E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGCM Yatırım: Mart ayında enflasyonun %19,5 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz---

GCM Yatırım: Mart ayında enflasyonun %19,5 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz

GCM Yatırım: Mart ayında enflasyonun %19,5 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz
02 Nisan 2019 - 14:49 borsaningundemi.com

Tahminimiz enflasyonun aylık bazda %0,8 artması yönündedir. Bu kapsamda yıllık enflasyonun da Mart ayında %19,5 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz.

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan tarafından hazırlanan analiz:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyon verilerini 3 Nisan Çarşamba günü 10.00’da açıklayacaktır. Bloomberg anketine tahmin gönderen ekonomistlerin medyan tahmini %1’dir, GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak bizim tahminimiz ise enflasyonun aylık bazda %0,8 artması yönündedir. Bu kapsamda yıllık enflasyonun da Mart ayında %19,5 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Ekim 2018 döneminde %25,2 ile son 15 yılın zirvesini yapan enflasyon, sonrasında ağırlık verdiği geri çekilme eğilimi ile beraber Şubat 2019 itibariyle %19,7 seviyesine gelmiştir. Enflasyonda sağlanan gerilemeye rağmen, gıda fiyatları halen ana belirleyici olmayı sürdürmektedir. Nitekim, yıllık enflasyon gerilemesine rağmen Şubat ayında biz gıda enflasyonunu aylık bazda %0,9, yıllık bazda %29,3 seviyelerinde görmüştük. Şubat ayında başlanan tanzim satışlarının perakende fiyatlarına dolaylı etkisine yönelik farklı görüşler bulunmaktadır. Kimi fiyatlar genel seviyesinin düştüğünü düşünmekte, kimi ise farklı görüşe sahiptir. Bizim gözlemlerimiz, taze sebze ve meyve fiyatlarının bazı perakende satış noktalarında düşmekle beraber, her yerde düşmediği yönündedir. Bu nedenle ekonomistlerin tahmin aralığının açık olması normal enflasyon gerçekleşmesinin tahmin skalasının alt bandına mı üst bandına mı yakınsayacağını gıdadaki gerçekleşme belirleyecek. Mart ayının ardından düzelen hava koşulları ile beraber çevresel faktörlerin gıda arzı üzerindeki olumsuz etkisi azalacaktır, bu da fiyat oynaklığının azalmasına katkıda bulunabilir.

Yaz dönemine doğru ise mevsim sebze ve meyvelerinin katkısı ile gıda fiyatlarının biraz daha stabilleşmesini bekleyebiliriz. Bu durumun, yaz döneminde geçen seneden gelen baz etkisi ile birleşerek yılın ikinci yarısından sonra beklediğimiz enflasyon düşüşüne katkıda bulunmasını bekleriz. Enflasyon için bu varsayımımız, herhangi bir kur şoku yaşamamamız senaryosu dâhilinde geçerlidir. Merkez Bankası’nın Nisan PPK toplantısında erken bir faiz indirimi yapmasını beklemiyoruz. Enflasyondaki düşüş trendinin olgunlaştığı ve piyasaların da, özellikle TRY hareketlerinin seyrinden daha emin olunabileceği Haziran – Temmuz döneminden sonrası ise daha yüksek bir olasılık olarak görülüyor. Merkez Bankası’nın bir yandan ekonomik aktivitede normalleşmeye faizleri indirerek katkıda bulunmasını, bu yüzden bu hamleleri normalleşme beklentilerinin daha ağırlıkta olacağı 2. Çeyrek sonu itibariyle yapmasını beklerken, bu noktada ana belirleyicisinin de enflasyon trendi olacağını düşünüyoruz.

Bu nedenle Merkez Bankası, normalleşme politikasını da enflasyon izin verdiği ölçüde gerçekleştirecektir. "

GCM Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)