeostratejik yansımaları olacak gelişmelerin yaşandığını söyledi.
Enerji üretim portföyünde fosil yakıtların payını azaltacak olan yenilenebilir enerji kaynaklarında, teknolojik gelişmelerin hızla devam ettiğine işaret eden Sabancı, ''Dünyanın artan enerji talebini karşılamak için 2035 yılına kadar 37 trilyon dolar yatırım gereksinimi bulunuyor. Finansmana erişim için rekabet artıyor. Rekabetçi teknolojilerin diğerlerine kıyasla çok daha kazançlı olacakları bir döneme giriyoruz'' diye konuştu.
''Enerji verimliliğinin değeri kavrandı''
Artan enerji talebi ve enerji kaynakları potansiyeli denklemini doğru çözebilmek için enerji verimliliğinin üzerinde durulması gereken konuların başında geldiğini belirten Sabancı, şunları kaydetti:
''Bütün büyük tüketiciler artık enerji verimliliğinin değerini, geç de olsa, kavradı. Çin 2016 yılına kadar enerji yoğunluğunu yüzde 16 azaltma hedefini açıkladı. ABD yakıt ekonomisini iyileştirecek yeni standartlara geçiyor. AB 2020'de enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltma hedefinin detayları üzerinde çalışıyor. Enerjide büyük aktörler enerjinin üretiminden tüketimine kadar olan tüm değer zincirinde verimlilik potansiyelini ortaya çıkaracak politikalar, stratejiler ve uygulamalar üzerinde arayışlarını dikkatle sürdürüyor.''
En büyük enerji kaynağı olarak enerji verimliliğine bakılması gerektiğini vurgulayan Sabancı, ''Bizi ve bizden sonraki jenerasyonları ileriye taşıyacak adımları enerji verimliliğinden faydalanarak atmalıyız'' dedi.
''Piyasayı daha rekabetçi yapıya ulaştırmalıyız''
Güler Sabancı, enerjideki talep artışına paralel olarak, enerjinin tüm sektörlerinde her yıl büyük miktarda yatırım yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, büyük ölçekte yatırımları çekebilmek için istikrarlı bir ekonomi ile liberal, şeffaf ve etkin bir enerji piyasasın gerekli olduğunu söyledi.
Sabancı, konuşmasına söyle devam etti:
''Elektrik üretimi, ticareti, satışı ve dağıtımıyla Enerjisa'nın da en ön sıralarında yer aldığı liberal bir elektrik piyasasının gelişiminde belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Ancak bu piyasayı daha fazla geliştirmek ve daha rekabetçi yapıya ulaştırmak durumundayız. Bunun için de dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin vakit kaybetmeden tamamlanması, ile geleceğe dönük fiyat sinyalleri oluşturabilecek bir borsanın kurulması önem taşıyor. Gerçek yatırımcıyı ayırt eden düzenlemelere de daha fazla etkinlik kazandırılmasını bekliyoruz''
''Akçansa ve Çimsa tesisleri başarılı örnek''
Enerjinin 3'te 1'lik bölümünü binalarda diğer 3'te 1'lik bölümünün de sanayide kullanıldığına dikkati çeken Sabancı, bu alanlarda enerjinin daha verimli kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.
Güler Sabancı, Enerjinin geleceği ve gerekli uluslararası politika ve çalışmalar için Sabancı Üniversitesi'nde İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi'ni kurduklarını bildirerek, ''Sanayimiz enerjiyi verimli kullanmaya yönelik projeler geliştiriyor, inovasyon stratejilerinde enerji verimliliğine daha fazla ağırlık veriyor. Bizim Akçansa ve Çimsa tesislerimizde atık ısıdan geri dönüşüm projelerinde sağladığımız başarı, çevresel etkileri azaltmak, enerji maliyetlerimizi düşürmek ve paydaşlarımızla sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için neler yapılabileceğini gösteren başarı örnekler'' diye konuştu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:22)