E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinansal tüketicinin korunması eylem planı---

Finansal tüketicinin korunması eylem planı

Finansal tüketicinin korunması eylem planı
05 Haziran 2014 - 10:28 borsaningundemi.com

Finansal tüketicinin korunması eylem planlarına göre, tasarruf bilinci artırılacak, ev hanımları ve gençler finansal konularda bilinçlendirilecek

Finansal İstikrar Komitesi tarafından hazırlanan finansal eğitim ve finansal tüketicinin korunması eylem planlarına göre, tasarruf bilinci artırılacak ve kuruş kullanımı özendirilecek, ev hanımları, çalışmayan gençler ve yaşlılar finansal konularda bilinçlendirilecek.

Finansal Erişim, Finansal Eğitim, Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi ve Eylem Planları, Hazine Müsteşarlığı'nın internet sitesinde yayımlandı. 

Buna göre, Finansal Eğitim Eylem Planı çerçevesinde finansal eğitimin yaygınlaştırılması ile kısa vadede bireylerin ekonomik refahının artması, yatırımcı tabanının genişlemesi, finansal sektöre nitelikli işgücü sağlanması ile finansal piyasaların büyümesi ve daha etkin çalışması, orta ve uzun vadede ise ülke ekonomisinin daha istikrarlı hale gelmesi ve toplumsal refahın artması hedefleniyor. 

Eylem planında adı geçen kurumlar, üretecekleri proje, aktivite ve çalışmalarla söz konusu amaçlara yönelik finansal eğitim faaliyetlerini hayata geçirirken, aynı zamanda Türkiye'de çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen benzer faaliyetlerin eşgüdümü içerisinde yürütülmesine katkı sağlayacak.

Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı 

Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı'nda da Türkiye'de finansal tüketicinin korunmasına yönelik münhasır bir idari yapılanma bulunmadığı belirtildi. 

Bu çerçevede, finansal tüketicinin korunması konusunda yetki ve sorumluluğa sahip kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesine, bu kuruluşlar tarafından tüketicinin korunması için ayrılan beşeri, fiziki ve mali kaynakların artırılmasına ve konuya ilişkin uluslararası platformlara aktif katılım sağlanmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. 

Finansal kuruluşlar nezdinde tüketicilerin şikayetlerini değerlendirmek ve sonuca bağlamak üzere içsel mekanizmalar oluşturulması ile bunların belli prosedürlere ve hesap sorulabilirlik esaslarına bağlanmasının önem taşıdığı belirtilen planda, şunlar kaydedildi: 

"Finansal kuruluşların müşterilerine bir ürün veya hizmet sağlamadan önce hak ve sorumlulukları ile uyuşmazlıkların çözüm yolları, ilgili ürün ve hizmetin faydaları, riskleri ve temel özelliklerine ilişkin açık, öz ve doğru bilgi sunmaları finansal tüketicilerin bilinçli tercihler yapabilmelerini mümkün kılacak, finansal kuruluşlar ile finansal tüketiciler arasındaki ihtilafları en aza indirebilecektir. Ayrıca, finansal kuruluşların, yanıltıcı ve müşterileri zarara uğratabilecek ilan ve reklamlardan kaçınması, ürün veya hizmetin pazarlanması sürecinde paylaşılan her türlü bilgi ve belgenin doğru, tam ve nesnel bir şekilde olması finansal tüketicinin tercihlerini daha sağlıklı yapabilmesini sağlayacaktır." 

Eylem Planları 

Planlarda yapılacak eylemler, sorumlu, ilgili ve işbirliği yapılacak kuruluşlar ile eylem için öngörülen tarihlere de yer verildi. 

Finansal Eğitim Eylem Planı kapsamındaki eylemler de belirlendi.

Buna göre, Finansal Eğitim Ulusal Stratejisi iletişim politikası belirlenecek. Türkiye'deki finansal okur-yazarlık düzeyinin izlenmesine yönelik anket çalışmaları yapılacak ve mevcut anket çalışmaları değerlendirilecek. Finansal eğitimle ilgili doküman ve çalışmalara yönelik ortak bir internet sayfası oluşturulacak ve finansal eğitim faaliyetleri sosyal medya yoluyla duyurulacak. Kamusal emeklilik ve özel emeklilik sistemleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Tasarruf bilinci artırılacak ve kuruş kullanımı özendirilecek. Ev hanımları, çalışmayan gençler ve yaşlılar finansal konularda bilinçlendirilecek. İlk ve orta öğretim düzeyinde müfredattaki ve yaygın eğitim programlarındaki temel finans konuları geliştirilecek. Üniversite‐finans sektörü iş birliği teşvik edilecek. Kamu ve özel sektörde işe yeni başlayanlara finans konusunda eğitim verilecek. Medya çalışanları, ihtiyaç duyulan finansal konularda bilgilendirilecek. Tüketici mahkemelerinde görevli personelin finans alanında ihtisaslaşması sağlanacak. 

Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı kapsamında yapılacak eylemlerden bazıları ise şöyle sıralandı:

"Finansal tüketicinin korunmasına ilişkin düzenlemeler gözden geçirilecek. İlan ve reklam ilkelerine uyum, yakından takip edilecek. Finansal tüketicilere ait kişisel ve finansal bilgilerin korunmasına ilişkin kural ve uygulamalar güçlendirilecek. Kredi sicilinde bulunan bilgilerin güncellenmesine ve yanlışlıkların düzeltilmesine ilişkin süreçler iyileştirilecek. Finansal kuruluşların önerdiği sözleşme şartlarının ve hak arama yollarının finansal tüketici tarafından anlaşılması sağlanacak. Finansal tüketiciler hesap hareketleri ve ücretlendirme konusunda düzenli ve eksiksiz şekilde haberdar edilecek. Finansal kuruluşlar nezdinde tüketici şikayetlerine yönelik etkin sistemler oluşturulması sağlanacak. Şikayetlere ve bunların çözümlenmesine ilişkin istatistiki bilgiler oluşturulacak ve kamuoyuyla paylaşılacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hııı05 Haziran 2014 17:49

    bu komite önce SPK nın dolandırıcılık suçu var dediği raporların mahkemede bilirkişilerce aklanmasını araştırsın. ülkede kanun yokki, finansal bilinç olsun.

  • F İ K .05 Haziran 2014 10:57

    Finansal istikrar komitesi , küçük yatırımcılara hayırlı olsun ..