E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fon yönetimi sektörü, borsa yatırım fonu (ETF) sektöründe tematik stratejilerle yeni bir niş buldu. Giderek daha fazla isim yeni trendi takip eden ürünlerle, endeksleri geride bırakmayı hedefliyor. FactSet tarafından belirlenen 197 tema odaklı ETF’nin %18’den azı aktif olarak yönetiliyor. Ancak aktif ETF’ler bu yıl ABD’de kurulan 35 tematik ETF’nin %26’sını oluşturuyor. Bu yılın en çok satan 10 tematik ETF’sinin beşi aktif olarak yönetiliyor. Ark Investments’ın 23 milyar dolarlık inovasyon odaklı ETF’si bu yıl 6,7 milyar dolarlık net satış yaptı.
Ark’ın 8,7 milyar dolarlık ‘genetik devrim’ ETF’si de 2,5 milyar dolar elde ederken, fintek şirketlerine odaklanan ETF 1,9 milyar dolar yatırım çekti. Aktif olarak yönetilen ETF’ler 2021’in ilk yarısında toplamda 83 milyar dolarlık yatırım sağladı ve ABD’nin toplam ETF yatırımlarının yalnızca %17 gerisinde kaldı. Financial Times’ın haberine göre Ark’ın 2020 yılındaki çıkışı analistlere göre yüksek oranda performanstan kaynaklanıyor. Ancak New York merkezli şirket, diğer büyüme odaklı şirketler için de portföy varlıklarına yönelik bir kapı araladı.
CFRA Yatırım Fonu ve ETF Araştırmaları Direktörü Todd Rosenbluth, “Ark aktif yönetimi çekici bir hale getirdi ve aynı zamanda yatırımcıların tematik yatırımcıları benimsemesini sağladı” dedi. Ancak pazarın tematik segmenti “birçok gri alana sahip, bu nedenle daha fazla şirketin kendini bir sonraki Ark olarak tanımlandırmaya çalışacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Devamında, “yatırımcıların önemseyip önemsemediği belirsiz. Şirketleri yakın zamandaki performanslarına göre değerlendirecekler” açıklamasında bulundu.
Tematik ETF yöneticileri ise aktif ve pasif arasındaki tercihin çok daha ince detayları olduğunu savunuyor. First Trust ETF Stratejisti Ryan Issakinen, “geçtiğimiz yıl yaklaşımımızı değiştiren bir şey olduğunu düşünmüyorum” dedi. Açıklamasının devamında, “aktif fonları kurduğumuzda, stratejilerimiz konusunda oldukça seçici oluyoruz” ifadesini kullandı. Şirket 2006 yılından bu yana tematik endeks temelli ETF’ler yönetiyor.
İlk tematik fonları ise Dow Jones Internet Index Fund oldu. 10,8 milyar dolarlık ETF’nin geçmişi Issakinen’e göre hisseleri sektörler arasında gruplamanın ve ekonomik trendleri takip etmenin geçerliliğinin bir kanıtı. Issakinen, “tematik endeks temelli bir ürünle elde edebileceklerinizi görüyorsunuz” dedi. Ancak aktif olarak yönetilen fonlar, yöneticilere bir temayı yorumlamak için özgürlük tanıyor. Aynı zamanda tematik ürünler çok daha yüksek oranda insan müdahalesi bulunduruyor ve kapsamlı endeks takipçilerinden ya da faktör odaklı endeksleden farklılık gösteriyor.
First Trust bir ürünün temasını yorumlama konusunda esnekliğe ihtiyaç duyduğu durumlarda aktif tematik ETF’lere yöneliyor. Örneğin borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre şirket mayıs ayının sonunda 3 milyon dolarlık Inovasyon Liderleri ETF’sini kurdu. Bu fon birçok trendin ön planında olan şirketlere yatırım yapıyor. Ancak bazı endekste yer alan bazı sektörler yalnızca birkaç hisseyle temsil ediliyor ve tek başına bir endeks oluşturacak miktarı yakalayamıyor.
Amplify Investments da First Trust ile benzer bir yaklaşım izliyor ve “dinamik pazar segmentleri” için aktif olarak yönetilen fonları tercih ediyor. Şirketin CEO’su Christian Magoon, bazı hisselerde riskleri yönetme konusunda stratejik adımlar atmak istediklerinde de aktif yönetimin tercih edildiğini söyledi. Örneğin şirketin 1,2 milyar dolarlık veri paylaşımına yönelik ETF’si blockchain ve kripto hisselerine odaklanıyor ve aktif olarak yönetildiğinde en iyi sonuçları verdiği düşünülüyor.
Magoon, “yüksek oranda inovasyonun dahil olduğu segmentlerde kural temelli bir endeks yaratmak oldukça zor” dedi. Şirket aynı zamanda küçük isimlere büyük miktarlarda yatırım yaptı ve bu çeşitlendirme riski fon yöneticileri tarafından kontrol edildi. Amplify benzer bir yaklaşımı medikal ve günlük kullanım için üretilen kenevirde de uyguladı. Ancak yatırımcıların aktif olarak yönetilen fonları benimsemesi için oldukça uzun bir zaman var ve sabır gerektiriyor. Endeksleri takip eden ETF’ler Issakinen’e göre erişimi çok daha kolaylaştırıyor.
Ark’ın 2020 yılında gösterdiği yüksek performans ise, ürünlerin piyasaya sürülmesinden altı yıl sonra gerçekleşti. Aynı zamanda o dönemde düşük performans gösteren Tesla gibi hisselerin geçtiğimiz yılki yükselişinin de etkisi oldu. Rosenbluth, “varlık yönetimi sektörü trendlere ayak uyduran ürünler sunma konusunda başarılı oldu” dedi. Açıklamasının devamında, “aktif tematik oldukça kapsamlı bir alan ve çok daha fazla sayıda ETF kurulacak” ifadesini kullandı.
Ethereum’un zirveye yükselişi durdurulamayacak
Yabancı alımlarında ivme kaybı sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:31)