E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakGayrimenkul finansmanı risk olamaz---

Gayrimenkul finansmanı risk olamaz

Gayrimenkul finansmanı risk olamaz
17 Mayıs 2011 - 15:30 borsagundem.com

SPK Başkanı Prof. Akgiray, "ve 'aç gözlü olmadan' gayrimenkul sektörüne sağlanacak her türlü finansman ihtiyacı, sistemik risk kaynağı olmaz" dedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul sektöründe artan konut talebi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bugünkü yapısı ve kuramsal mantığın korunması halinde ve 'aç gözlü olmadan' gayrimenkul sektörüne sağlanacak her türlü finansman ihtiyacı, sistemik risk kaynağı olmaz" dedi.
“Gayrimenkul Zirvesi 11”in açılışında konuşan Akgiray, Türkiye'de konut ve ofise artan bir talep olduğunu, dolayısıyla gayrimenkul sektörü ve onun bütün referans sektörlerinin büyümemesi ve para kazanmamasının söz konusu olmadığını savundu. Gayrimenkul sektöründe artık, 'ben işi yaparım', 'satarak finanse ederim', 'kar ederim', 'karıyla bir iş daha yaparım' düşüncesinin artık dünyada da geçerli olmadığını belirten Akgiray, "Fakat, biz tüm gayrimenkule ilişkin ticari faaliyetleri, sermaye piyasaları ile finans sektörünü daha yakınlaştırmaya, evlendirmeye ihtiyacımız var. Şu anda böyle bir eksikliği hissediyoruz" dedi.
“KİMSENİN, SPK'DAN ŞİKAYET ETME HAKKI YOK”
Türkiye'de 300 gayrimenkul şirketine karşılık, borsaya kote 20'den biraz fazla Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi olduğu bilgisini veren Akgiray, "Türkiye'deki gayrimenkul sektör büyüklüğüne bakarsak, pek kayda değer kitle yok orada. Eksik" değerlendirmesi yaptı.
Gayrimenkul sektörüne ilişkin yaşanan 'bankaların konut kredisi hızlı mı artsın yavaş mı', 'kiralar oynuyor' durumların, finansmana ulaşım zorluğundan kaynaklandığını belirten Akgiray, "Dolayısıyla bunu gidermek zorundayız" dedi. Finans sıkıntısının giderilmesi için sermaye piyasalarının büyütülmesi gerektiğinin altını çizen Akgiray, "Sermaye piyasalarını büyütmeden, ekonomideki büyüme hızına ayak uydurmadan yatırımcıyı korumak da mümkün değil esasen" değerlendirmesinde bulundu. Bu kapsamda borsaya girmeyi kolaylaştırdıklarını vurgulayan Akgiray, "Mesela GYO'ların borsaya girme işlemlerini basitleştirdik. Yeni enstrümanlar çıkardık. Dolayısıyla kimsenin SPK'dan şikayet etme hakkı yok" dedi.
“AÇ GÖZLÜ OLMADAN YAPILAN FİNANSMAN RİSK DEĞİLDİR”
ABD'deki mortgage krizine işaret eden Akgiray, Türkiye'de gayrimenkul sektöründe böyle bir krizin söz konusu olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Gaykimenkule sağlanacak her türlü finansman imkanı, bu konut kredisidir, işyeri kredisidir, hisse senedidir, tahvil veya kira sertifikasıdır, Türkiye için bugünkü yapısı ile kuramsal mantığı koruyabilirsek sistemik risk kaynağı olmaz. Çünkü artan bir talep var. Deprem riski var, kötü konutları, yeni konutlarla değiştirmek ihtiyacı var. İnsanlar daha yeni konutlar, ofisler istiyor. Böyle bir talep varken, fazla 'aç gözlü olmadan' yeni finansman modelleri ile bu talebi karşılamaya yönelik çabalar, hiç bir zaman risk kaynağı olmaz.”
“KANAL İSTANBUL HEYECAN VERMELİ, HAYALLERİ PAYLAŞMAK GEREK”
Sermaye piyasalarının önümüzdeki yıllarda çok hızlı büyüyeceğinin görüldüğünü söyleyen Akgiray, "Uluslararası platformda, daha çok uğranan bir pazar haline gelecek. Borsamız büyüyecek, spot piyasamız büyüyecek, türev enstrümanları ve tahvil büyüyecek. Yani çok çeşitli şeyler geliyor" dedi. İstanbul'un Finans Merkezi projesinin de bu kapsamda önemine dikkat çeken Akgiray, "SPK olarak İstanbul'a taşınıyoruz. Arsamızı aldık. Hatta geçen hafta mimarı yarışma başladı" dedi.
Akgiray, Kanal İstanbul projesinin inşaat ve gayrimenkul firmalarına heyecan vermesi isteğinde bulunarak, "Proje inşaat ve gayrimenkul firmalarına heyecan vermeli. Çünkü yeni bir imkan söz konusu. Hayalleri paylaşmak gerek" yorumunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)