E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGaza daha güçlü basma zamanı---

Gaza daha güçlü basma zamanı

Gaza daha güçlü basma zamanı
20 Şubat 2013 - 11:34 borsaningundemi.com

Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Karamercan: Türkiye olumlu yönde öne çıkan ülkeler arasında

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Erdal Karamercan, Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere değinerek, ''Şimdi gaza daha güçlü basma zamanı'' dedi.
Karamercan, AA muhabirine Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaparak, şirketin önümüzdeki dönem atacağı adımlar hakkında bilgiler verdi.
Global anlamda, beş yıl önce yaşanan finansal krizin izlerinin hala silinemediğine değinen Erdal Karamercan, Türkiye'nin bu olumsuz tablo içerisinde olumlu yönde öne çıkan ülkeler arasında olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin performansının, kuruluşlar için büyük bir güven ve motivasyon kaynağı olduğuna değinen Karamercan, ''Geçtiğimiz yıl yaptığımız atılımları, önümüzdeki dönemde daha da ileri taşımayı, yapı ürünleri, tüketim ürünleri ve sağlık gruplarımızın yanı sıra, nükleer tıp ürünleri, yenilenebilir enerji ve metalik madenler alanında da önemli adımlar atmayı hedefliyoruz. Şimdi gaza daha güçlü basma zamanı'' dedi.
Global ölçekte 2013 yılına 'kur savaşları' adı verilen yepyeni bir tema ile başlandığını hatırlatan Erdal Karamercan şu değerlendirmelerde bulundu:
''2009 krizinde mali imkanları tüketen ülkeler, ekonomileri canlandırmak için para basmaya devam ederken, diğer yandan dünya ticaretinde rekabet sorunu yaşamamak için para birimlerini zayıflatmaktan da kaçınmadılar. Son yaşananların kur cephesinde topyekün çetin bir savaşa dönüştüğünü söylemek için erken, ancak paritelerdeki sert hareketler de durduk yere çıkmıyor. FED ise bugünlerde 'olağanüstü gevşek para politikalarından çıkış stratejisini' tartışıyor. Avrupa Merkez Bankası şimdilik kur savaşlarında mevzi almamış gibi durmakla birlikte, savaş kızışırsa gevşeme sinyali verebilir.
Zira, 2012'nin son çeyreğinde yüzde 0,6 oranında daralan Avro Bölgesi, Almanya'dan gelen olumlu işaretlere rağmen, perifer ülkelerdeki zayıf iktisadi aktivite nedeniyle, bu yılın birinci çeyreğinde de yüzde 0,1 küçülecek gibi.''
''Faizlerdeki rekor düşük seviye ile tüketici güveni artıyor''
Erdal Karamercan, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) sıkılaştırıcı adımlarıyla 2012 yılının yumuşak inişle geçildiği yorumunu yaparak, şöyle devam etti:
''Ekonominin bu yıl yüzde 4-4,5 bandındaki uzun vadeli trend büyüme hızına erişmesini bekliyoruz. Turizm gelirlerinde yapılan revizyonun ardından, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)'nın yüzde 5,9'una doğru gerileyen cari açık ve 2012'yi yüzde 6,2 seviyesinden kapatan enflasyon, yüzde 2,5-3,0 aralığına yavaşlayan büyüme hızının kademe kazanmasında iyi bir baz teşkil ediyor. Faizlerdeki rekor düşük seviye ile tüketici güveni artıyor, kredi kullanımı yükseliyor ve iç talep toparlanmakta.
Öte taraftan, kapasite kullanım oranlarının talep tarafına henüz ayak uyduramadığı da dikkatlerden kaçmıyor. Üretimin talebin gerisinden gelmesi sağlıklı bir gelişme. Bu, yatırım ve istihdam kararlarının rasyonel baza oturtulmasını sağlayacaktır. Öte taraftan, yılın ilk ayında yüzde 1,65'lik artışla sürpriz yapan ve yüzde 7,3'e sıçrayan enflasyonun ilerleyen dönemde daha yumuşak bir seyir izleyeceğini ve Merkez Bankası'nın öngördüğü hız sınırında ilerleyeceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, Ocak'ta 5,9 milyar lira fazla veren bütçede de işler yolunda gidiyor.''
Piyasalarda maliyet hesaplarının genelde kur üzerinde yapıldığını ve dev global likidite ortamında Türk lirasının önemli bir değer kaybı riskinin ufukta görünmediğini ifade eden Erdal Karamercan, reel efektif kurda yüzde 1,5-2,0'lik bir değerlenmeyi makul bulan Merkez Bankası'nın, Türk Lirasında yüksek oranlı bir değerlenmenin gerçekleşmesi durumunda, büyük olasılıkla kura müdahale etmek yerine faiz koridorunu gevşeteceğini, bunun da global likidite gelişmeleriyle uyumlu olacağını söyledi.
Eczacıbaşı CEO'su Karamercan, kredilerdeki yüzde 15'lik artış hedefinin de, yüzde 4 olarak öngörülen büyüme hedefiyle uyum gösterdiğini belirterek, ''Yani, genel bir değerlendirme yaparsak, gerek global, gerekse de yerel ekonomideki gelişmelerde fazla bir değişiklik beklememekte ve Türkiye'nin güvenilir liman görüntüsünü sürdüreceğini düşünmekteyiz'' değerlendirmesinde bulundu.
Erdal Karamercan, bu veriler çerçevesinde 2013 yılı için temel öngörülerini ise ''GSYH artışı yüzde 4,0, ÜFE (yılsonu) yüzde 7,2, TÜFE (yılsonu) yüzde 6,5, TCMB politika faizi yüzde 5, Dolar/TL(yılsonu) 1,77, Avro/TL (yılsonu) 2,30'' olarak sıraladı.
''2012 yılındaki atılımlarımızı daha ileri taşıyacağız''
Eczacıbaşı Topluluğu'nun 2012 yılı performansını değerlendiren Karamercan, ''2012 yılında planlarımızla paralel olarak, satışlarımızı yüzde 11 artışla 6 milyar liraya, yurtdışı gelirlerimizi de yüzde 12 artışla 823 milyon Avro'ya ulaştırarak başarılı bir performans sergiledik. Gelirlerimizdeki artışın yanı sıra, geçtiğimiz yıl istihdam rakamlarında da artış sağladık ve çalışan sayımız, 10 bin 950'den 11 bin 730 kişiye yükseldi. Çalışanlarımızın yüzde 17'sini yurtdışı çalışanlarımız oluşturuyor'' ifadelerini kullandı.
2012 yılında yaptıkları atılımları önümüzdeki dönemde daha da ileri taşımayı hedeflediklerini dile getiren Karamercan, ''Topluluk olarak stratejik planlarımız çerçevesinde hem yurtiçi, hem de yurtdışında büyümemizi sürdürmeyi planlıyoruz. Halen faaliyet göstermekte olduğumuz iş alanlarının yanı sıra, sürdürülebilir enerji de büyüme planlarımızın temelini oluşturuyor'' dedi.
Karamercan, Yapı Ürünleri Grubu'nun topluluktaki ağırlığını koruyacağının ve yeni yatırımlarla hem hedef tüketici segmentleri, hem de hedef pazarlar konusunda genişlemenin sürdürüleceğinin altını çizerek, nükleer tıp ürünleri alanında ise sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda belirlenen yurtdışı pazarlarda da liderliği hedeflediklerini kaydetti.
Tüketim Ürünleri'nde sahip oldukları portföyü temizlik kağıtları, kişisel bakım, profesyonel ürünler ve ev bakımı alanlarında zenginleştirerek büyüyeceklerini, madencilik alanında da, gerek Türkiye'de gerek başka ülkelerde maden sahası ve ruhsat arayışında olduklarını söyleyen Karamercan,madencilik alanında know-how olarak çok yol aldıklarını, Eczacıbaşı Topluluğu'nda, Türkiye açısından da katma değeri yüksek olan madenciliğin ağırlığının artarak devam edeceği bilgisini verdi.
Karamercan, stratejik önceliklerinin başında gelen inovasyonda sürdürülebilirliğe odaklanarak rekabette farklılık yaratmayı amaçladıklarını vurguladı.
''Seramik sağlık gereçleri yatırımımız ile Rusya pazarındaki büyümemize ek bir boyut kazandırıyoruz.''
Erdal Karamercan, Eczacıbaşı Topluluğu'nun faaliyet gösterdiği alanlardaki gelişmeleri ve geleceğe ilişkin planlarını şöyle anlattı:
''Topluluğumuz, yapı ürünleri alanında 975 milyon Avro'luk satışlarıyla faaliyet gösterdiği pazarlardaki konumunu güçlendirdi. Rusya satışlarımız hızla büyüyor. Yapı Ürünleri Grubumuzun 2011 yılında Rusya'da 37 milyon Avro'luk yatırımla gerçekleştirilen ve 25 bin metrekarelik alanda hizmet veren karo seramik fabrikası, 3,2 milyon metrekare üretimiyle Rusya satışlarına büyük katkıda bulunuyor.
2012 yılında başlattığımız seramik sağlık gereçleri yatırımımız ile de ürün yelpazemizi genişleterek Rusya pazarındaki büyümemize ek bir boyut kazandırıyoruz.Yapı ürünleri alanında, yapılacak yatırımlarla Avrupa'da pazar payı kazanımı ile büyürken dünyanın başlıca yükselen pazarlarında da liderlik hedefliyoruz. Almanya, Fransa ve İngiltere'nin ardından en büyük yurtdışı pazarımız olması beklenen Rusya'da da satışlarımızın önümüzdeki üç yılda iki kat artırılması planlanıyor.''
Temizlik kağıtlarında İpek Kağıt'taki ABD'li ortakları Georgia-Pacific'e ait olan yüzde 50 hissenin satın alınmasının ardından ardından, İpek Kağıt'ın yüzde 100 Eczacıbaşı kuruluşu olduğuna işaret eden Karamercan konuşmasına şöyle devam etti:
''Piyasadaki yoğun rekabet ortamında yenilikçi ürünleriyle pazar liderliğini koruma, pazara öncülük etme ve yurtdışında büyüme hedefi doğrultusunda halen Kafkasya, Orta Asya ve Ukrayna' da Selpak markasıyla liderliği amaçlayan kuruluşumuz, yurtdışındaki varlığını Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da da büyütmeyi planlıyor.Tüketim ürünleri alanında geçtiğimiz yılın bir başka önemli gelişmesi ise, ıslak mendil sektörünün en inovatif kuruluşu olarak bilinen ve hem Türkiye'de, hem de dünyanın pek çok ülkesinde söz sahibi olan Ataman Grubu'nun satın alınması oldu. Bu satın almayla, Türkiye ve Doğu Avrupa'nın en büyük kapasitesine sahip olan üretim tesisi ile birlikte, Uni, Unibaby, Wogi ve Türkiye pazarının lideri Uni Wipes markalarını da portföyümüze ekledik. Bu markaların yurtiçi ve yurtdışındaki büyümemize yeni bir ivme kazandıracağına ve inovasyon gücümüze önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.''
''Bulgaristan, Ürdün ve Polonya'da başladığımız yatırımları da bu yılın sonunda ve 2014 başında devreye almış olacağız''
Karamercan nükleer tıp ürünleri ve madencilik alanında da Eczacıbaşı-Monrol'un, Capintec'i satınalarak büyüme hedefleri doğrultusunda önemli bir adım attığını anımsatarak, 2012'de devreye aldıkları Mısır ve Romanya yatırımlarımızın yanı sıra, Bulgaristan, Ürdün ve Polonya'da başladığımız yatırımları da bu yılın sonunda ve 2014 başında devreye almış olacaklarını kaydetti.
Kocaeli'nin Hereke ilçesindeki 80 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 110 megawatt'lık Türkiye'nin en büyük rüzgar üretim santrallerinden birini kurmak için lisans sahibi firma ile ortaklık konusunda anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Karamercan, bölgeye 140 milyon Avro dolayında yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.
Gayrimenkul yatırımlarına da değinen, Kanyon'dan sonra ikinci büyük gayrimenkul yatırımı olan Ormanada ile de bilgi veren Karamercan, Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yer alan Kartal'daki arazileri üzerinde de, İstanbul'un simgelerinden biri olacak, çağdaş ve dünya ölçeğinde bir eser yaratmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)