E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisGalatasaray dibe vurdu, ama...---

Galatasaray dibe vurdu, ama...

Galatasaray dibe vurdu, ama...
20 Mart 2011 - 10:20 borsagundem.com

Polat, “2012 yılına kadar 354 megavatlık 7 rüzgar santralı projesini hayata geçireceğiz. 1.5 milyar dolarlık yatırım için EPDK'ya başvurduk" dedi

GALATASARAY Kulübü Başkanı Adnan Polat’ın patronu olduğu Polat Enerji, şimdiye kadar sadece rüzgara dönük enerji yatırımlarını çeşitlendirmek üzere atağa kalktı. Rüzgarın yanında enerji yatırımlarını çeşitlendireceklerini anlatan Adnan Polat, “Tekirdağ Malkara’da 160 megavatlık kömür santrali, Soma’da ise 900 megavatlık doğalgaz santralı kurmak için EPDK’ya başvuru yaptık. Rüzgar lisanslarımızı bitirdikten sonra bu projelerimiz için ağırlık vereceğiz. EPDK’ya başvurusunu yaptığı iki santral için maliyet 1.5 milyar doları bulacak” diye konuştu.
Rüzgar enerjisi önemli
Son olarak Balıkesir’in Kepsut ilçesinde yapımına başlanan Poyraz RES’i tanıtan Adnan Polat, sektördeki çalışmalarını şöyle değerlendirdi: “Santral tamamlandığında 28 adet rüzgar türbiniyle 55 megavat kurulu güce sahip olacağız. Santral bittikten sonra yılda 150 milyon kilovatsaat elektrik üretecek ve 75 bin kişinin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Türkiye’nin karada ve denizlerdeki rüzgar enerjisi potansiyeli 48 bin megavat. Ülkemizde rüzgar enerjisi alanında son yıllardaki gelişmeler sevindirici olsa da gerçekleşen RES kurulu gücümüze baktığımızda henüz 1300 megavata ulaşabildiğimizi görüyoruz. Oysa birlikte başladığımız Almanya’da 27 bin megavat, İspanya’da ise 20 bin megavat gücünde rüzgar santralı bulunuyor. Türkiye’de gerçek yatırımcının önünün açılması gerekiyor.”
Nükleeri bir daha düşünmeli
Polat, Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami nedeniyle Fukuşima nükleer santralının zarar görmesi sonrası bu alandaki çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Bu olaydan sonra Türkiye’ye nükleer santral yaparken bir daha düşünmek lazım. Teknolojiye sahip olmak adına 1 tane nükleer santrale sahip olabiliriz. Tüm dünya kullanırsa Türkiye olarak biz de kullanalım. Ancak özellikle Japonya’daki depremden sonra ortaya çıkanlar, halkın korkularının giderilmesi konusunda zorunluluk ortaya koyuyor. Şuanki durumda bir daha düşünülmeli.”
Yenilenebilir enerji
Hızla kentleşen, güçlü ekonomik büyüme gösteren Türkiye’nin dünyadaki en önemli enerji pazarlarından biri konumunda olduğunu belirten Adnan Polat, şöyle konuştu: “Sürdürülebilirlik kavramı eskiden olduğu gibi artık sadece arz güvenliğini değil çevre güvenliğini de içinde barındırıyor. Öngörülebilir ve sürdürülebilir bir enerji politikası oluşturabilmek için yerli ve yenilebilir enerji kaynakları en etkin şekilde kullanılmalı. Türkiye şu anda enerji ithalatçısı konumundadır. Ülkemiz enerji tüketiminin yüzde 70’inden fazlası ithalat ile karşılaşmaktadır ve bu durum mevcut cari açığımızın en büyük nedenidir. Yenilebilir enerji kaynakları başta olmak üzere tüm yerli kaynak potansiyelimizi kullanmamız şarttır.”
Rüzgar enerjisinde 4 başbakan eskittik
DEMİRER Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirer ile 2000 yılından beri ortak olduklarını açıklayan Adnan Polat, şöyle devam etti: “O zamanlar rüzgardan elektrik üreteceğimizi söylediğimizde bize gülüyorlardı. Devlet tarafından ihaleye çıkartılan 390 megavatlık Yap-İşlet-Devret rüzgar santralı ihalesini kazandık. Ancak Beyaz Enerji operasyonu nedeniyle ihale iptal oldu. Sonrasında ise doğalgaz santralları kurulmaya başlandı ve ‘rüzgara ihtiyaç yok’ dediler. Ancak biz yatırımlarımıza devam ettik, projeler yaptık. 4 Başbakan eskittik. Hepsine teker teker anlattık. Sonunda derdimizi Tayyip Erdoğan anladı ve yasa çıkardı.”
Lisans çantacıları artık zora girecek
POLAT Enerji Genel Müdürü Zeki Eriş, yoğun başvuruların yaşandığı 1 Kasım 2007 tarihinden sonra EPDK’nın başvuruda ölçüm zorunluluğunu yeniden geri getireceğini açıklayarak, şöyle konuştu: “Bu olay lisans satarak para kazanmaya çalışanların işini zorlaştıracak. Dolayısıyla gerçek yatırımcılar olarak daha agresif hedefler ile bir an önce Türkiye’nin tüm rüzgar gücünü devreye sokabilme imkanımız olacak. Türkiye’de ‘Yeşil sertifika modeli’nin biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu tür bir sertifikasyon mekanizması olmadığı için tüketici parasını ödediği elektriğin ne kadarının yenilenebilir enerjiden üretildiğini bilmiyor. Önerdiğimiz sertifika modeliyle işletmeciler tüketicinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullandığını kanıtlayacak.”
Poyraz RES 75 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılar
TÜRKİYE’nin rüzgar enerjisi alanında önde gelen şirketlerinden Demirer Enerji ile de Türkiye’nin en büyük ortaklıklarını kurduklarını belirten Adnan Polat Balıkesir’deki yatırımı şöyle anlattı: “İki şirketin ortak olarak 214 megavat gücünde 6 rüzgar enerjisi santrali var. Balıkesir’in Kepsut ilçesinde yapımına başlanan santral tamamlandığında 28 adet rüzgar türbiniyle 54.9 megavat kurulu güce sahip olacak. 2011 sonunda üretime geçirilmesi hedeflenen Poyraz RES, yaklaşık 75 milyon Euro yatırım bedeliyle Polat-Demirer ortaklığının en büyük kurulu güce sahip olan santrali. Poyraz RES tamamlandığında yılda 150 milyon kilovatsaat elektrik üretecek ve 75 bin kişinin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.”
Galatasaray Başkanı olmasam ciroyu ikiye katlardım
GALATASARAY Kulübü Başkanlığı’nın yanı sıra işadamı kimliğini de devam ettirdiğini belirten Adnan Polat, “Ben holdingde enerjiyle uğraşıyorum, kardeşlerim ise holdingin diğer işleriyle ilgileniyorlar. Şu anda ciromuz 500 milyon dolar civarında. Ancak eğer ben Galatasaray Başkanı olmasaydım 5 yılda bu rakam 2’ye katlanırdı” dedi.
Fener zirve yaptı, 15.3 milyon lira kazandı
YAYIN geliri olarak dağıtılan performans priminde Fenerbahçe zirve yaptı. Fenerbahçe 19 galibiyetten kasasına 14 milyon 250 bin TL koyarken, 3 beraberlikten de 1 milyon 125 bin lira kazandı. Sarı-lacivertli kulüp bu yıl performans priminden kasasına toplam 15 milyon 375 bin lira para koymayı başardı. Son dönemlerin en kötü sezonunun yaşayan Galatasaray ise performans priminde Fenerbahçe’nin çok altında kaldı. Galatasaray bu sezon 10 galibiyetten 7 milyon 500 bin TL kazanırken, beraberliklerle performans gelirinde 8.6 milyon lirada kaldı. Ceyhun KUBURLU/Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)