E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ülke genelinde iş bırakıp sokaklara inen, yolları kapatarak ateş yakan işçiler, hükümetin yeni çalışma yasasından vazgeçmesini talep ediyor. Hükümet ise ara ara geri adım sinyalleri verse de işçilere ve sendikalara karşı geri adım atmıyor.
MAÇ ÇİLEYE DÖNER Mİ?
Euro 2016 için Fransa’ya gidip maçları izlemek isteyenlerin en çok merak ettiğiyse ulaştırma sektörünün durumu.
Ulaştırma sektöründeki işçileri temsil eden SUD-RATP önceki gün tam da Euro 2016’nın başlayacağı günden başlamak üzere çalışanlara süresiz grev çağrısında bulundu. İşçiler, 2 Haziran’da Paris metrosu ve bazı tren hatlarında da iş bırakma kararı aldı.
SUDRATP ulaştırma sektöründe grev çağrısı yapan üçüncü sendika olurken Avrupa 2016 Futbol Şampiyonası’nın da grevden etkilenme ihtimali yönündeki endişeler arttı.
Öte yandan grevlerin yanı sıra başkent Paris başta olmak üzere pek çok kentte hükümeti protesto gösterileri de düzenleniyor. Gösterilere meslek örgütlerinin yanı sıra öğrencilerin de yoğun katılımı dikkat çekiyor.
YÜZ BİNLER AYAKTA
Polis kaynakları gösterilere önceki gün katılanların 300 bini bulduğunu, dün de 180 bin kişinin yürüyüş yaptığını söylüyor.
Paris, Bordeaux, Le Havre, Clermont-Ferran, Toulouse, Saint Nazaire, Lyon ve Marsilya dahil pek çok şehirde yürüyen göstericilerle polis arasında da sık sık gerginlik yaşanıyor.
Polis yoğun biber gazı ve cop kullanarak göstericilere müdahale ederken sokaklar ve meydanlar da adeta savaş alanına dönüşüyor.
Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre ülke genelindeki protestolarda gözaltına alınanların sayısı 80 civarında. Çatışmalarda 15 polis memuru yaralanırken, çok sayıda göstericinin cop ve biber gazından etkilendiği belirtiliyor.
2 MİLYON TARAFTAR GİDECEK
Avrupa Futbol Şampiyonası için yaklaşık 2 milyon kişinin Fransa’ya gitmesi bekleniyor. Böylesine büyük bir futbolsever akınının yaşanacak olması, çözüm bulması için Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a yönelik siyasi baskının artmasına yol açıyor. Ancak Hollande “Geri adım atmayacağım çünkü bunun iyi bir reform olduğunu düşünüyorum” demeye devam ediyor.
NEDEN İSYAN EDİYORLAR?
Grev ve gösterilerin nedeni işçi ve işverenlerle ilgili kapsamlı değişiklikler öngören yasa tasarısı. Tasarıda günlük çalışma saatleri 10’dan 12’ye çıkarılıyor, yarı zamanlı çalışanların haftalık ücretleri düşürülüyor. Fazla mesailerde işverene daha az ödeme hakkı tanınıyor.
İş sözleşmesinde değişiklik talep eden işçinin sözleşmesi feshedilebiliyor. 720 binden fazla üyesi bulunan Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) bu yasa nedeniyle Sosyalis Partili Cumhurbaşkanı Hollande’ı işçilere ‘ihanet’ etmekle suçluyor.
BENZİN BULAN ŞANSLI
Fransa’daki grevlerin hayatı durma noktasına getirmesinin önemli nedenlerinden biri de benzinliklerin de kapanması. Rafineri işçilerinin greve katılması nedeniyle düne kadar benzin bulan sürücü şanslı olduğunu düşünüyordu. Ancak dün Fransız yetkililer bu alandaki sıkıntının aşıldığını duyurdular.
45 MİLYON EURO
Fransa’daki grevin ekonomiye tam olarak ne kadar zarar verdiği bilinmiyor. Sadece kapalı rafinelerin ekonomiye haftada 40-45 milyonluk darbe vurduğu tahmin ediliyor.
10 nükleer santralde üretim büyük ölçüde düştü. Nükleer santrallarda enerji üretiminin daha da azalmasından endişe ediliyor. Elektrik üretiminin yüzde 75’i nükleer santrallardan karşılanıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
inşallah daha beteri olur. bizler onların iç işlerine karışmayız ve karıştırmak için ajan göndermeyiz ama onlar her zaman bu pisliği bize yaptılar. onun için biz de ancak beter olun deriz. maçlarda ertelenir inşallah. elinden alınır. darısı Belçika İngiltere Hollanda ve bizlerle uğraşan daha ne kadar ülke varsa oraları da karışsın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:17)