E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinFirmaları 'teşhir oluruz' korkusu sardı---

Firmaları 'teşhir oluruz' korkusu sardı

Firmaları 'teşhir oluruz' korkusu sardı
09 Mayıs 2012 - 02:01 borsaningundemi.com

Hileli gıda üretenler 'teşhir oluruz' korkusuyla raftan mallarını topluyor

Hileli gıda üretimi yapan firmaları teşhir edilme korkusu sardı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gelen ihbarlara göre, bazı firma çalışanları, marketleri dolaşarak raflardaki hileli ürünlerini piyasadan topluyor. Daha önce yapılan laboratuvar incelemelerinde dana kavurmanın içinde at eti, yüzde 100 dana sucuğun içinde tavuk eti tespit edilmişti.
Hileli bal, sucuk, salam, sosis ve peynir üreten firmaların teşhir edilmesi, caydırıcı etki yaptı. Çok sayıda firmanın deşifre edilme korkusuyla ürünlerini toplamak için sahaya indiği ortaya çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gelen ihbarlara göre, söz konusu şirketler marketleri dolaşarak raflardaki ürünlerini kaldırıyor. Yerine standartlara uygun ürünler konuluyor. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Piyasadan aldığımız bilgilere göre çok sayıda firma hafiyeliğe soyunmuş. Hangi bakkal ve markete ne kadar ürün verdilerse topluyorlar. Ceza yemekten endişe etmiyorlar. Tek korkuları isimlerinin açıklanması." dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçen ay açıkladığı et ürünleri ile peynire yönelik sonuçlarda hileli üretimin tüm detayları ortaya konuldu. Laboratuvar incelemelerinde, yağlı tulum peynirlerinin içinde bitkisel yağ, pişmiş dana kavurmanın içinde at eti (tek tırnaklı eti), yüzde 100 dana eti sucuğun içinde tavuk eti ve soyulmuş sosisin içinde yabancı doku ve iç organ tespit edilmişti. Et ürünlerinde hileye sebep olan en önemli etkenlerden karışımın önüne geçmeyi planlayan Bakanlık ise radikal atımlar atmaya hazırlanıyor. Türk Gıda Kodeksi'nde yapılacak tebliğ değişikliği ile birlikte sucuk, salam ve sosis gibi ürünler yüzde 100 dana, yüzde 100 tavuk veya yüzde 100 hindi etinden üretilecek. Tebliğ değişikliği ile 'Bu sucuk yüzde 60 dana eti, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir.' ibareli ürünler piyasada satılamayacak. Konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere sektör temsilcileri ve üniversite temsilcilerinden oluşan alt komisyonun çalışması devam ediyor. Çalışmanın detaylarının önümüzdeki günlerde netleşmesi planlanıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de gıda güvenliği konusunda taviz verilmeyeceğine dikkat çekiyor. Eker, konuya ilişkin olarak, "Gıda güvenliği ile ilgili 102 tane yönetmelik yayınladık. Artık bundan sonra kim yanlış yaparsa teşhir edeceğiz. Tespit ettiğimize en büyük ceza budur. Kapatma cezası, ürün toplama cezası zaten var." demişti. Öte yandan hileli üretimin önüne geçmeyi planlayan Bakanlık rotayı gıda takviyesi ürünlerine çevirdi. Sağlık Bakanlığı ile yürütülen çalışma kapsamında "her derde deva" sloganıyla reklamları yapılan gıda takviyesi ürünlerine yönelik kapsamlı bir denetime hazırlanıyor. Bu tür ürünler sebebiyle dünyada birçok tüketici mağdur olmuş, hatta bazıları hayatını kaybetmişti.
Tarıma destek artıyor
Çiftçiye, 2012 yılında verilecek tarımsal desteklemeler belli oldu. Bakanlar Kurulu'nun "2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararı'na göre 2012 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca belirlenecek büyüklükte ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda toprak analizi yaptırılması zorunlu olacak. Belirlenecek büyüklüğün altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmayacak. 2012 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira, toprak analizi desteği verilecek. Geçen yıl peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için çiftçilere dekar başına yapılan 2,5 lira mazot desteği 2,7 liraya, 3,5 lira olan gübre desteği de 3,7 liraya yükseltildi. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için dekar başına 3,75 lira olan mazot desteği 4 liraya, 4,75 lira olan gübre desteği 5 liraya çıkarıldı. ZAMAN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)