E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ford Otosan, Avrupa başta olmak üzere global pazarlarda artan talebi karşılamak amacıyla 52 milyon dolarlık yeni yatırımla üretim kapasitesini artıracak. Şirketten yapılan açıklamaya göre, şirket, 3 fabrikada yıllık toplam 415 bin araç olan mevcut üretim kapasitesini, 2018 Eylül sonuna kadar yıllık 455 bin araca çıkarma kararı aldı.
Özellikle Transit ve Custom modellerinde artan müşteri talebini karşılamak için bu kararı alan şirket, 52 milyon dolarlık yatırımla Gölcük Fabrikası'ndaki üretim kapasitesini 40 bin adet artıracak.
Ford'un Avrupa'da sattığı tüm ticari araçların yüzde 71'ini ve Transit Ailesi modellerinin yüzde 82'sini Türkiye'de üreten Ford Otosan, kapasite yükseltmesiyle artan talebi ve müşteri ihtiyaçlarını gelecekte de karşılayabilecek.
Mevcut haliyle 290 bin adet Transit ve Custom modellerinin üretilebildiği Gölcük Fabrikası, kapasite artırımı sonrasında 330 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak.
Transit Custom ve Tourneo Custom'ın üretimine 2012 yılında başlayan Ford Otosan Gölcük Fabrikası, şu an Custom modellerinin dünyadaki tek entegre üretim merkezi konumunda bulunuyor.
Fabrika, Türk işçisinin üretim kalitesi ve sahip olduğu yüksek üretim teknolojisi sayesinde Ford'un Transit modelinin dünyadaki öncü üretim merkezi haline gelmeyi başardı.
"Üretim ve ihracatta yeni rekorlar kıracağız"
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin, büyüyen ekonomisi, hükümetin yatırım ortamını destekleyen teşvikleri ve stratejik coğrafi konumuyla yatırım ve ihracat için avantajını koruduğunu vurguladı.
Ford Otosan olarak, bugün Ford'un Avrupa'da sattığı tüm ticari araçların yüzde 71'ini ve Transit Ailesi modellerinin yüzde 82'sini Türkiye'de ürettikleri bilgisini veren Yenigün, "Diğer bir deyişle, Ford'un ticari araç pazarındaki en önemli üretim merkezi ve dolayısıyla önemli bir kar merkezi konumundayız. Türk mühendislerinin ve işçilerinin emeği ile ürettiğimiz araç ve parçaları 83 ülkeye ihraç ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Yenigün, geçen yıl 3,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek "Türkiye ihracat şampiyonu" unvanını koruduklarını belirterek, Türkiye'deki ticari araç ihracatının yüzde 65'ini tek başlarına gerçekleştirdiklerine işaret etti.
Şu an Ford'un Avrupa'da ticari araç pazarındaki birinciliğinin artan pazar payıyla sürdüğünü ve Avrupa'dan kendilerine gelen talepte ciddi bir artış olduğunu aktaran Yenigün, şunları kaydetti:
"Gelecekte daha da artacağını öngördüğümüz bu talebi karşılayabilmek için üretim kapasitemizi artırma kararı aldık. Diğer yandan Türkiye'de özellikle ticari araç üretimi, ana ve yan sanayisiyle çok ileri seviyeye ulaşmış durumda. İhracat pazarlarında artan talep bu başarının da bir göstergesi. Şimdi, Türk otomotiv sanayisinin dünyaya açılan kapısı Kocaeli'de üretimi artırarak, üretim ve ihracatta yeni rekorlar kırmak için harekete geçiyoruz. İnanıyoruz ki bu yatırım ile Türkiye ihracat liderliğini önümüzdeki yıllarda da sürdürecek ve ekonomimize değer katmaya devam edeceğiz."
Haydar Yenigün, Avrupa ticari araç pazarında 2012 yılında 7'inci sırada olan Ford'un 2015 yılı itibarıyla 1'inci sıraya yükselerek, Avrupa ticari araç pazar lideri unvanı kazanmasında ve bunu sürdürmesinde üstün kaliteli ve müşteri ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan Transit Ailesi modellerinin hala en önemli payı almaya devam ettiğini aktardı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:17)