E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya iklim kriziyle boğuşurken Suudi Arabistan liderliğindeki bazı ülkeler, G20 ülkelerinin fosil yakıt kullanımını azaltma hamlesini engelledi.
G20 ülkelerinin Hindistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği yoğun görüşmelerin ardından cumartesi günü yayımlanan özet belgede bazı ülkelerin itirazları nedeniyle fosil yakıtların azaltılması konusunda anlaşmaya varılmadığı belirtildi.
Bazı üye ülkeler farklı ulusal koşullara uygun olarak fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması gerektiğini vurgularken, bazı ülkeler ise karbon yakalama yöntemi için teknolojinin geliştirilmesine odaklanmak istiyor.
SUUDİ ARABİSTAN’DAN İTİRAZ
Financial Times’a konuşan kaynaklar, Suudi Arabistan’ın fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasına karşı yapılan baskıda öne çıktığını ve birkaç başka ülke tarafından desteklendiğini söylediler.
Daha önceki müzakerelerde ise Rusya ve Çin’in fosil yakıt kullanımına karşı çıktıları ve geçen yıl Mısır’da düzenlenen BM iklim zirvesinde bir anlaşmayı bozdukları biliniyor.
G7 ülkeleri ise fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmayı kabul etmişti.
YENİLENEBİLİR ENERJİDE DE İLERLEME SAĞLANMADI
Cumartesi günkü toplantıda, yenilenebilir enerji gelişimi için küresel bir hedef belirleme konusunda da ilerleme kaydedilemedi.
Bloomberg’ün aktardığına göre, Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Rusya ve Suudi Arabistan 2030 yılına kadar yenilenebilir üretim kapasitesini üçe katlayacak bir anlaşmaya itiraz ettiğini ve Çin’in kritik hammaddeler konusunda artan işbirliğini engellediğini belirtti.
Toplantının sonunda konuşan Hindistan Enerji Bakanı RK Singh ise G20’nin büyük bir kısmının lehte olduğunu ve “harika bir konferans” olduğunu söyledi.
KÜRESEL EMİSYONLARI AZALTMA ÇAĞRISI
İklim çalışmalarıyla bilinen E3G’den Alden Meyer, G20 toplantısında fosil yakıtlardan adil, hızlı ve hakkaniyetli bir geçiş ihtiyacı konusunda keskin bölünmeler olduğunu söyledi.
Meyer, “Dünya çapında günlük sıcaklık rekorları kırılırken ve iklim değişikliğinin etkileri kontrolden çıkarken, dünyanın net bir harekete geçirme çağrısı duyması gerekiyordu” dedi.
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne göre, küresel 1.5C üzerine çıkmasını durdurmak için küresel emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 43 oranında kesilmesi gerekiyor.
Ancak BM Çevre Programına göre, dünya 2100 yılına kadar 2.4C ile 2.6C arasında bir sıcaklık artışı yolunda ilerliyor. Sıcaklıklar ise en az 1.1C artmış durumda. (Sözcü)
Bakan Işıkhan G20'de Türkiye'nin hedeflerini anlattı
Bakan Şimşek, G20 temaslarını tamamladı
G20 sonuç bildirgesinde Ukrayna çatlağı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:09)