E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFındıkta büyük tartışma---

Fındıkta büyük tartışma

Fındıkta büyük tartışma
08 Temmuz 2014 - 02:21 borsaningundemi.com

İtalyan Ferrero'nun Oltan Gıda'yı alacağı iddiası piyasayı karıştırdı. Sektör ikiye bölündü. Bir yanda TEKE endişesi, diğer yanda daha fazla kâr umudu

Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısısı ve piyasanın en büyük firmalarından Oltan Gıda’nın, Nutella’nın üreticisi olan İtalyan Ferrero’ya satıldığı iddiası fındık piyasasını karıştırdı. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberine göre ihracatçı birliklieri satışı olumlu karşılarken, FİSKOBİRLİK ve bazı dernekler piyasada yabancıların TEKEL oluşturduğunu iddia etti.

Büyük firmaların direk alıcı konuma gelmesiyle talebin artacağını ifade eden ihracatçı birlikleri, fiyatların da bununla birlikte yükseleceği görüşünde. Ancak en büyük fındık alıcısı konumundaki yabancı firmaları fiyatları düşürmek için çalışmalar yapacağı da sektörde en çok konuşulanlar arasında.

TÜTÜNDEKİ OYUN GİBİ

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, yabancı firmaların piyasaya tam anlamıyla hakim olmak için bu satın almayı gerçekleştirmek istediğini söyledi. Geçmişte tütünde oynanan oyunun aynısının tekrarlandığını belirten Yetkin, “Tütün üreticileri elde ürün kalmayınca madenlerde çalışmaya başlamıştı. Şimdi de fındıkta aynı döngüye girildi. Tehlikeli boyutlara ulaşıldı” dedi. Bu satışın gerçekleşmesi halinde yabancı büyük firmaların ‘TEKEL’inin resmileşeceğini dile getiren Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Başkanı Lütfi Bayraktar da, “Türkiye fındık piyasasını elinde bulunduran 4-5 yabancı şirket var. Fındık ile ilgili herşeyi bunlar belirliyor. Oltan Gıda büyümesini Ferrero’ya borçlu. Bu satış sadece TEKEL’e resmiyet kazandıracak. Ferrero işlerini bu firma üzerinden yürütüyordu. Türkiye’nin en büyüklerinden Oltan Gıda bile bu yabancılar karşısında bir anlam ifade etmiyor” diye konuştu. 

İHRACAT FERRERO’YA

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı İlyas Edip Sevinç ise Türk fındığının İtalyan devi sayesinde daha çok tanındığını söyledi. Fındığın Türkiye’de yetiştiği için sektör ve üretici için hiçbir problem olmayacağının altını çizen Sevinç, “Satıştan kaynaklanan döviz yine Türkiye’ye gelecek. Sonuçta Türkiye kazanacak. Eskiden Oltan Gıda’dan aldığı ürünü şimdi kendi satın alacak. Sistemi değiştirecek bir hamle değil bu. Bu satış dengeleri kesinlikle bozmaz. Zaten fındık ihracatının yüzde 40’ı Ferrero’ya yapılıyor” ifadelerini kullandı. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören de konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Ferrero ne kadar çok yatırım yaparsa tüketim o kadar artar. Fındığa ne kadar çok talep gelirse fiyat da o kadar artar. Yerli firmalar yavaş yavaş ortadan kalkacak diye birşey yok. Dünyadaki en kaliteli fındık Türk fındığı. Azerbaycan, Şili, Arjantin gibi alanlarda yeni dikim alanları deneniyor ancak Türk kalitesine ulaşılamıyor. Ferrero üreticiyi modern tarımı teşvik edici çalışmalar yapıyor. Bu büyük bir avantaj.”

Ferrero fabrika açmıştı

TRABZON merkezli Oltan Gıda’nın 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi bulunuyor. Şirket, fındık satışının yüzde 70’ini Ferrero’ya yapıyor. Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero ise dünyanın çikolata devi olarak biliniyor. Ferrero geçen yıl dünya çapındaki 19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’da açmıştı.

Satış daha net değil

YILLIK cirosu 500 milyon doları geçen ve ihracatın yüzde 30’una hakim olan Oltan Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Veli Oltan, satış iddiaları ile ilgili açıklama yaptı. Oltan, “Şu anda gerçekleşen bir satış yok. Dondan etkilenip firmayı satışa çıkardığımız iddiaları tamamen gerçek dışı. Şu anda görüşme aşamasındayız. Eğer olursa Türkiye için çok önemli bir satış olacak” ifadelerini kullandı. Ancak bu satışla ilgili piyasadan farklı yorumlar geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)