E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de en fazla ithal otomobil satan marka Ford olduğunu, Türkiye'nin Ford için bir ticari araç üretim merkezi konumunda bulunduğunu dile getirdi. Bakan Ergün, "Biz Ford'a Türkiye'de otomobil üretmesi için de çağrı yaptık. Ford yılda 50 bin tane otomobil satıyor Türkiye'nin iç pazarında... Ama otomobil üretimi için şimdiye kadar bir adım atmadılar " dedi.Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de yerli otomobil üretiminin diğer markaların Türkiye'deki yatırımı önünde hiç bir engel olmayacağını belirterek, “Onlara da burada imkan var. Türkiye'de her türlü yatırım teşvikleri diğer markalarında otomobil üretmesi için yeterlidir” dedi.
Türkiye'de yerli marka otomobil üretilmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ergün, Türkiye'nin otomotiv sektöründe 50 yıllık hem sermaye, hem müteşebbis güç, hem teknolojik birikim hem de ciddi bir teknik personel ve yan sanayi birikimi olduğunu kaydetti.
Ergün, bütün bu birikimlerin A'dan Z'ye bir otomobili tasarlamaktan üretmeye ve pazarlamaya kadar her türlü imkanın Türkiye'nin iç ve dış pazarında var olduğunu gösterdiğini dile getirerek, Türkiye'nin sadece iç pazarla ilişkili bir ülke olmadığını, Türkiye'nin 130 milyar dolar ihracatının içinde 20 milyar doların üzerinde otomotiv sektörünün ihracatı bulunduğunu anlattı.
Nihat Ergün, Türkiye'de otomotiv yan sanayisinin de gün geçtikçe geliştiğini ifade ederek, Türkiye bu 50 yıllık birikimden sonra kendine özgü bir marka, model ve tasarım oluşturma ve bunu pazara çıkarma imkan ve kabiliyetine sahip olduğunu vurguladı.
Rekabetçi bir dünyada yaşandığını, yapılacakların iş dünyadaki benzerleriyle rekabet edebilecek bir iş olsun istediklerini belirten Ergün, Türkiye'nin yerli marka otomobil üretme imkanını bulunduğunu dile getirdi.
Bakan Ergün, Türkiye'nin iç pazarının 2010 yılında sadece otomobil için 510 bin olduğunu anımsatarak, bir kaç yıl içinde Türkiye'de otomobil pazarının 1 milyon adeti bulacağını, 1 milyonluk iç pazarda Türkiye'de üretilen otomobiller sadece 3'te 1 pay aldığın, bunun da Türkiye'de üretilen otomobil marka ve modellerin Türkiye'nin tüketicisini tatmin etmeye yetmediğini ifade etti.
Türkiye'de tüketiciyi de tatmin edecek bir yeni marka ve modellere ihtiyaç olduğuna işaret eden Ergün, bunun hem Türkiye'de üretilen yerli otomobille hem de başka marka ve modellerin burada üretilmesiyle sağlanabileceğini kaydetti.
VOLKSWAGEN, OPEL, FORD
Bakan Ergün, Türkiye'de en fazla ithal otomobil satan marka Ford olduğunu, Türkiye'nin Ford için bir ticari araç üretim merkezi konumunda bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
“Biz Ford'a Türkiye'de otomobil üretmesi için de çağrı yaptık. Ford yılda 50 bin tane otomobil satıyor Türkiye'nin iç pazarında... Ama otomobil üretimi için bir adım atmadılar şimdiye kadar. Ben bu adımı atacaklarını umut ediyorum. Türkiye'nin iç pazarı Ford'un burada otomobil üretmesine dünyaya ihraç etmesine de müsait. Başka markaların yani Opel'in, Volkswagen'in de üretmesine de ihraç etmesine de müsait.
Ayrıca Türkiye'de bir tasarım ve marka oluşturulmaya da son derece müsait atmosfer var. Bu kimsenin pazar payını küçültmek anlamına gelmez, pazar zaten büyüyor. Pazarın bir kaç içerisinde 1 milyon rakamına ulaşacağını herkes kabul ediyor. Yani mevcut pazardan sadece pay almak değil, genişleyen pazardan ve dış pazarlardan pay almak gibi rekabetçi bir anlayışla hareket etmemiz lazım. sektörün de böyle böyle hareket etmesi lazım. Onun için kaygı duymalarına gerek yok. Türkiye'nin pazarında herkese yer var. Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde de dış pazarında da herkese yer var. Rekabetçi bir pazar olacak.”
“KİMSENİN PAZARI KÜÇÜLMEZ, KİMSE MERAK ETMESİN”
Nihat Ergün, “İç pazar büyümezse Türkiye'de üretim yapan markaların canı yanabilir” söylemini gerçekçi bulmadığını ifade ederek, bu sözlerin iyi hesap edilmeden söylendiğini kaydetti.
Türkiye'nin iç pazarının nasıl büyüyeceğini, Türkiye'nin ilişkilerinin nasıl olduğunu, otomobil sektöründe önemli bir potansiyele sahip bulunduğunu herkesin gördüğünü ifade eden Ergün, “Belki (yerli otomobil) istememek gibi bir düşünce içinde olabilirler. Bir yere kadar böyle düşünebilirler ama rekabetin olmadığı bir dünya yok Bugün otomobil sektöründe de rekabet olacaktır. Kuşkusuz bütün firmalar Türkiye'nin iç pazarından ve dünya pazarlarından pay almaya devam edecekler. Kimsenin pazarı küçülmez, kimse merak etmesin.” dedi.
Ergün, Türkiye'de yerli otomobil üretiminin diğer markaların Türkiye'deki yatırımı önünde hiç bir engel olmayacağını vurgulayarak, “Onlara da burada imkan var. Türkiye'de her türlü yatırım teşvikleri diğer markalarında otomobil üretmesi için yeterlidir. Zaten özellikle diğer markalara da davet ve çağrı yapıyoruz. Türkiye'de gelin yatırım imkanları var, iç pazarda fırsatlar var. Türkiye'nin uluslararası ilişkileri size de büyük fırsatlar sunuyor. Gelin 'burada üretim yapın' diye onlara da çağrımızı devam ettiriyoruz” diye konuştu.
“(YERLİ OTO RAPORU) TOZ PEMBE BİR RAPOR İSTEMİYORUZ”
AA muhabirinin, “29 Eylül'de size Türk malı otomobil raporu sunulacak. Nasıl bir rapor bekliyorsunuz?” sorusuna ise Ergün, “Kuşkusuz toz pembe bir rapor istemiyoruz. Karşımızdaki zorluklarında neler olabileceğini bizim önümüze koyan bir yönü olabilir raporun. O raporda muhakkak şunu görmek isteriz ki, Türkiye 50 yıllık birikimi ile bir otomobil markası üretmeye ve meydana getirmeye imkanı ve kabiliyeti olan bir ülkedir. Bu raporda bunu göreceğimizi umuyorum” cevabını verdi.AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:22)