E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ticaret verilerine göre, Avrupa'nın Kremlin'in Ukrayna'yı işgaline yardımcı olacak enerji alımlarından geri çekilmeye çalıştığı bir dönemde, Rusya'nın Fransa'ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sevkiyatı bu yılın ilk yarısında iki kattan fazla arttı.
Avrupa Rusya'dan petrol ithalatını kısıtladı, ancak doğalgaza hala izin veriliyor.
AB ülkelerinin LNG ithalatı geçen yıla göre yüzde 7 arttı
Fransa'daki şirketler en fazla ithalatı gerçekleştirirken, bir analize göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri genel olarak bu yılın ilk yarısında bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla yüzde 7 daha fazla Rus LNG'si ithal etti.
Rusya'nın fosil yakıtlarına daha sert yaptırımlar uygulanması için kampanya yürüten ve kar amacı gütmeyen Razom We Stand'ın kurucularından Oleh Savytskiy, AB'nin 2027 yılına kadar tüm Rus fosil yakıtlarını aşamalı olarak ortadan kaldırma hedefinin "korkunç derecede raydan çıktığını" söyledi. Rus LNG'sini satın alan ülkelerin kıtanın enerji dönüşümünü sabote ettiğini ve Rusya'nın savaş çabalarına milyarlarca dolar katkıda bulunduğunu söyledi.
AB ülkeleri, Rus gazı ithalatının tamamen yasaklanmasının enerji ve ısınma faturalarının fırlamasına yol açacağını ve endüstriyel gaz kullanıcılarının da bundan zarar göreceğini söyledi.
Analiz ilk olarak, dünyanın daha sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmayı amaçlayan ve kar amacı gütmeyen bir Amerikalı kuruluş olan Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü'nden (IEEFA) geldi. IEEFA, uluslararası ticaret verilerini izleyen Kpler ve emtia veri sağlayıcısı ICIS'in verilerini inceledi.
Enstitü, Fransız şirketlerinin bu yılın ilk yarısında yaklaşık 4,4 milyar metreküp Rus LNG'si ithal ettiğini, bu rakamın bir önceki yılın aynı döneminde 2 milyar metreküpten fazla olduğunu belirtti. IEEFA, bir sonraki en büyük ithalatçılar olan İspanya ve Belçika'da sırasıyla yüzde 1'lik bir artış ve yüzde 16'lık bir düşüş görüldüğünü belirtti.
Fransız enerji devi ithalatta en büyük paya sahip
Ocak ve Haziran ayları arasındaki listede ithalatın en büyük payına sahip olan Fransız enerji devi TotalEnergies, Rusya'nın Ukrayna işgalinden önce imzalanan sözleşmelere bağlı olduğunu söyledi. Fransa Maliye ve Ekonomi Bakanlığı da Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada Husi isyancılarının Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilere yönelik saldırılarının LNG ithalatının yeniden şekillenmesine neden olduğunu, Orta Doğu'dan gelen gazın artık Avrupa'ya kolayca ulaşamadığını, Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndan gelen rotasının ise bundan etkilenmediğini söyledi.
Bakanlık, Fransa'nın LNG için Avrupa'nın ana giriş noktalarından biri olduğunu belirtti. Fransa ve İspanya yedişer terminalle Avrupa'da en fazla LNG terminaline sahip ülkeler.
Analize göre, Fransa daha fazla Rus LNG'si ithal ederken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Angola, Kamerun, Mısır ve Nijerya gibi diğer tedarikçilerden daha az ithalat yapıyor. Bu miktar Rus LNG'sindeki artış ile paralellik gösteriyor.
Rus LNG'si indirimler ile Avrupa'ya satılıyor
Rus LNG'si için fiyatlandırma verileri kamuya açık değil. Ancak enerji danışmanları Poten and Partners'ın küresel iş istihbaratı başkanı Jason Feer, bazı alıcılar istemediği için genellikle küçük bir indirimle satıldığını söyledi.
Fazladan gaz, Fransa'da konutlar ya da sanayi tarafından kullanılmıyor. Fransa'da talep bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla yüzde 9 düştü. Bu arada, Kpler'e göre Fransa'nın Belçika'ya boru hattıyla gaz ihracatı ilk altı ayda neredeyse yüzde 10 arttı. Bu ihracatın ne kadarının Rus LNG'si olduğunu söylemek mümkün değil.
Feer, "Bu da size insanların bu ticaretten para kazandığını gösteriyor" dedi.
Rusya'nın en büyük LNG projesi, Kuzey Kutbu'ndaki Yamal Yarımadası'nda yüzde 20'lik payı bulunan TotalEnergies ile yaptığı ortak girişim. TotalEnergies, 2018 yılında imzalanan bir sözleşme uyarınca yılda 4 milyon ton gaz almayı taahhüt ediyor.
Euronews'in haberine göre, TotalEnergies e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, sözleşmelerine yasal olarak bağlı olduğunu ve "Avrupalı hükümetler Rus gazını Avrupa Birliği'nin arz güvenliği için gerekli gördükleri sürece" bunu yapacağını söyledi.
Ancak yeni yaptırımların uygulanması halinde alımların askıya alınabileceği belirtildi. TotalEnergies, Rus LNG'sinin Avrupa'ya ithalatının incelenen dönem boyunca fiilen düştüğünü açıkladı.
Bir AB Komisyonu sözcüsü, Rus gazı ithalatının 2021 ve 2023 yılları arasında önemli ölçüde düştüğünü belirtti.
Sözcü Adalbert Jahnz, geçici bir hacim artışının "AB'nin son iki yılda elde ettiği başarıları sorgulatmadığını" söyledi. "İthalatımızı çeşitlendirdik ve gerekli gazın büyük bir kısmı Norveç ve ABD gibi güvenilir ortaklar tarafından tedarik ediliyor" dedi.
Ancak Razom We Stand'dan Savytskiy, AB'nin Rusya'dan tedarik edilen LNG'ye tam bir ambargo uygulaması çağrısında bulundu. Savytskiy, TotalEnergies'in "Avrupa'yı Rus gazına bağımlı tutmak için serbest geçiş hakkına sahip olmaması gerektiğini" söyledi.
Rusya’da daha az petrol kuyusu açıldı
Rusya'da benzin ihracatına yönelik kısıtlamalar uzatıldı
Rusya'nın uluslararası rezervlerinde rekor artış
Rusya, benzin ile birlikte dizel ihracatını da yasaklayabilir
Rusya yeniden AB'nin en büyük demir çelik tedarikçisi
Rusya yaptırımlara rağmen LNG projelerini geliştirecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Fransa da rusya dan alıp avrupa ülkelerine satıyor adı yaptırım mış güldürmeyin beni.Arada gariban ülkeler yüksek fiyatlar ile doğalgaz satın alıyorlar imiş.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:01)