E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch öncesi piyasalar ne durumda---

Fitch öncesi piyasalar ne durumda

Fitch öncesi piyasalar ne durumda
27 Ocak 2017 - 04:37 borsaningundemi.com

Fitch'in bu akşam Türkiye'ye ilişkin yapacağı not açıklamasına odaklanan piyasalar bir taraftan da Merkez'in adımlarını çözmeye çalışıyor

Piyasalar, bu akşam uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye ilişkin not açıklamasını beklerken, diğer taraftan her gün Merkez Bankası’nın ne yapacağına ilişkin bulmacayı çözmeye çalışıyor.

10 Ocak’tan itibaren yeni bir politika sistemine geçen Merkez Bankası, günde üç kere piyasanın karşısına çıkıyor. Merkez, piyasaya para verdiği sistemleri gün içinde de değiştirince kafalar iyice karışıyor.

Piyasada artık sabah, öğle ve akşam saatlerinde “Merkez Bankası acaba ne yapacak?” sorusu soruluyor. 24 Ocak tarihinde faiz koridorunun üst bandı ile yeni politikasıyla yönlendirdiği geç likidite penceresi faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, çarşamba günü sabah bankalararası piyasada yüzde 9.25 faiz ile 55 milyar liralık kaynak sağladı. Öğle saatlerindeki swap (para takası) ihalesinde talepleri karşılamayı tercih etmedi. Akşam üstü de geç likidite penceresine ise bu kez bankalar gitmedi. Bunun üzerine dolar kuru 3.85 lirayı gördü. Dün sabah ise Merkez Bankası’nın ne yapacağı merakla bekleniyordu. Sabah saatlerinde bankalara, BİST bankalararası piyasada yüzde 9.25’le verdiği kaynağı 30 milyar düzeyinde tuttu. Bu durum yüzde 11 faizli geç likidite penceresini kullanacağı yorumlarına neden oldu. Dolar kuru sabah saatlerinde 3.83’ken 3.81 liraya geriledi. Bundan sonraki adım swap ihalesi beklenmeye başlandı. Çarşamba günü 665 milyon dolarlık teklif gelmiş Merkez Bankası bunun 300 milyon dolarını karşılamıştı. Dün de Merkez Bankası’nın ihalesinde teklif tutarı 1 milyar 275 milyon dolar oldu. Merkez Bankası 500 milyon dolarını karşıladı. Talep iki katı aşınca Dolar kuru 3.87 lirayı aştı.

ETKİSİ ZAMANA YAYILABİLİR

Konuya yakın yetkililer ise bazı konuları anlamanın zaman alabileceğini, kurdaki hareketler üzerinden bir kanaate ulaşmak için henüz erken olduğunu söylediler. Merkez Bankası’nın kısa vadeli borsada para piyasasında faizleri yüzde 11 yaptığını, kısa vadeli bankaların dolar borçlandığı TL piyasasında yüzde 11’e yakın oluştuğunu anlatan yetkililer, bunlar yapılırken tahvil faizleri ile risk primlerinin yatay kaldığını kur oynaklığının düştüğünü kaydettiler. Merkez Bankası’nın net bir duruş sergilediğini söyleyen yetkililer, “Gün gün her rakama anlam vermeye çalışmak teknik sorunlar doğurur, erken bir kanaat olur” dedi. Ocak 2014’te atılan adımların da etkisini zaman içinde gösterdiğini dile getiren yetkililer, Merkez piyasanın önüne geçme fırsatı bulduğunu kaydetti.

HANGİ FAİZ NE ANLAMA GELİYOR?

Gecelik borç alma faizi (%7.25): Faiz koridorunun alt bandı. Değiştirilmesi piyasa açısından takip edilmiyor.

Haftalık repo faiz (%8.00): Politika faizi olarak biliniyor. Merkez Bankası’nın ana fonlama faizi. Artırılması ya da düşürülmesi bunun için önemli. Bu oranda değişiklik genel faiz seviyesini değiştiriyor.

Gecelik borç verme faizi (%9.25): Faiz koridorunun üst bandı. Bu bankaların verdiği kredi ve mevduat faizlerini etkiliyor. Bankaların haftalık repo imkanı ve piyasadan sağladıkları fonlamanın yeterli olmaması halinde kullanılan faiz.

Geç Likidite Penceresi (%11.00): Piyasadan borçlanamayan bankaların son çare olarak Merkez Bankası’nın kullandıkları fonlamanın faizi. Tanım itibariyle geçici bir araç. Ancak artık bir politika aracı.

(Hürriyet / Neşe Karanfil)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)