E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni yayımlanan bir çalışmaya göre özel tasarlanan güneş pilleri ya da genel ismiyle fotoelektrik hücreler, standart bir güneş panelinin gündüz ürettiği enerjinin dörtte biri kadar (gece) üretebiliyor.
Hakemli bilim dergisi ACS Photonics’in ocak sayısının kapağında yer verilen yeni çalışmada araştırmacılar gece küçük miktarlarda güç üretebilen güneş pillerinin prototipine yer verdi.
Kaliforniya Üniversitesi Davis’ten elektronik mühendisliği profesörü Jeremy Munday, sürecin normal güneş pillerine benzediğini ama ters yönde işlediğini ifade ediyor. Geleneksel paneller Güneş’ten gelen morötesi ışığın soğurulmasına dayanırken yeni teknoloji, çevresinden daha sıcak nesnelerin yaydığı kızılötesi ısı dalgalarını kullanıyor.
Gündüz Güneş ışınlarıyla ısınan Dünya, gece bu kızılötesi dalgaları uzaya yayarak kendini soğutuyor. Bilim insanları bu yayılan enerjiyi, aslında motorların yaydığı fazla ısıyı yeniden kullanılabilir hale getirmek için çalışılan “ısıl ışınım hücresi” isimli cihazlar aracılığıyla elektriğe dönüştürmek istiyor.
Üniversitenin internet sitesinde aktarılana göre yeryüzü uzaydan çok daha sıcak olduğu için ısıl ışınım hücreleri, gece gökyüzüne doğrultuklarında kızılötesi ışınımı soğurabiliyor.
Profesör Munday bunu şöyle açıklıyor:
"Sıradan bir güneş hücresi, güneş ışığını soğurarak güç üretir. Işık cihazda bir gerilim oluşturarak elektriğin akmasına yol açar. Bu yeni cihazlardaysa ışık soğurulmak yerine salınıyor ve akımla gerilim ters yönde oluşuyor ancak yine de güç üretmiş oluyorsunuz. Başka malzemeler kullanmanız gerekse de altında yatan fizik kuralları aynı."
Araştırmacılar ayrıca, doğrudan gelen Güneş ışığını engelleyerek ya da yönünü değiştirerek sadece gece değil, gündüz de çalışabileceğini söylüyor.
Yeni tip paneller gün boyu çalışabilme kabiliyetleri sayesinde, güneş enerjisine dayalı elektrik hatlarında yaşanan gece ve gündüz arasındaki denge sorununa da yaratıcı bir çözüm sunabilir.
Profesör Munday ve yeni makalede de imzası bulunan yüksek lisans öğrencisi Tristan Deppe, artık bu panellerin verimliliğini ve ürettikleri güç miktarını arttırmaya çalışacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
süper bişe. bizimde acil bu tarz bilimsel çalışmalar yapmamız lazım. çünkü gelecek bunda sınırsız ve temiz enerji. bu panellerin 20 yıl sonraki halini düşünün hem gece hem gündüz elektirik üretcekler şarj gerek olamdan sınırsız araç kullanımı
Şirket kurup halka arz edin,,tavan tavan gitsin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:39)