E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Fırat Kalkanı'nın ikinci amacı Türkiye için daha stratejik---

'Fırat Kalkanı'nın ikinci amacı Türkiye için daha stratejik

'Fırat Kalkanı'nın ikinci amacı Türkiye için daha stratejik
25 Ağustos 2016 - 04:44 borsaningundemi.com

Hürriyet yazarı Fikret Bila, TSK'nın başlattığı 'Fırat Kalkanı' operasyonunun DAEŞ'i bölgeden sürmek olan birinci amacından çok, YPG'yi doğuya sürmenin Türkiye için daha stratejik olduğunu yazdı

Türk Silahlı Kuvvetleri dün sabaha karşı Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD kuvvetlerine karşı karadan ve havadan operasyon başlattı. Operasyona 'Fırat Kalkanı' adı verilmesi, hedefin IŞİD'in yanı sıra YPG ve PYD güçlerinin Fırat'ın batısında kalmalarının önüne geçmenin işaretiydi. Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gün içinde bu amacı net bir şekilde seslendirdi. Hürriyet yazarı Fikret Bila, operasyonun ikinci amacının Türkiye için neden birinci amacından daha stratejik olduğunu yazdı. 

İşte Bila'nın o yazısı:

TÜRKİYE'nin, koalisyon çerçevesinde ABD, Rusya ve İran'la uzlaşarak Suriye'ye başlattığı 'Fırat Kalkanı' harekâtı dünya gündemine oturdu.
Harekâtın birinci amacı IŞİD’i Cerablus’tan temizlemek. Cerablus-Azez arasında terörden arındırılmış bölge oluşturmak. Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak. Ocak ayından bu yana bu bölgeden atılan 57 havan, 79 Katyuşa füzesiyle 21 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, bu saldırılar nedeniyle Karkamış’ta günlük yaşamın durduğu düşünülürse Türkiye’nin, bölgeyi IŞİD’den temizlemek için harekete geçmesinin haklılığı anlaşılır.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bizim amacımız DAEŞ terör örgütünü kuzeyden aşağı doğru süpürmektir” sözleriyle 1’inci amacı dünya kamuoyuna duyurdu.

TSK’nın öncülüğünde başlatılan harekâtın bu amacı konusunda geniş bir uzlaşma var. ABD, Rusya, İran da IŞİD’in Türkiye sınırından güneye süpürülmesi konusunda hemfikir.

Bunun nedeni, IŞİD’in söz konusu ülkeler açısından ortak düşman olması. Farklı gerekçelerle de olsa hepsi IŞİD’in Suriye’de etkisiz kılınmasını istiyor.

Ankara’nın farklı cephelerdeki bu ülkelerin hepsinin desteğini alması diplomatik açıdan kuşkusuz önemli bir başarı. Özellikle uzun süredir Türkiye’nin bu talebine karşı duran ABD’nin ikna edilmiş olması ayrı bir önem taşıyor. Bu koşullarda Türkiye’nin başlattığı harekâtın birinci amacına ulaşması görece kolay görünüyor. IŞİD’in Cerablus’tan çıkarılması ve güneye doğru sürülmesi ve TSK’nın desteğiyle Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bölgeye yerleşmesiyle terörden arındırılmış bölge oluşturulacaktır.

Böylece Türkiye hem IŞİD’i sınırından uzaklaştırmış hem de PKK-PYD-YPG’nin Kobani ile Afrin’i kuzeyden birleştirerek Kürt koridorunu tamamlama projesini kesmiş olacaktır.

2’NCİ AMACIN STRATEJİK ÖNEMİ

Harekâtın 1’inci amacı sınır güvenliği için IŞİD’i güneye sürmek ise 2’nci amacı da YPG’yi doğuya sürmektir.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bu amacı da açıkça ifade etti.

PYD Lideri Salih Müslüm için “Neden rahatsız oldu” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Benim bir ajandam var. Burada kanton kurmak istiyorum. Kürt devleti kurmak istiyorum, diye gizli bir ajandaları var. Gizli ajandaları ortada. Şunu söylemek isterim, YPG unsurları bir an evvel Fırat’ın doğusuna geçmelidir. ABD de bunun sözünü verdi. Aksi takdirde çok net söylüyorum gereğini yaparız.”

Dışişleri Bakanı’nın bu açıklaması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ismini zikretmeden Salih Müslüm’ün “Türkiye Suriye’de çok şey kaybedecek” sözlerine karşılık, “Siz ne olacağınızın hesabını yapın” ifadesi birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin ikinci aşamada, YPG’yi hedef alacağını ortaya koyuyor.

Türkiye, Cerablus’u IŞİD’den temizledikten sonra YPG’nin Menbiç’ten çıkıp Fırat’ın doğusuna çekilmesi için harekete geçecektir.

Fırat Kalkanı operasyonunun ikinci amacı Türkiye için stratejik önemdedir.

Türkiye’nin 2’nci ama daha önemli hedefi, KCK’nın bir parçası olarak Kuzey Suriye’de ‘Büyük Kürdistan Projesi’nin Suriye ayağını hayata geçirilmesini önlemektir.

Bunu önlemenin yolu YPG’nin Fırat’ın batısına geçmemesi ve Cerablus’un temizlenmesiyle oluşacak güvenli bölgenin derinleştirilmesidir.

Bu aşamada önemli soru, ABD’nin YPG konusunda ne tutum alacağı, Türkiye’nin gerektiğinde temizlenmiş bölgeyi Menbiç’e ve giderek Halep’e doğru derinleştirmesinin mümkün olup olmayacağıdır.

Ankara şimdiden YPG konusunda kararlı olacağını dünya kamuoyuna duyurarak ileriye dönük uyarıda bulunmuştur.

Türkiye, Fırat Kalkanı’yla, parçalanmasını hedefleyen Büyük Kürdistan Projesi’ne karşı ciddi ve sert bir tutum almıştır.

Fırat Kalkanı’nın 2’nci hedefinin stratejik önemi Türkiye için 1’inciden daha önemlidir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)