E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel ekonomiyi, jeopolitik görünümü ve emtia piyasalarını şekillendirmeye devam ediyor. Diğer taraftan büyük ekonomilerdeki makro verilerin zayıflaması, Fed’in faiz artırmasının ABD Doları’na verdiği destek, Çin’in Kovid stratejisi metal piyasalarında toksik bir etki yaratıyor. Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre bakır, alüminyum, çinko fiyatları son haftaların en düşük seviyesinde. Ancak yılın ikinci yarısında Çin’deki toparlanma ve yüksek enflasyonun üretimi olumsuz etkilemesi gibi faktörler nedeniyle endüstriyel metal fiyatlarının yeniden güç kazanacağı tahminleri yapılıyor.
Bakır rekor zirveden yüzde 10 düştü
Bakır vadeli işlemleri Comex’de mart ayı başında test edilen 5 dolarlık rekor zirveden yaklaşık yüzde 10 düşerek ton başına 4.3 dolar civarına çekildi. Londra’da fiyatlar son 1 ayda yüzde 10.34 düşerek ton başına 10 bin doların altındaki seyrini sürdürdü. LME’de bakır fiyatında yıllık gerileme yüzde 11.6 oldu.
Kovid-19 ile mücadelesinde sert kısıtlama tedbirlerini hayata geçiren Çin'de imalat faaliyetinin ikinci ay daralarak Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteren veriler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını 50 baz puan yükseltmesinin dolar endeksini güçlendirmesi endüstriyel metal tarafında satışları tetikledi.
Alüminyumda da sert düşüş
Bakırın yanı sıra alüminyum fiyatında da sert düşüşler yaşanıyor. En büyük tüketici Çin'deki talebin düşeceği beklentisiyle ocak başından beri görülmeyen bir seviye olan ton başına 3.000 doların altına düştü. Son 1 ayda fiyatlar yüzde 16 gerileyerek 2.847 dolara indi.
Çinko ve nikelde oynaklık yaşanıyor
Talebe ilişkin oluşan endişeler çinko fiyatlarını son 1 ayda yüzde 9.4 zayıflatarak ton başına 3.795 dolara düşürdü. Avrupa'daki düşük stoklar ve arz kayıplarının bir araya gelmesi, Nisan ayı ortalarında çinkoyu 4.500 dolara tırmandırmıştı. Nikel piyasalarında da oynaklık arttı. Mart ayında kaotik fiyat hareketlerinin yaşandığı nikelin tonu 100 bin doları aşmıştı. Talep kaygısı fiyatları son 1 ayda yüzde 10’dan fazla zayıflatarak 30 bin doların hemen altına getirdi. Ancak yine de geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 67.5 yukarıda olan fiyatlar dünyanın en büyük üreticilerinden Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan destek almaya devam ediyor.
Savaşın etkisi
- Alüminyum ihracatı: Rusya ve Ukrayna 3.9 milyon ton üretim, 3 milyon ton ihracat ve 4 milyon ton alümina ithalatı yapıyor. Bazı ülke ya da şirketler kendileri yaptırım uyguluyor ancak bu dünya geneline yayılmış değil. Rus metali alımını en çok azaltanların başında Avrupa geliyor. Fiyatların ekonomik yavaşlama endişeleriyle hız kestiği görülüyor. Avustralya alümina piyasalarını çeşitlendirdikçe bu tarafta da fiyatlar geriliyor.
-Bakır ihracatı: İki ülkenin toplam 1.6 milyon ton rafine bakır üretimi bulunuyor. Bunun 700 bin tonu ihraç ediliyor. Çin'in alım stratejisinde farklılık yok. Avrupalı tüketiciler ise uzun vadeli alımlardan vazgeçiyor. Rusya’da madencilik projelerinde gecikmeler yaşanabilir. Karadeniz’deki ticari kısıtlamalar, Bulgaristan'da Auribis’e konsantre tedarikini zorlaştırıyor ve bölgedeki tesisleri zor durumda bırakıyor.
-Nikel ihracatı: Rusya’nın yıllık 185 bin ton nikel üretimi bulunuyor. AB’ye yapılan ihracat 70 bin ton civarında. Çin halihazırda Rusya'dan 60 bin ton rafine nikel alımı yapıyor. 2021'de toplam 1.6 milyon ton tüketimi olan ülkenin Rusya’dan daha fazla alım yapma alanı var. Finlandiya’da Rusya nikeline bağımlılık gösteriyor ancak çok yüksek hacimli alım yapılmıyor. AB’nin Rus nikeline alternatif olarak Brezilya veya Kolombiya'dan FeNi alımını bir seçenek olarak görebileceği belirtiliyor.
Metal fiyatlarıda artış beklentisi
Metal fiyatları Çin ve güçlü dolar baskısı hissederken, fiyatlar genel olarak Rusya-Ukrayna ihtilafından önce görülen seviyelerin üzerinde kaldığı için 2022 fiyat tahminleri korunuyor.
Fitch Solution Country Risk & Industry Research tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre Fitch analistleri, Çin talebinin ikinci yarıda eninde sonunda toparlanmasını ve bunun da metal fiyatlarına daha fazla istikrar getirmesini bekliyor. Ek olarak, Fitch, Çin'deki karantinaların arz tarafında kısıtlamaya yol açacağı uyarısı yapıyor. Kuruluş, “Çin, dünyanın en büyük metal üreticisidir ve bu, önümüzdeki aylarda fiyatları bir dengeye getirecektir” diyor. Analistler, 2022 yılına kadar Çin'de devam eden gevşek maliye ve para politikasının, özellikle inşaat sektöründen metal talebini desteklemesi gereken ekonomik aktiviteyi ve büyümeyi canlandırmaya yardımcı olmasını bekliyor.
Bu arada Moody's Investors Service, enflasyonun üretim maliyetlerini artırmasından dolayı ilerleyen dönemde maden üretiminde gerilemeye neden olmasını bekliyor. Moody's geçen hafta sektörle ilgili bir yorumda, zayıflayan maden üretimi piyasalarda sıkışıklık yaratacağını ve birçok metalin fiyatlarını daha da yükselteceğini söyledi.
Japonya'dan Rus petrolüne ambargo kararı
Asya borsaları son iki yılın en düşük seviyesinde
Günün önemli şirket haberleri 10/05/2022
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ne oldu ? tamam metal üretimlerde önemli ama, bir çip üetilmediğinde stokda depod kalıyor metaller.. yaniii metal olsada yine üretim olmayabiliyor yaniii örnek :D çin çip göndermediğinde ne olursa olsun üretim duruyor. o bakımdan deliler gibi hammadde metal almakda bir yere kadar.. olaya matematik bakıyoruz. x fabrika attım otomobil üretecek... neden üretemiyor ? alıcı yok, metal yok, çip yok, lastık yok, işçi yok, talep çok, yani hep bazı nedenler ortaya çıkar. o nedenler fiyatlanır. şuan çinde covid kapanmaları üretimi durdurdu, hammadde otomatıkman alternatif parçalar oldu. 30 gündür karantınada bazı şehirler. o mantık v matematıkden bakın dunyaya. anlık değişimlere
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:23)