E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFinansal varlıklar'ın değeri 21,41 trilyon TL oldu---

Finansal varlıklar'ın değeri 21,41 trilyon TL oldu

Finansal varlıklar'ın  değeri 21,41 trilyon TL oldu
22 Nisan 2021 - 15:40 borsaningundemi.com

TCMB: Toplam finansal varlıklar 2020 4.çeyrekte 21,41 trilyon TL oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Sektörlere ilişkin finansal bilançolara göre, 2020 yılı dördüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin net finansal değerinde bir önceki döneme göre gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranla 3,3 puan iyileşme kaydedilmiştir.

Dönem sonu itibarıyla sektörlerin toplam finansal varlıkları 21,4 trilyon TL, yükümlülükleri ise 24,5 trilyon TL düzeyinde gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde, hanehalkının ve finansal olmayan kuruluşların borçlarının GSYİH’ye oranı sırasıyla %17 ve %72 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranlara göre Türkiye, hem hanehalkı hem de şirketler kategorisinde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasında yer almaktadır.

2020 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla, yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonunda olduğu, hanehalkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlenmiştir. Finansal kuruluşlar sektörü ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal değer yaratmıştır.

Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYH’nin %6,4’ü ile net borç alan konumunda olan toplam ekonomi 2020 yılı dördüncü çeyreğinde GSYH’nin %1,4’ü oranında net borç vermiştir. Bu orana sektörlerin katkısı incelendiğinde, finansal kuruluşların GSYH’nin %4,6’sı ile bu dönemde en fazla borç alan sektör olduğu, bunu yaklaşık %1 ile genel yönetimin izlediği, finansal olmayan kuruluşların ve hanehalkının ise sırasıyla GSYH’nin % 4.1’i ve %2,9’u oranında net borç verdiği gözlenmiştir.

Sektörlerin son dönem itibarıyla finansal varlık ve yükümlülük dağılımı incelendiğinde, finansal olmayan kuruluşların hem varlık tarafında, hem de yükümlülük tarafında en büyük sektör olduğu görülmektedir.

2020 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla varlıklarda para ve mevduat ile diğer alacaklar yükümlülüklerde ise sırasıyla krediler ile hisse senedi ve özkaynaklar kalemleri en ağırlıklı araçlar olarak gözlenmektedir."

AB ile PKK arasındaki davada temyiz kararı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi yükseldi

TCMB brüt döviz rezervleri artış gösterdi

Yurt içi yerleşikler döviz almaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)