E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch Hazine’den ne kazanacak---

Fitch Hazine’den ne kazanacak

Fitch Hazine’den ne kazanacak
12 Ocak 2013 - 10:39 borsaningundemi.com

Hazine Müsteşarlığı’nn S&P yerine tercih edip anlaşma yaptığı Fitch’in bu imzadan karı ne olacak?

Haftanın en çok konuşulan konularından bir de Hazine Müsteşarlığı’nın 2013 yılı için uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tercihi oldu. Hazine, Moody's ve Fitch ile sözleşme imzaladı. İşin ilginci, bilindiği gibi Hazine Müsteşarlığı’nın bugüne kadar sözleşme bazında çalıştığı Standard and Poors (S&P) yerine bugüne kadar sözleşme olmaksızın Türkiye’ye ilişkin kredi değerlendirmesi yapan Fitch ile anlaşmasıydı.
Peki, bu gelişmeyi nasıl okumak gerekir? Fitch’in bundan karı ne olacak? Ya da Fitch Hazine’den bu sözleşme karşılığı ne kazanacak?
“Hazine’nin Standart&Poor’s’la sözleşmesini bitirip Fitch ile anlaşması, ‘Rating puanını arttırdığı için ödüllendirildi’ biçiminde yorumlandı. Ama paradan çok prestij niteliği taşıyan bu anlaşmayla Fitch’in en büyük avantajı özel sektörde ön sıraya çıkacak olması” diyen Erdal Sağlam’a göre Fitch, Hazine’yle özel sektörden kazanacak. Sağlam bu görüşünü Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde şöyle açıyor: 
ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARI VE BANKALAR
“Hazine, anlaşma yaptığı uluslararası rating kuruluşlarına önemli paralar vermiyor. Zaten anlaşma yapılmasa da, yıllardır Fitch’in yaptığı gibi, uluslararası rating şirketleri Türkiye’ye puan vermeye devam ediyorlar. Çünkü bu rating şirketleri, başka ülkelerdeki yatırımcılara Türkiye hakkında verdikleri puanları, detaylı raporları hazırlıyorlar. Hiç bir ülke kendisine yatırım yapacak şirketlerin böyle bir hizmet almasını engellemeyeceği için,bütün ülkeler anlaşma olsun ya da olmasın, rating kuruluşları ile yakın çalışmayı tercih ediyorlar. Hazine ile anlaşma yapan rating şirketleri için bu anlaşma paradan çok ‘prestij’ niteliği taşıyor. Tabi ki bu prestiji paraya çeviriyorlar. Bir başka deyişle Hazine’den para kazanmıyorlar ama Hazine kendilerini seçince, tüm bankalar ve özel sektör kuruluşlarının yaptıracakları rating anlaşmaları için ön sıraya çıkmış oluyorlar. Yani Hazine Fitch’le anlaşma yaparak, özel sektöre çalışmaları için bu rating şirketini göstermiş oldu. Dünyada daha itibarlı Standart& Poor’s ile Moody’s şirketlerine rating yaptıran özel sektör kuruluşları ve bankalar, Hazine’nin bu kararından sonra artık Fitch’i de seçmeye başlayacaklar. Bankalar ve özel sektör kuruluşları, rating hizmeti için bu şirketlere, Hazine’nin ödediği sembolik ücretlerden çok daha fazlasını ödüyorlar. Yani rating şirketleri asıl parayı özel sektör kuruluşları ve bankalardan kazanıyorlar…”
TAHVİL ZORUNLULUĞU YOK
Tahvil zorunluluğu iddiasına gelince; anlaşmanın açıklandığı gün geçen haberlerde yer alan “Uluslararası tahvil piyasalarında her yıl önemli büyüklükte tahvil ihraçları gerçekleştiren, bu piyasalardaki kurallar ve piyasa uygulamaları çerçevesinde ihraç edeceği tahviller için en az iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan kredi notu alan Hazine Müsteşarlığı…” ifadesi için de Hürriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam’ın görüşü çok daha farklı:
“Hazine’nin yaptığı bu anlaşma uluslararası tahvil ihraçlarında ille de bu iki firmayla çalışmak zorunda kalması anlamına da gelmiyor. Tahvil ihraç edilecek ülkeye, konjonktüre ve hedef yatırımcıya göre Hazine bu şirketlerle aracılık anlaşması imzalayabileceği gibi, başka şirketlerle, yatırım bankalarıyla da anlaşma yapabiliyor. Yani tahvil ihraçları kanalıyla bu rating şirketlerine para aktarıldığı savı da geçerli değil…”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)