E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Fındığın fiyatı rekor kırdı---

​Fındığın fiyatı rekor kırdı

​Fındığın fiyatı rekor kırdı
15 Nisan 2014 - 19:42 borsaningundemi.com

Ordu'da kabuklu fındığın kilogramı, 10 liraya ulaşarak tüm zamanların en yüksek fiyatına erişti

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, mart ayının sonunda etkili olan zirai donun fındık fiyatına olumlu yansıdığını ve her geçen gün fiyatın artış gösterdiğini belirterek, "Serbest piyasada 55 randıman kabuklu fındık 10 liradan alıcı buluyor" dedi. Üreticilerin tüccara giderek fındığını rahatlıkla 10 liradan sattığına işaret eden Cörüt, "Fındık fiyatının bu seviyede kalacağını da tahmin etmiyorum. Önümüzdeki günlerde fiyatın daha da yukarılara çıkacağını bekliyoruz" diye konuştu. 

Cörüt, 10 liraya çıkan fındık fiyatının tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu rakamla kabuklu fındığın piyasadaki fiyatı 15 gün içerisinde yüzde 100 artış göstermiş oldu. Biz bu rakamın buralarda da durmayacağına inanıyoruz. Üreticinin elinde fındık yok, deposu boş. Bu nedenle tüccarlar üreticinin elindeki son fındığı almak için fiyatları her gün artıracaktır. Elinde fındık olan üreticiye adeta piyango vurdu diyebiliriz. Elinde fındık olanlara ne mutlu." 

Uğur Cörüt, yeni sezonda da fındık fiyatının aynı seviyelerden alıcı bulacağını sözlerine ekledi. 
 
ÜRETİCİ KAZANMIYOR 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta artan fiyattan üreticinin kazanmadığını belirterek, “Mart ayı sonunda yaşanan don sonrası kabuklu fındık fiyatlarının serbest piyasada yükselmesinin üreticiye bir katkısı yok. Üreticinin elinde fındık neredeyse kalmadı. Birkaç bin tonu geçmez” dedi. Bayraktar, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “En son 2011-2012 sezonunda, 2012 Ocak ayında serbest piyasada kabuklu fındığın kilogram fiyatı ortalama 7,78 liraydı. Üretici çok önceden, fındığın çok büyük bölümünü elden çıkarmış durumda. Üreticinin elinde kalan fındık birkaç bin tonu geçmez. Satılan fındığın çok büyük bölümü tüccara ait.” 

DON YÜZÜNDEN 
Bayraktar, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığındaki komisyonun, 7-8 Nisan 2014 tarihlerinde Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde sahada çalışma yürüttüğünü ve fındıktaki don zararını incelediği bilgisini verdi. 
Komisyonun Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'da sahada yürüttüğü çalışmalar sonucunda fındık çotanaklarında kıyılarda yüzde 10'lardan başlayarak rakıma göre yükselen oranlarda don zararı tespit ettiğini, zararın yüksek rakımlarda yüzde 90'ları aştığının görüldüğünü anlatan Bayraktar, sürgünlerde ise yine rakıma göre yüzde 20'lerden başlayarak yüzde 90'ı aşan oranlarda don zararı oluştuğunun belirlendiğini vurguladı. 

DON ZARARININ ETKİSİ 2-3 YIL DEVAM EDECEK 
Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde sahil kuşağında çotanaktaki don zararının orta ve üst rakımlara nazaran daha düşük düzeyde gerçekleştiğini belirten Bayraktar, “Orta ve üst kesimlerde yetiştirilen fındık ve diğer meyvelerde kuvvetli düzeyde don zararı meydana geldi. 2014 yılı sürgünleri başta olmak üzere 2013 yılı sürgünlerinde de önemli düzeyde dona bağlı olarak zarar görüldü. Özellikle sürgünlerin dondan etkilenmesi nedeniyle zararın neden olacağı kayıp 2-3 yıl devam eder” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)