E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enflasyon verileri sonrası borsaların yatay seyrettiği gözleniyor. Beklenenden sıcak gelse de ABD’de enflasyon yavaşlamaya devam ediyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sıcak enflasyon oranının Fed’in sıkılaştırma politikasına nasıl etki edeceği merak ediliyor. Genel görüş Mart ve Mayıs aylarında Fed’in iki kez 25 baz puanlık faiz artırımına gideceği yönünde.
Olumsuz tabloya rağmen, borsaların geleceğine dair iyimser bakışa sahip stratejistler de bulunuyor. Bunların başında ise Fundstrat Global Teknik Stratejisti Mark Newton geliyor.
Erken satışlar telafi edildi
CNBC’ye konuşan Newton, enflasyon verileri sonrası erken satışların hepsinin geri kazanıldığının altını çiziyor. Birçok yatırımcının bir tür ‘Sevgililer Günü Katliamı’ beklediğini bildiğini söyleyen Newton, bunun gerçekleşmemesinin kısa vadeli değil, daha çok uzun vadeli nedenleri olduğunu ifade ediyor.
Üç neden
Newton’a göre piyasalar tam anlamıyla yükseliş modunda. Bu görüşünü üç nedene bağlayan Newton için bu nedenlerin başında ‘mevsimsellik' geliyor. Şubat ayının, özellikle seçim öncesi yıllarda normal yıllara kıyasla daha olumlu seyrettiğini not düşen Newton, bunun genellikle borsalarda yüzde 1 oranında olumlu bir etkisi olduğunu ifade ediyor. Newton, “Dört yıllık döngü dikkate alındığında 16 çeyreğin en iyimser olanındayız. Bu borsalarda yönün yukarı olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.
Newton’a göre bir diğer önemli gösterge ise ‘piyasa hissiyatı’. Newton, piyasadaki olumlu hissiyat yavaş yavaş yükselmeye başlasa da yatırımcıların hala fazlasıyla kötümser olduğunu belirtiyor. Newton, “Yatırımcıların yüzde 65’i, yeni diplerin test edileceği bir ayı piyasasında olduğumuzu düşünüyor. Ben bu fikirde değilim” diyor.
Newton’ın dikkat çektiği bir diğer alan ise ‘güvenli limanlar’. Defansif hisse senetleri, kamu hizmetleri ve gayrimenkul yatırımı alanlarında keskin satışlar olduğunun altını çizen Newton, “Bu genellikle büyük geri çekilmelerden önce gerçekleşen bir şey değildir” diyor.
Alım fırsatı
Newton, “Sonuç olarak, piyasaların teknik anlamda düşmesi için yeterli nedenin olduğunu söylemek zor. Enflasyon verilerinin ardından faiz oranları, yatırımcılar için takip edilecek bir alan yaratsa da ben faiz oranlarının da tersine döndüğünü ve Mart ya da Nisan ayına doğru geri çekileceğini düşünüyorum. Bu da hisse senetlerinin yükselişi için gerekli korelasyonların sağlandığı anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.
Hisse senetlerinin daha da yükselmesi beklenen faiz oranlarına dayanıp dayanamayacağı sorusuna ise Newton, “Hisse senetleri bunu çoktan kanıtladı” cevabını veriyor. Kısa vadede hisse senetleri için büyük bir değişiklik yaşanmadığını belirten Newton, S&P 500’ün olası bir satış senaryosunda bile 3900 puanın altına düşmeyeceğini iddia ediyor. “Olası bir zayıflıkta kesinlikle alıcı olurdum” diyen Newton, S&P 500 Endeksi’nin Mart ayı içinde 4250 puanın üzerine çıkacağı tahmininde bulunuyor.
Borsaların yükselmek için ihtiyaç duyduğu 'momentum' ve 'derinliğe' sahip olduğunu ifade eden Newton, “Teknoloji açık şekilde geri döndü, yarı iletkenler oldukça güçlü” şeklinde konuşuyor.
Newton, “Biliyorum, herkes piyasalarla ilgili olumsuz düşünüyor. Hatta şirket karlılıkları düşerken piyasaların neden yükseldiğini merak ediyor. İşte bu, yani herkesin aynı şeyleri söylediğini görmek, yatırımcıların tam da istediği şey. Bence, bu rallinin yatırımcıların anlamadığı nedenler yüzünden de yükseleceğini öngörmek oldukça doğru bir tavır” diye ekliyor.
Öne çıkan sektörler
Bu yıl için hangi sektörlere odaklandığı sorusuna ise Newton enerji yanıtını veriyor. Ham petrolün ve doğal gazın dibi gördüğünü ve sıçramaya hazırlandığını belirten Newton, “Enerji, Şubat ayından başlayarak en azından ilkbahara kadar yükseliş beklediğim bir sektör. Mevsimsel olarak da enerji sektörü için yükseliş zamanı” şeklinde konuşuyor. Newton, biyoteknoloji, kamu hizmetleri ve sanayi sektörlerinin de bu yıl için öne çıkmasını beklediği sektörler olduğunu sözlerine ekliyor.
Küresel piyasalarda yön arayışı
Larry Summers: Piyasalar çalkantılı bir döneme giriyor
ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum
IMF ağız mı değiştiriyor: Piyasalar iyimser olabilir
Petrol fiyatlarında 'ABD' etkisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:11)