E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rus lider Putin, Kuzey Akım’dan gönderilemeyen doğalgazı Karadeniz üzerinden yollayabileceğini ve Avrupa için Türkiye’de bir doğalgaz merkezi kurabileceğini açıkladı. Yalnızca Türkiye’de değil dünya basınında da büyük yankı uyandıran açıklama sonrası gözler, söz konusu merkezin hangi bölgede kurulacağına çevrildi.
Türkiye, halihazırda küresel bir enerji koridoru olarak öne çıkarken, Putin’in açıklamaları Türkiye’nin gaz merkezine dönüşebileceğini gösterdi. Merkez için TürkAkım hattının da karaya çıkış noktası olan Kırklareli’nin Kıyıköy ilçesi öne çıkıyor.
Novak: TürkAkım’a ek hatlar döşenmesini görüşüyoruz
Putin’in konuşması sonrası, Rus enerji şirketi Gazprom'un İcra Kurulu Başkanı Alexey Miller de “Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye sınırında gaz için bir ticaret platformu, merkezi oluşturmaya hazırız” açıklamasını yaptı.
Ayrıca Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, “TürkAkım’a ek hatlar döşenmesini görüşüyoruz, güvenlik tedbirleri güçlendirildi” dedi. Novak, “TürkAkım, yaklaşık 63 milyar metreküp kapasiteyle dört hat olarak planlanmıştı. Bu potansiyel, talep olması koşuluyla Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupalı tüketicilere gaz ulaştırmak için kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
TANAP'taki kapasite 32 milyar metreküpe çıkarılacak
Güney Gaz Koridoru’nun en önemli doğalgaz boru hattı olarak görülen ve Azerbaycan gazını Hazar Denizi’nden Türkiye’ye taşıyan TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı), Türkiye’den ise Avrupa’ya uzanıyor. Hat üzerinden hali hazırda 16 milyar metreküp gaz taşınıyor. Bunun 10 milyar metreküplük kısmı Avrupa’ya, 6 milyar metreküpü Türkiye’ye geliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu hattaki kapasiteyi 32 milyar metreküpe kadar çıkarma konusunda Azerbaycan ile anlaştıklarını duyurdu.
TürkAkım üzerinden taşınan gaz
Türkiye’ye, Rusya’dan uzanan TürkAkım üzerinden ise 31,5 milyar metreküp gaz ulaşıyor. Bunun 15,75 milyar metreküpü Türkiye’ye, kalan 15,75 milyar metreküpü ise Avrupa’ya uzanıyor. MaviAkım boru hattından ise yıllık 16 milyar metreküp gaz geliyor. Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı (İran–Türkiye) üzerinden ise ülkemize yıllık yaklaşık 10 milyar metreküp gaz ulaşıyor.
'Türkiye enerji ticaret merkezine dönüşüyor'
Enerji krizinin zorluklarla beraber birçok fırsatı da doğurduğunu söyleyen Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Genel Sekreteri Murat Kalay, “Türkiye, üretici ile tüketici arasında tam bir köprü görevi görüyor. Putin’in açıklamalarının ardından konu için henüz hiçbir şey netleşmedi. Sadece koridor olmakla yetinmiyoruz. Türkiye enerji ticaret merkezine dönüşüyor. Piyasalarda söz sahibi oyuncu olabilir. Ticaret merkezine dönüşmek de çok önemli bir strateji. Atılacak adımlar da mevcut yatırımlar üzerinden ilerlenmesi daha olası” diye konuştu.
Türkiye’ye gelecek kaynak neden önemli?
Kalay, “Açıklamalardan şunu çıkarabiliriz; nasıl Londra bir finans merkeziyse, Türkiye de enerjinin merkez ülkesi konumuna gelebilir. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin çok yoğun bir talebi söz konusu. Türkiye’ye gelecek kaynak o kadar önemli ki küresel piyasadaki gaz fiyatlarında ucuzlama bile yaşanabilir” dedi.
'Teknik olarak mümkün'
Bakan Fatih Dönmez, Rus Enerji Haftası için geldiği Moskova’da, Putin’in Rusya’nın enerji kaynaklarının sevkiyatı için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlamaya yönelik teklifini değerlendirerek “Türkiye, bu ve buna benzer birçok uluslararası projeyi zamanında tamamlamıştır. Teknik olarak mümkün. Bu tarz uluslararası projelerde teknik, ticari ve hukuki açıdan değerlendirme ve fizibilite çalışması yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
Yeni Şafak'tan Burak Karaca'nın aktardığına göre Bakan Dönmez, Türk Akım boru hattının da bu projelerden biri olduğuna değinerek, “Şu anda Akkuyu’da devam eden önemli bir nükleer güç santrali projemiz var. Rusya ile ilişkilerimiz sadece enerji değil, çok farklı alanlarda devam ediyor. Bunlar oturup konuşup değerlendirilmesi gereken hususlardır” dedi.
'Türkiyei Türkmenistan gazını bile bu boru hattı üzerinden alabilir'
Putin’in doğal gazda Türkiye formülünü değerlendiren, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, şunları kaydetti:
Özellikle Gazprom’un açıklaması şu ihtimali doğuruyor. TürkAkım şu anda 2 boru hattından oluşuyor. Bu hatlardan birinden 15,75 milyar metreküp gaz Türkiye’ye, diğerinden ise 15,75 milyar metreküp gaz Avrupa’ya taşınıyor. TürkAkım ilk inşa edilirken plan 4 boru hattı inşa edilmesi üzerineydi. Buradaki kalan iki boru hattı yıllar sonra inşa edilebilir. Bu sayede Avrupa’ya giden gaz üçe katlanabilir. Tabii bu kısa vadede gerçekleşmeyecek. En az üç yıl gerekiyor. Ama Türkiye tarafının da ülkemizin gaz merkezine dönüşmesi adına EPİAŞ ile alakalı adımları olacaktır. Detaylar zamanla belli olacak. Türkiye hiçbir şekilde Rusya’nın teklifine hayır demez. Çünkü en kötü ihtimal ülkeye giren gaz miktarı artacak. Türkiye yeri geldiğinde Türkmenistan gazını bile bu boru hattı üzerinden alabilir.
Türkiye'ye 73 milyar metreküp akıyor
Türkiye, bugüne dek yaptığı yatırımlarla yıllık 73 milyar metreküp doğalgazı, sahip olduğu dört ayrı boru hatları üzerinden alabiliyor. Bu gaz merkezinin kurulmasıyla Güney Gaz Koridoru’nun göbeğinde yer alan Türkiye, sadece tedarik değil, fiyatların belirlenmesinde de söz sahibi konuma gelecek.
Doğu Akdeniz ve Türkmenistan gazının transferi için de en cazip rota Türkiye olarak görülüyor.
AB'den Türkiye'de kurulması beklenen gaz merkeziyle ilgili açıklama
Çavuşoğlu'ndan Putin'in doğalgaz önerisiyle ilgili açıklama
Novak: Doğalgazda yüksek fiyatlar istemiyoruz
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
SONDAJ CALIŞMASI DEVAM EDEN GAZI BİZ SATSAK OLMAZ MI.YOKSA ELIMZDE Mİ PATLAYACAK...
ayçiçeği tarlalarına veya buğday tarlalarına yaparsak daha iyi olur getirisi az onların
Trakya Istanbula ve Avrupaya yakin diye dü$ünüyorum....
Trakya'yı gaz merkezi yapmadan önce uzmanlara danışın,buna da Cumhurbaşkanımız karar vermesin.Çünkü olumsuzlukları olacağını düşünenler var.
rus gazı almayacağız diyorlar, kuzeyden almayız güneyden alırız demiyorlar
Trakya'nın altı doğalgaz kaynıyor diye okudum. Merkezle birlikte sondaj çalışması yapılamaz mı !!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:01)