E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz ay Monaco’daki Fon Forumu’nda görülen odak noktası değişikliği oldukça dikkat çekiciydi. Financial Times’ın haberine gör Avrupalı varlık ve servet yöneticilerinden oluşan izleyiciler önceki toplantılarda ESG yatırımlarını ve gelişmekte olan piyasaları (EM) vurgulayan panelleri dinliyordu. Ancak 2024’te ise bir zamanların modası olan bu konuların yerini jeopolitik ve yapay zeka aldı.
FT haberine göre BNP Paribas Servet Yönetimi Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Edmund Shing konuyla ilgili açıklamasında, “Aile yatırım ofisleri 2021’den bu yana Çin hisse senetleri liderliğindeki EM hisselerindeki düşük performans nedeniyle gelişmekte olan piyasalara olan ilgisini büyük ölçüde kaybetti” ifadelerine yer verdi. Shing’in açıklamaları Monte Carlo’da gerçekleştirilen panelin hemen sonrasında geldi.
ABD’li büyük sermayeli hisse senetlerinin üstün performansı, Çin çevresinde artan jeopolitik risk ve diğer EM ülkelerinin döviz piyasalarındaki oynaklık portföy yöneticilerinin stratejilerini değiştirmesine katkıda bulundu.
Endeks fonlarının küresel yatırımcılar arasında ağırlık kazanması da bu yeniden dengelenme sürecine katkıda bulundu. Gelişmekte olan ekonomilere maruz kalan yatırımcılar düşük performans gösterirken ABD hisse senetlerinin üstün performansı, ‘Muhteşem Yedili’ teknoloji şirketleri gibi Kuzey Amerika yatırımcı temalarına olan talebin artmasını sağladı.
FT haberine göre söz konusu tablo varlık yöneticilerinin iki bloğa bölünmüş bir dünya görüşünü de yansıtıyor. Varlık yöneticileri bir bloğu demokratik ve yatırım yapılabilir diğer bloğu ise otorite ve şeffaf olmayan bölgeler olarak görüyor.
Fon Forumu etkinliğinde konuşan Shing yatırım koşullarının daha şeffaf olduğunu düşündüğü ABD veya Avrupa hisselerine odaklanmayı tercih ettiğini belirtiyor. Shing, “Gelişmekte olan piyasaların itici güçlerinin büyük ölçüde jeopolitik, döviz ve makro odaklı olduğu göz önüne alındığında analiz edilmesinin ve anlaşılmasının daha zor olduğu görülüyor” dedi.
Baş yatırım sorumlusu, “ABD aynı para birimine sahip büyük, çok likit bir piyasadır. EM ise daha düşük likiditeye, ülkelere özgü itici güçlere ve önyükleme yapılacak bir para birimi sepetine sahip piyasaların bir birikimidir” dedi.
FT haberine göre bu değişen yatırımcı duyarlılığı Professional Wealth Management tarafından yürütülen yıllık Küresel Varlık Takibi (GAT) baş yatırım sorumluları (CIO) anketi ile de destekleniyor. 2023’te portföy yöneticilerinin %78’i EM varlıklarını cazip veya en cazip varlık sınıfı olarak değerlendiriyordu. 2024’te ise bu oran %38’e düştü. ABD hisse senetleri şu an için en önemli bölgesel tema olarak öne çıkıyor. Söz konusu araştırmadaki CIO’lar 54 özel bankayı temsil ediyor ve 22 trilyon doları aşan müşteri varlıklarını yönetiyor.
Bir zamanlar her yerde talep gören bu varlık sınıfı zengin aileler için para yönetimi yapan aile yatırım ofislerinde de benzer şekilde azaldı. Varlıklı Avrupalı ve Orta Doğulu ailelerin portföylerini denetleyen Omega Wealth Management’ın Cenevre merkezli yatırım başkanı Didier Duret bu tablonun sebebinin son on yılda gelişmiş ekonomilere karşı EM’in ciddi derecede düşük performansı olduğunu belirtiyor. Duret “EM’ler esasen yatırım akışlarının küreselleşmeden uzaklaşmasının kurbanı oldular” diyor.
Duret, siyaset, Çin’in gidişatına bağımlılık, piyasa riskleri ve düşük performans riski gibi risk faktörlerinin hepsinin aynı anda yükseldiğini söyledi.
Borsa uzmanı bir zamanlar Franklin Templaton için 50 milyar dolara yakın EM varlığını yöneten kıdemli yatırımcı Mark Mobius’un Asya’dan ve BRIC ülkelerinden müthiş getiriler sağladığı ve Fon Forumu’na manşet olduğu ‘altın günlerin’ eskide kaldığını söyledi.
Duret, “Fon tahsislerinin stratejik olarak tanıltıldığı BRIC’lerin altın günleri geride kaldı. Aile yatırım ofislerinin mevcut yatırım dağılımı gerçeği çok daha pragmatiktir. Daha taktiksel, seçici ve şirketlerin kanıtlanmış liyakatine dayalıdır” dedi.
ABD'de artan siyasi belirsizlik akıllı parayı korkutuyor
Wall Street’te zirvedekiler mutlu!
Citi: Hisse senetlerini 'yaz fırtınası' bekliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bizim piyasalardan asla kimse vazgeçemez dünya nın hiç bir yerinde % 50-60 faiz veren bir ülke ve borsasındaki hesse senetleri son 5 senede 2400 kat artan hiç bir ülke borsası da yoktur.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:08)