E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına geçişiyle birlikte ABD Hazinesi tahvil getirileri de hızla yükselişe geçti. ABD’nin faiz oranlarının yükseleceği düşünüldüğünde MarketWatch yazarı Mark Hulbert, göre en doğru tahvil yatırımı yönteminin ‘al ve tut’ stratejisi olduğunu belirtiyor. Söz konusu strateji bir varlığın düşük fiyattan satın alınmasının ardından fiyatlar olgunlaşana kadar elde tutulması anlamına geliyor.
Faizlerin yükselmesiyle birlikte tahvillerin değer kaybetmesi göz önünde bulundurulduğunda bu strateji anlamsız gibi görülebilir. Ancak Hulbert tahvil fonu yöneticilerinin sadece basit bir ‘al ve tut’ yöntemiyle başarıya ulaşabileceğini belirtiyor. Borsa yazarı stratejinin geçerliliğine örnek olarak geçtiğimiz yılki piyasa hareketlerini gösterdi.
“10 yıllık ABD Hazinesi getirileri 2021 yılının başında %0,92 seviyesindeydi ve faiz oranlarının yükselmekten başka gidecek bir yeri olmadığına dair yaygın bir kesinlik vardı. Elbette 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 2021’i %1,51’de bitirdi. Yine de 2021'de aktif olarak yönetilen tahvil yatırım fonlarının büyük bir kısmı basit bir al ve tut stratejisini uygulamakta başarısız oldu.”
Hulbert ortaya çıkan bu tablonun şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. Zira kurların yükseldiği bir ortamda tahvil endeksini geride bırakmak fon yöneticileri için nispeten kolay bir görev olmalıydı. Hulbert bu süreçte bir fon yöneticisinin yapması gereken tek şeyin yatırım yapmasına izin verilen süreler aralığında, yatırım vade süresini mümkün olduğunca kısa tutmak olduğunu belirtiyor.
Hulbert stratejiye örnek olarak yaklaşık bir ila üç yıl arasında vadesi dolan fonları kapsayan kısa vadeli ABD devlet tahvili kategorisindeki fonları işaret etti. Borsa yazarına göre bu kategoride aktif olarak yönetilen bir fon, ortalama vade süresini bir yıla yakın tutabilseydi genel tahvil piyasası performansını geride bırakabilirdi. Ancak S&P Global verilerine göre bu kategoride yönetilen fonların %73,68’i 2021’de piyasanın gerisinde kaldı.
Kısa vadeli tahvil zamanlaması
Tahvil fonlarının geçen yıl verdiği mücadele, özellikle kurların yükseldiği dönemlerde tahvil piyasası zamanlamasının nispeten kolay olduğuna inananların bu düşünceden şüphe etmesine sebep oluyor. Hulbert’in araştırmasına göre tahvil piyasası endeks fonu ve para piyasası fonu içerisinde fon yöneticiler 88 ayrı tahvil stratejisi seçebiliyor. Borsa yazarı fonlar için belirleyici olan tek şeyinse fon yöneticisinin zamanlama ve portföy yönetimi kararlarına olduğu gerçeğine dikkat çekti. Zira 88 fon yönetimi stratejisinin sadece %5,7’si zaman içerisinde ‘al ve tut’ stratejisini geride bırakabildi.
Yatırımcı dostu volatilite
Tahvil piyasasında doğru zamanlama geçekleştirmeyi zorlaştıran bir diğer sebep de piyasalardaki oynaklık. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tahvil piyasası düşük volatilitesiyle biliniyor ve başarılı bir piyasa zamanlaması için de bu volatiliteye ihtiyaç duyuluyor.
Hulbert’in araştırmasına göre tahvil piyasası son dört yılda hisse senetleri piyasalarından %66, altın piyasasındansa %68 daha az volatilite gösterdi. Borsa yazarı bu sebeple başarılı bir zamanlamanın tahvil piyasasında hisse senetleri ve altına göre daha zar olacağını belirtti.
Borsa yazarı makalesinin sonunda küçük yatırımcıya da tavsiye vermeyi unutmadı: “Eğer yatırım pozisyonunuzla, aleyhinize oluşan ezici bir çoğunluğu yenebileceğinize inanmak için çok iyi bir nedeniniz yoksa, basit bir şekilde hedeflediğiniz tahvili alın ve tüm zorluklara ve engellere rağmen bu yatırıma bağlı kalın.”
FED gelişen ülke piyasalarını mı vuracak?
ABD tahvil piyasası Trump’ın rekoruna yaklaştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:58)