E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta belirsizlik hakim. Fındık sezonunun başlamasına rağmen ne rekolte tahmini açıklandı ne de fiyat. Yaklaşık 3 yıl öncesine kadar fındık fiyatı serbest piyasada belirlenirken, üreticilerin talebiyle fiyatların Toprak Mahsulleri Ofisi’nce açıklanması kararı alınmıştı. Rekolte tahminleri de sezon öncesinde FİSKOBİRLİK, Ziraat Odaları Birliği, ihracatçı birlikleri ve Tarım Bakanlığı tarafından ayrı ayrı olarak açıklanırdı. Gelen rekolte tahminlerinin birbirini tutmaması nedeniyle, rekolte tahmininin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanacağı kararı alınmıştı. Ancak sezon öncesinde piyasaya yön veren rekolte tahmininin açıklanmamış olması da üretici tarafında memnuniyetsizlik yarattı.
PİYASAYI ETKİLİYOR
Özellikle son yıllarda serbest piyasada belirlenen fındık fiyatlarının üreticiyi memnun etmediğine dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Üreticinin maliyetine yakın fiyatlar oluşuyordu. Ancak üreticinin talebiyle de fındık fiyatını TMO belirlemeye başladı. Şu anda serbest piyasada oluşan fiyat ise 11-11.5 TL civarında. Üretici bu fiyattan memnun değil. TMO’nun sezon başlamadan önce hazırlığını yapması ve fiyatı açıklaması gerekiyordu. Özellikle sahil kesimlerinde fındık serbest piyasa fiyatlarından pazara inmeye başladı. Üreticileri TMO fiyat açıklamadan fındığını satmaması konusunda uyarıyoruz ama üretici de işçi parası ve diğer giderlerini karşılayabilmek için zarar ediyor olsa dahi fındığını satıyor. TMO sezon başlamadan önce fiyatı açıklayacağını duyurmuştu. Maalesef olmadı. Rekolte tahmininin de açıklanmamış olması piyasayı etkiliyor. Çünkü bu sene sis, aşırı sıcak ve külleme hastalığı nedeniyle rekolte düşük. Buna rağmen serbest piyasanın şeffaf olmaması ve tekelleşme nedeniyle fiyatlar düşük tutuluyor” diye konuştu.
PAZARIMIZI KAYBEDİYORUZ
Üreticiler dışında belirsizliğin ortadan kalkmasını bekleyen diğer bir kesim de ihracatçılar. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, “TMO’nun fiyat açıklamaması belirsizlik yaratıyor. Bizden ürün talep eden müşterilerimize cevap veremiyoruz. Şu ana kadar 30-40 bin ton kadarlık bir pazarımızı kaybettik. Kaybettiğimiz pazarlara, İtalya, ABD ve Azerbaycan gibi rakip ülkeler satış yaptı. Bizim bir fiyat telaffuz etmemiz doğru olmaz ancak Türkiye’nin fındık piyasasında pazarını kaybetmemesini sağlayacak sürdürülebilir bir fiyat politikasının belirlenmesi gerekiyor. Üreticinin desteklenmesi şart. Biz ihracatçıyız üzerine kârımızı koyup satıyoruz. Ancak belirsizlik olunca gelen talebe cevap veremiyoruz” dedi.
PAYIMIZ YÜZDE 40'A KADAR DÜŞEBİLİR
TÜRKİYE’nin 25 yıl önce dünyadaki fındık ticaretinde yüzde 85 pazar payına sahip olduğunu hatırlatan Ali Haydar Gören, “Şu andaki payımızı ise yüzde 60-65 civarında. Türkiye’de 730 bin hektar alanda fındık ekili. Dekar başına elde edilen verim ise ortalama 70-80 kilogram. Rakip ülkelerde dekar başına elde edilen verim ise İtalya’da 220 kilogram, ABD’de 300 kilogram, Azerbaycan ve Gürcistan’da ise 250 kilogram civarında. Yüksek verim sayesinde onların maliyetleri Türkiye’den daha düşük oluyor. Eğer sürdürülebilir bir fiyat politikası oluşturulmazsa, fındık bahçeleri gençleştirilmezse, iyi tarım uygulamalarına geçiş yapılmazsa 10 yıl içinde Türkiye’nin fındık ticaretinde alacağı pay yüzde 40’lara gerileyebilir” ifadelerini kullandı.
'ÜLKEMİZ HER DAKİKA GELİR KAYBEDİYOR'
TZOB geçen günlerde fındık fiyatı ile ilgili bir açıklama yapmış, fiyatın en az 15 TL olması gerektiğini duyurmuştu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındıkta piyasaya girmekte gecikmesi ve makul bir fiyat açıklamamasının fındıkta ihraç fiyatını düşüreceğini, ülke ekonomisine yapılan katkının azalmasına yol açacağını söylemişti. Bayraktar, “Rekoltedeki düşüş, fındıkta üretici maliyetini daha da yükseltecek. Dünyanın en büyük fındık üreticisi ülkesi olmamıza rağmen TMO’nun fındık alım fiyatını açıklamaması, dış alıcıların ucuz fiyattan fındık bağlantısı yapmalarını sağlıyor. Bu gecikme ülkemizin her dakika gelir kaybetmesine neden oluyor. Fındığın büyük bölümü ihracata gidiyor. Geçen yıldan bu yana dolar kuru yüzde 70.4 arttı. Fiyat 15 lira açıklansa da dolar bazında kabuklu fındık fiyatı sadece 2.5 doları, iç fındık fiyatı bütün maliyetler eklense 5.5 doları bulmaz. 2014/2015 sezonunda iç fındığın kilogramını 12.87 dolardan, bu sezon 6.23 dolardan satan Türkiye, fındık fiyatını düşük tutarak ihracat gelirlerini düşürmemeli. 2014/2015 sezonunda sadece 217 bin 427 ton iç fındık ihraç edilmesine rağmen 2.8 milyar dolarlık ihracat geliri kazanıldı.1 Eylül-8 Ağustos döneminde bu sezon 277 bin 747 ton iç fındık ihraç edilmesine rağmen, ihracat geliri 1.73 milyar dolarda kaldı” diye konuştu.
ÜRETİCİYE HAKSIZLIK YAPILIYOR
TRABZON Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu da fiyatın bir an önce en az 15 TL olarak açıklanmasını beklediklerini söyledi. Bazı üreticilerin 11-11.5 TL’den giderlerini karşılayabilmek için fındığını sattığına dikkat çeken Kozoğlu, “Geçen yıl TM 10.5 TL fiyat belirlemişti. Maliyetimiz ise kilogram başına 10 TL’ydi. Geçen seneden bu yana mağduriyetimiz devam ediyor. Maliyetler de her yıl artıyor. Üreticiye haksızlık yapılıyor” dedi. (Hürriyet / Burak Coşan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
devlet resmen sus pus
Yerel seçimde akp yüzde 30 enfazla alır
Haklısınız çiftçiyi batırdılar kendi şirketleri ithalattan köşe dönmece Milli bunlar hahahaaa
Verin daha oy akp ye 1 numaralı Çiftçi düşmanı Fransa’dan madalya alıyor Fransız çiftçisini sever bunlar bide Milli plmaktanbajsederler yuh
gecen yil 3 dolar civari seyreden findik bu sene 2 dolar bile etmiyor kilo basina ferraro neden acaba bu hald dusundu mu piyasa tek bir firmanin elinde farraro istedigi gibi fiyat belirler zamaninda onlara tekeli veren ben degildim ayrica elli sene once yuzde 85 mis simdi yuzde 60 bunlara takilmayin cunku elli sene onceye gore dunyada 10 kat fazla findik tuketiliyor uzun lafin kisasi tr senede 1.5 milyar dolar kazaniyor findiktan ferraro 12 milyar dolar gunu dusunerek is yapan devletten gunu dusunerek is yapan millete donustuk zaten
Verimlilik olarak diğer ülkelere göre çok gerilerde olduğu da gerçek.
Bu sene rekolte çok düşük. 3 ton fındığimiz olurdu bu sene 200 kg oldu. ihtiyacı olan zaten düşük fiyattan sattı. .
Gerçekten inşaat bir fındık iki. Ekonominin başka derdi yok mu?
Sonra bumemleket kasten batırılıyor deyince kızıyor takunyalı yslakaları
Memleketin bi derdi fındık Malatyanın kaysısı Antebin fıstığı Egenin inciri Antalyanın domatesi nolacak Hiiç haber yapan yok Fındık da fındık Ama haklı fındıkçılar Devletin herşeyi fındık İşler fıstık denirdi ama diyemiyoruz. İŞLER FINDIK
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:09)