E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrolde Anlaşma Belirsizliği Devam Ediyor
Viyana'daki OPEC toplantısına 24 saatten az bir süre kalmasına rağmen anlaşma üzerindeki belirsizlik artarak devam ediyor. OPEC içi uzlaşma İran ve Irak kaynaklı olarak halen sağlanabilmiş değil. İran üretim seviyesini yaptırımlar öncesi düzeye çıkarmak, Irak ise ekonomik kriz ve terör mücadelesi nedeniyle daha çok petrol geliri elde etmek için üretim kesintisine yanaşmıyor. Birlik içi anlaşma sağlanamadığı için de Rusya ve Azerbaycan gibi OPEC dışı üreticiler anlaşmaya şimdilik sıcak bakmıyor.
Son demeçlere baktığımızda, Irak başbakanı ve İran petrol bakanından petrol piyasalarına istikrar kazandıracak adımları destekler nitelikte açıklamalar geldiğini görüyoruz. İran Petrol Bakanı Zanganeh, OPEC'in yarın Viyana'da yapacağı toplantıda siyasi rekabeti bir kenara bırakarak ekonomik faktörlere yoğunlaşması durumunda, petrol üretiminin sınırlanması için bir anlaşmaya varabileceğini söyledi. Ayrıca dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yaptıkları telefon görüşmesinde, Rusya-OPEC enerji diyalogu çerçevesinde petrol piyasasındaki adımları koordine etme konusunda anlaştığı duyuruldu. Eğer İran ve Irak birlik ile paralel olarak, günlük üretiminde yüzde 4 civarında kesintiye gitmeyi kabul ederse yarın ki görüşmelerden olumlu sonuç alınabilir. Aksi halde Suudi Arabistan, İran ve Irak'ı bahane ederek anlaşma zeminini yine bozabilir.
ABD Ekonomisi Beklentilerin Üzerinde Büyüdü
Piyasaların gözü ABD'den açıklanacak olan 3. çeyrek büyümesi ön yayınındaydı. Veri beklentilerin üzerinde yüzde 3.2 olarak açıklanırken reel tüketici harcamalarında yüzde 2.8'lik bir yükseliş kaydedildi. Büyüme hedeflerine ulaşılabilmesi için ABD ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 3'ün üzerinde bir performans göstermesi gerekiyor. Hane halkı harcamalarından destek bulmaya devam eden GSYİH performansında görünüm önümüzdeki dönemlerde de bozulma göstermeyeceğe benziyor.
FITCH'ten Korkutan Rapor
15 Temmuz darbe girişimi sonrası nnotumuzu koruyan ancak ekonomik görünümü negatife çeken FITCH'in uzun zamandır olan suskunluğunu bozduğunu gördük. Akıllara ise, acaba not konusunda hüküm yakın mı? sorusu geldi. Açıklanan raporda, ''Türkiye'nin darbe girişimine cevabı ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturuyor'' maddesi kritik oldu. Henüz değerlendirme için bir not takvimi olmayan FITCH'in yılsonuna doğru kredi notları için bir takvim oluşturması, 2017 ilk çeyrekte de notu açıklaması bekleniyor. Rapor sonrası açıklamalarda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, raporun siyasi temellere dayandığını ve objektif olmadığını belirtti.
USDTRY
Kurda dün yaşanan geri çekilmenin ardından bugün iyi gelen ABD öncü büyüme verisinin de etkisiyle sınırlı da olsa yukarı yönlü hareketin hakim olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ''Ekonomik kriz var, dalgalanma var diyoruz. Merkez Bankası rezervlerinde azalma söz konuş değil.'' söyleminde bulundu. Ayrıca kredi dereceleendirme kuruluşu Fitch Küresel Ekonomik Görünüm Raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini yayınladı. Rapora göre Fitch Türkiye'nin 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 3,0'dan yüzde 2,9'a, 2017 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3,2'den yüzde 3,1'e düşürdü. Veri akışı bakımından ise Ekim ayı yabancı turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,8 düştüğünü gördük. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden kurda ilk direnç 3,4440 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 3,4650 yeni hedef fiyat olabilir. Geri çekilmelerde ise 3,4180 ve 3,4000 destek seviyeleri takip edilmeli.
EURUSD
ABD cephesinden açıklanan verilere büyük bir tepki vermeyen paritede kararsız seyir devam ediyor. Yeni güne her ne kadar satıcılı bir seyir ile başlangıç yapsak da genel yön belirsiz. 1.0600 seviyesinin gidişatı etkilemeye devam ettiği paritede 1.0570 - 1.0550 aralığı tepki alımlarının gündeme geldiği kuvvetli bir bölgeye işaret ediyor. Bu seviyyenin altında ise 1.0520 desteği takip edilebilir. 1.05 - 1.06 bölgesi geçilmesi hayli zor. Genel görünümde de paritedeki ağır satış dalgasının hacmini yitirdiğini fark ediyouz. Yeni oluşmaya başlayan bu dip seviyelerden gelebilecek tepkilerin hedefi ise 1.0700 seviyesi olacak. Bu seviyenin üzerine geçmediğimiz süre boyunca sert yükselişler takip etmemiz parite açısından hayli zor.
GBPUSD
Bugün İngiltere'de muhafazakar partiden bir milletvekilinin notlarından çekilen fotoğraf hükümetin AB'den çıkış stratejisiyle ilgili ilk defa ipuçları veriyor. Dün yaptığı konuşmada AMB Başkanı Draghi, Brexit sürecinden en çok İngiltere'nin etkileneceğini savunmuştu ancak hükümetin planları Avrupa tek pazarından olabildiğince yararlanmak en azından yeni anlaşmalar yapılana kadar tampon bir planın devreye girmesi yönünde. İngiltere MB Başkanı Carney de AB'den çıkılması ve yeni anlaşmalar arasında tampon görevi görecek bir planın uygun olacağını ifade etmişti. Bu haberlerle beraber tırmanan kurda 1.25 sseviyesi üzerinde göreceğimiz kapanışlar toparlanmayı hzılandırabilir. Alıcılı seyirde 1.2550 -1.2600 önemli direnç seviyeleri. Kurda hareket 1.2450 seviyesinin altına gevşerse 1.2400 -1.2350 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Değerli metal iki gün üst üste yaşanan yükselişin ardından bugün yönünü tekrar aşağıya çevirmiş durumda. Geride bıraktığımız günde dolardaki gevşeme ve İtalyan referandumu beklentileriyle güçlenen sarı metal, bugün özellikle iyi gelen ABD büyüme verisiyle birlikte tekrar satış baskısı altına girmiş durumda. Bu akşam ise Fed üyelerinin yapacağı konuşmalar değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1180-1200 bandı arasında sıkışan fiyatlama, şu anda 1180 desteğine daha yakın seyrediyor. Bu desteğin altında kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda satışlar hız kazanabilir. Bu durumda ilk takip etmemiz gereken destek 1171 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması ise 1150 dolar hedefli fiyatlamalar görmemize neden olabiilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1200 ve 1210 direnç seviyeleri önemini korumaya devam ediyor.
BRENT PETROL
Petrol anlaşmasına yönelik belirsizliğin artması petrol fiyatlarında dalgalı bir seyir görülmesine sebep oluyor. Toplantı yarın gerçekleştirilecek ve nasıl bir karar çıkacağı şu an için tam bir muamma. Görüşmeler devam ediyor ve küçük üreticiler arabuluculuk faaliyeti sürdürüyor. İran, Irak ve Suudi Arabistan gibi büyük üreticiler ise şu ana kadar anlaşabilmiş değil. Irak ve İran'ın anlaşmadan muaf tutulma isteği çözüme kavuşturulmadı ve bu durum Suudi Arabistan'ı rahatsız ediyor. Tıpkı Doha'da olduğu gibi, Suudi Arabistan İran'ın olmadığı bir anlaşmaya katılma niyetinde değil. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Falih hafta sonu yaptığı açıklamada bunun mesajını vermişti. Falih, üretim anlaşmasının şart olmadığını ve sadece petrol talebindeki artış ile fiyatların istikrar kazanabileceğini belirtmişti. Yarınki toplantıya kadar yapılacak açıklamalar fiyatlamalar ve beklentiler üzerindde etkili olmaya devam edecektir. Teknik olarak ise 47.60 seviyesinden destek bulan Brent petrolde 48 dolar seviyesi aşılırsa 48.50-49.00-49.30 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde 47.60 desteği kırılırsa 47.30-47.00-46.50 gündeme gelebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Parayla ancak birkaç ay daha notu buralarda tutarlar
Demekki gediklinin açıklamasına göre notumuz İNECEK .
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:18)