E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP ve hükümetin son yıllarda verdiği teşvikler sayesinde başta tarım olmak üzere bölgede, seracılık da önemli ölçüde ilerledi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), Harran Ovası'ndaki Karaali bölgesinde, bir köylünün arazisinde jeotermal su kaynağı bulunmasının ardından seracılık faaliyetlerini diğer kentlerde de yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Bu kapsamda Karaali bölgesinde yeni kuyularla iki bin dönümlük yeni sera alanı açılması, Adıyaman, Batman ve Şırnak'ta da yürütülecek çalışmalarla Güneydoğu'nun Türkiye'nin sera bölgesi yapılması hedefleniyor.
GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'nın Karaali bölgesinde çıkartılan jeotermal su kaynağının seracılıkta değerlendirildiğini söyledi.
Seracılığın katma değeri çok yüksek olduğunu vurgulayan Karahocagil, bu anlamda bölgenin potansiyelini tespit etmek adına proje geliştirdiklerini ve bölgedeki hemen her alanı incelediklerini anlattı.
"İKİ BİN DÖNÜM YENİ SERA OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ"
Karaali bölgesinde jeotermal kaynakları analiz ettiklerini dile getiren Karahocagil, "Karaali'de jeotermal enerji sayesinde uzun süredir seracılık faaliyetleri yapılıyor ama biz burada daha çok sera kurulmasını istiyoruz. Bu anlamda Şanlıurfa Valiliği ve ilgili kurumlarla yeni kuyuların açılması çalışmamız oldu.
Bu projeyi gerçekleştirmek için ödenek arayışı içerisindeyiz. Ödeneği bulur bulmaz bu çalışmayı paydaşlarımızla birlikte yapacağız." ifadelerini kullandı.
Karahocagil, Karaali'nin bu konuda etkin ve verimli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bölgemizde sıcaklıklar çok düşmüyor.
Seracılıkta da önemli olan sıcaklığın 8 derecenin altına düşmemesi. 15 derecenin altına düşmediği durumda da bitkiler strese girmiyor. Seralarımızda sıcak suyu kullanarak ucuz bir sistemle dereceyi 15'in üzerinde tutma imkanımız var. Yoksa kömürle ya da diğer yöntemlerle bunu yapmak çok zor ve çok pahalı. Bu yüzden Şanlıurfa'yı çok şanslı görüyorum. Bu kapsamda çalışma yürütüyoruz.
Yeni kuyular açılarak yeni seraların kurulması sağlanacak. İki bin dönüm civarında yeni sera oluşturmayı amaçlıyoruz."
PETROL SAHALARINDA SERACILIK GELİŞTİRİLECEK
Sadrettin Karahocagil, GAP bölgesinde petrol üretim sahalarında da seracılığı geliştirmek istediklerini, önceliklerinin Adıyaman, Batman ve Şırnak olduğunu belirtti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni seracılıkta da iddialı konuma getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karahocagil, şöyle devam etti:
"Adıyaman, Batman ve Şırnak'ta petrol üretim alanlarımız var ve petrolle birlikte çıkan sıcak su var. Bu sıcak suyun da soğutulduktan sonra geri enjekte edilmesi lazım. Bu soğutma esnasında söz konusu suyun seralarda kullanılmasına ilişkin bir kaç projemiz var. Adıyaman'da seralar oluşturuldu, Batman'da da denemeler oldu.
İnşallah bu çalışmaların artırılmasını bekliyoruz. Böylece bölgedeki hem jeotermal kaynaklarımızı hem de çeşitli işlemler sonucu yan ürün olarak çıkan sıcak suyu kullanarak bu anlamda bölgeye seracılık çerçevesinde ciddi bir katkı yapmayı planlıyoruz.
Seraların bir diğer güzelliği de istihdama katkısının yüksek olması. Özellikle de kadın istihdamına katkısının olması. Bu açıdan biz seraları bir sosyal araç olarak görüyoruz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:45)