E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yılın İlk çeyreğinde gözler ekonominin lokomotifi gayrimenkul sektöründe. 2016 yılında TÜİK verilerine göre satışlar yüzde 4 artış gösterdi. Açıklanan verilere bakıldığında Türkiye, kentsel dönüşüm çalışmaları ve mütekabiliyet yasası ile yerli ve yabancı yatırımcıların odağı olmaya devam ediyor. Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, "Mütekabiliyet yasası ve düzenlemeler orta ve uzun vadede yatırımlara ivme kazandıracak" diyor. Ancak konut satışlarındaki artışın arkasında önemli etkenin "güvenli yatırım" arayışı olduğu da unutulmamalı. Yıldırım da aynı noktaya vurgu yaparken; "Bizce sektörümüz için en önemli etken, barınma ihtiyacının yanında, konut satın alımının vatandaşlarca en güvenli yatırım aracı olarak görülmesi" diyor.
Şüphesiz piyasayı sadece yabancı alımları canlı tutmuyor. Geçtiğimiz yılın ikinci yansında gerçekleştirilen kampanya gayrimenkul sektörüne adeta taze bir kan oldu. Şimdilerde gerçekleştirilen kampanyanın 20 yıla varan vadeleri öngörmesi canlılığın devamına imkan tanıyacak nitelikte. Gerçekleştirilen satışlar da sektörde bulunanları memnun edecek gibi gözüküyor. Şubat ayının ilk haftasında başlayan ve mart ayının sonuna kadar sürmesi hedeflenen kampanyayla 60 aya kadar vade farkı uygulanmazken 240 ay vade isteyenlere uygulanacak faiz oranı yüzde 0,70 civarı olacak. Temel aktörü Emlak Konut olan kampanyaya diğer GYO firmaları da katılıyor. Toplamda konut arzı 50 bin adet seviyesinde bulunuyor.
Ekonomideki genel seyirle birlikte sektörü bekleyen olası riskler ise göz önünde bulundurulması gereken önemli bir ayrıntı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İş Yatırım uzmanları, ekonomide daralma sonucu ev fiyatları ve talebinde azalma, faiz oranlarında artış ve kurumlar vergisi avantajının kaldırılmasının temel risk faktörleri olarak öne çıktığına dikkat çekiyor.
Diğer yandan konut imalatı ve satışındaki performansın gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörüne aynı oranda yansımaması ise bir handikap olarak değerlendirilebilir. Zira gayrimenkul şirketlerinin borsa performanslarına bakıldığında 9 Şubat itibarıyla BIST GYO Endeksinin performansının (yüzde 5,37) yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksi'nin (yüzde 13,68) altında kaldığı görülüyor. Sektörün fiyat/kazanç oranı 4,83 seviyesinde. Değerleme oranlarının düşük olması yatırımcının sektörü oluşturan şirketlerin kârlılığına ilişkin güçlü bir beklenti içinde olmadığını gösteriyor. Ancak borsada yükseliş yönünde gerçekleşecek ivmeli bir harekette ucuz kalan sektör hisselerine ilgi artabilir.
EMLAK KONUT ATILIMDA
Zor bir yıl geride kalırken hedeflerini büyük ölçüde tutturan sayılı firmalardan birisi de Emlak Konut GYO. Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut, 2016'da KDV hariç 7 milyar 328 milyon TL değerinde, 10 bin 53 adet bağımsız bölüm sattı. Şirket 7,8 milyar TL tutarındaki satış hedefine yaklaştı. 2018 performansını değerlendiren Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum tüm zorluklara rağmen hedefleri büyük ölçüde tutturduklarını söyledi. 2017 yılına dair hedeflerini açıklayan kurum 2017’de 8 milyar TL satış hedeflerini belirtirken, "2017 yılı içerisinde 1 milyon 279 bin metrekare satış hedefi ile toplamda 9 bin 900 bağımsız bölümün satışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi. Ziraat Yatırım hisse için alım önerisinde bulunuyor. Garanti Yatırım ise hissede endeksin üzerinde bir performans bekliyor.
EN FAZLA DEĞER KAZANAN GYO HİSSELERİ
-%82,5 Pera GMYO
-% 64 Avrasya GMYO
-%61,4 Yeşil GMYO
(31 Aralık 2016-9 Şubat 2017 itibariyle)
(Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sanki evler kumdan yapılıyor. Yaa bu çimento hisseleri ne yapar.
Kısa sürede prim yaptırılan ve pazarlanmak istenen GYO'lar.
Müteahhit cumhuriyetine yaptığınız desteği hiç kimseye yapmazsınız
-%82,5 Pera GMYO -% 64 Avrasya GMYO -%61,4 Yeşil GMYO bunlar yatırımcıyı memnun eden gyo muymuş... aslında hangi gyo ne vakit yatırımlık olmuş...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:14)