E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen hafta piyasalar yeşillendi. Bunda ABD istihdam rakamlarının istihdam piyasasında soğumaya dikkat çekmesi ve tahvil getirilerinde gerileme ana etmendi. Yatırımcılarda parasal sıkılaştırma döngüsünün, en azından ABD’de, yakında sona ereceğine dair beklentilerinin artmasına yardımcı oldu. Fakat aynı olumlu görüntü enflasyon tarafında maalesef hala yok. Enflasyon Atlantik’in her iki yakasında da dirençli olmaya devam ediyor ve bu durum merkez bankalarının gerçek gidişatına ilişkin uzun süreli bir belirsizlik evresinin habercisi. Bu nedenle içine girdiğimiz sonbaharda sürecinde dalgalanmalar yaşanmaya devam edebilir.
ABD tarafında yatırımcılar 3 beklentiye odaklanmış durumda. Birincisi; parasal sıkılaştırma döngüsünün sona ermesi ikincisi; 2024 gibi erken bir tarihte faiz indirimi yapılması, üçüncüsü ise ; ABD ekonomisinde yumuşak bir iniş ve enflasyonun kontrol altında olması.
Şu ana kadar ABD’den gelen en son makroekonomik istatistikler odaklanmaların doğru olduğunu kanıtlıyor: PCE Çekirdek fiyat endeksi beklenene kıyasla %+3,7 seviyesinde gelirken, tarım dışı istihdam aylık bazda 187 bin seviyesinde sabitlendi ve işsizlik oranı %3,8. Bunun hemen bir sonucu olarak, ABD 10 yıllık tahvil getirisi, %4,33 civarındaki 2022’nin en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra keskin bir düşüş yaşadı. Ama daha belirgin bir düşüşten bahsetmek için %4,00 bölgesini geçmemiz gerekecek.
Enflasyonun katılığında enerji ana etmen. Petrol fiyatları da birkaç olumlu faktörden yararlandığı geçen hafta yükselişteydi. Bunlar; düşen dolar, ABD stoklarındaki düşüş, ABD arzının Meksika Körfezi’ndeki bir kasırga nedeniyle kesintiye uğraması ve OPEC’teki Gabon olayları. Bu kokteyl Brent ham petrolünün varil başına 87,70 dolara yükselmesini sağlarken, ABD WTI 84,5 dolar civarında işlem gördü.
Doğalgaz sektöründe Avustralya’da sendikalar ve gaz şirketleri arasında endüstriyel huzursuzluk sürüyor. Grevler Eylül başında başlayabilir ve sıvılaştırılmış doğal gaz üretimini kesintiye uğratabilir. Bu beklentilerle Avrupa’da Hollanda TTF’si 36 eur/mwh’a yükseldi.
Londra Metal Borsası’nda da endüstriyel metal fiyatları bu hafta genel olarak yukarı yönlü bir seyir izledi. Ana etmen ; Pekin’in ekonomisini, özellikle de sıkıntılı emlak sektörünü desteklemeyi amaçlayan son önlem adımlarının memnuniyetle karşılanmasıydı. Bakır metrik ton başına yaklaşık 8.400 usd, çinko 2.430 usd ve alüminyum 2.140 usd seviyelerinden işlem gördü. Ons Altın da 1945 usd seviyesinden işlem görüyor ki, böylece altın , tahvil getirilerindeki gevşemenin etkisiyle art arda ikinci haftada da yükseliş kaydetmiş oldu.
Makroekonomik göstergeler açısından yoğun bir haftanın ardından, önümüzdeki birkaç gün içinde, özellikle de Wall Street’in resmi tatil nedeniyle Pazartesi günü açılmayacağı için göreceli bir sakinlik yaşanacak. Ancak Christine Lagarde’ın Salı ve Çarşamba günkü konuşması, PMI hizmet göstergeleri, Fed’in son Bej Kitabı ve Perşembe günü ABD’deki olağan haftalık işsizlik başvuruları haftanın gidişatını belirleyecek. Yurtiçinde ise haftaya ağustos ayı enflasyon rakamları ile başlayacağız. Tüfe de aylık bazda %7.17 artış beklenirken, yıllık bazdaki değişim %56.07 olarak gelmesi yönünde. Ovp bu hafta gelir mi ? Gelmese bile Fitch görünümümüzü Durağan’a yükseltir mi ? Bekleyip göreceğiz.
BIST100’de yükseliş trendi etkisini sürdürüyor. Haftaya pozitif başlayan endekste hafta ortasına kadar ki süreçte dar bantta yatay bir seyir etkili olurken, özellikle Cuma günü tekrar güçlenen alımlar ile BIST 100 Endeksi haftayı %4.40 oranında değer kazanımı ile 8056.12 seviyesinden tamamladı.
Son dönemde yaşanan güçlü yükselişler sonrasında kar satışları görülme olasılığının sürmesine rağmen gelen satışların hisse bazında kalması ve genelde yayılmadan gerçekleşmiş olması trenin devamını desteklediğini söyleyebiliriz.
Ayrıca son haftalarda sat konumunda olan MACD indikatöründe de düşüş eğilimin hız kaybetmiş olması yükseliş trendinin devamı açısından olumlu gördüğümüz unsurlardan biri.
Önceki 2 haftada direnç noktası olarak takip ettiğimiz 7900 seviyesini artık kısa vade açısından ilk destek noktası olarak izleyeceğiz. Trendin devamıyla beraber ilk etapta 8.500 ve 9000 seviyeleri kısa vadeli hareketler açısından üst direnç noktaları olarak takip edeceğiz.
Endekste beklentimizin aksine 7900’ün altına inilmesi durumunda ise 7400-7450 bandına kadar güç kaybı görebiliriz.
Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor
Günün önemli şirket haberleri 04/09/2023
Borsada yatırımcı sayısı 6.2 milyonu aştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
politik risk var, yükseltmez
Yükseltmesin daha iyi olur......ZENGİNLERİ DAHA ZENGİN YAPMASİN...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:22)