E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, CeBIT Fuarı için gittiği Almanya’da görüştüğü Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company Başkanı Alan Mullaly’den Türkiye’de sadece ticari araç değil binek otomobil üretmesini de istediğini söyledi.
Hürriyet´in haberine göre, Erdoğan’ın bu talebinin ardından Ergün de İtalyan Fiat’a çağrı yaparak, “Fiat da Türkiye’de ağırlıklı olarak ticari araç üretiyor. Linea, Fiat’ın ürün gamı içerisinde otomobilden sayılmaz. İtalya’da gördüğümüz tatmin eden modellerden üretip dünyaya satmalarını istiyoruz” dedi.
İtalya’nın Verona şehrinde düzenlenen Samoter Makine Fuarı’na katılan Ergün, Türkiye’deki otomotiv pazarının 5 yıl içinde 1 milyon adede çıkacağını söyledi. Ergün, şöyle konuştu: “Bugün kim yeni bir otomobil modeli için yatırım yaparsa ilk etapta çok ciddi fırsatı olan pazarla karşı karşıya kalacak. Bu durumda kim önce gelirse avantaj onda olacak.”
Ergün, Başbakan Erdoğan’ın Ford’a yaptığı çağrıyı şöyle aktardı: “Ford’un Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yeni yatırımı olacak. Sayın Başbakanımız görüşmede ülke olarak Ford’tan, binek araçlarla ilgili yeni bir model, yeni bir tasarım yapmasını istedi. Buna da şunu örnek gösterdik. Mesela 2010 yılında 510 bin araç iç pazarda satıldı. Fakat bunun sadece 150 bin kadarı Türkiye’de üretilen araçlardan oluştu. 350–360 bin araç ithal olarak iç pazarda müşteri buldu. Bu da Türkiye’de üretilen araçların ürün yelpazesinin Türk tüketicisinin ve araç sahibi olmak isteyenleri tatmin edecek düzeyde olmadıklarını gösteriyor. Tatmin edici modellere ihtiyaç var. Bu modelleri ithalat yoluyla tüketici Türkiye’de karşılıyor. Şimdi iç pazar 1 milyon adede ulaştığında birisi dolduracak bunu. Bunun için yeni otomobil modellerini Türkiye’de üretmek avantajlı olacak. Ford’a bunu söyledik. Onun üzerinde çalışacaklar.”
Fiat’ın Türkiye’de ağırlıklı olarak ticari araç ürettiğini anımsatan Ergün, şunları dile getirdi: “Türkiye, Fiat’ın hafif ticari araç merkezi. Linea ise Fiat’ın ürün gamı içerisinde otomobilden sayılır mı? Sayılmıyor. Otomobilden sayılmaz. Türkiye’de bile fazla bir müşterisi yok. Onu Rusya’ya satmaya gayret ediyorlar. Ancak İtalya’da görüyoruz ne modelleri var. İşte bu modellerden gelip Türkiye’ye yatırım yapmaları lazım. Bunlardan bir kısmını Türkiye’de üretip dünyaya satmalarını istiyoruz. Sadece Doblo’yu Türkiye’de üretip dünyaya satmaları kafi değil.”
Kamu ihalelerinde Türk malı makinelerinin tercih edilmesine yönelik mevzuat değişikliklerine gideceklerini belirten Nihat Ergün, “İhale sözleşmelerini takibe alıp, böyle ‘adrese teslim şeyler’ var mı kamu sözleşmelerinde, bunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Sanayi Bakanı Ergün, sırf adrese teslim olsun diye ‘zaruri olmayan belgeler talep edildiğine dikkat çekti.
Erdoğan’ın talep ettiği ‘Türk malı araç’ konusuna değinen Nihat Ergün, “Yerli otomotivden kastımız en küçük cıvatasına kadar Türkiye’de üretilmesi değil. Ancak direksiyonda siz olacaksınız” dedi.
Ergün, New York Taksi ihalesinde finale kalan Karsan’ın uygun koşullar olması durumunda Türkiye’deki taksiler içinde düşünülebileceğini söyledi. Türkiye’de taksicilerin taksilerini yenilemek, daha güvenli ve donanımlı hale getirmek istediklerini anlatan Ergün, şöyle konuştu: “Türkiye’de eğer böyle bir şey söz konusu olursa taksiciler odası Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile bir görüşme yapabiliriz. Özellikle taksileri yenilemek, daha sosyal donatılı ve kabinli taksiler oluşturmak ama bunları yaparken elektrikli araçlarda olduğu gibi ÖTV’siz almayı değerlendirebiliriz. Özellikle taksi gibi spesifik bir alana yönelik bir üretimin Türkiye’de yapılması halinde, elektrikli araçlarda olduğu gibi bunu da destekleyecek argümanlarımız var.”
Nihat Ergün, Almanya’da sahipleri yaşlandığı ve miras bırakacak kimsesi olmadığı için 70 bin şirketin her yıl kapandığını anlatırken, Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran da, bu konuda harekete geçtiklerini anlattı. Dalgakıran, bankalara bu tür şirketlerin bulunması konusunda ortak bir çalışma yapma kararı aldıklarını anlattı. Satın alınacak şirketler anlamında bankaların kendilerine liste sunacağını belirten Adnan Dalgakıran, “Ardından bize uygun olanlarını belirleyip o şirketleri satın almak için harekete geçeceğiz. Geçmişte bunu yapmak istesek de finansman sıkıntısı çekerdik. Ancak şimdi bankalar da bize kredi desteği vermeye hazır. Şimdi sıra bizim dünyaya açılıp şirket almamıza geldi” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:19)