E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFinansal piyasalarda heyecanlı 10 Mart bekleyişi ---

Finansal piyasalarda heyecanlı 10 Mart bekleyişi

Finansal piyasalarda heyecanlı 10 Mart bekleyişi
07 Mart 2022 - 08:34 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor. 10 Mart Perşembe günü , Finansal piyasalar üzerinde güçlü etkisi olan iki olay açıklığa kavuşacak.


Batı'nın uyguladığı yaptırımlar, sadece Rus şirketlerini değil aynı zamanda savaştan etkilenen ülkelerde çıkarları olan şirketler ve ülkeler üzerinde de önemli bir etki yarattı. Tabii ki, dünyanın en büyük enerji ve hammadde üreticilerinden ikisi olan Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimlerin hem enerji üretimi hem de dağıtımı üzerinde yadsınamaz bir etkisi oldu.

Avrupa piyasaları, Ukrayna'daki savaşın yoğunlaşması ve Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporozhia'daki nükleer santralinin bombalanması ve de diplomatik ilerleme eksikliği ile Ekim 2020'den bu yana en kötü haftasını kaydetti. Doların geleneksel güvenli liman etkisi ile euroyu 1,0936’a kadar geriledi ve devamının gelmesi bekleniyor. Avrupa'da, Bund %-0,06 ile negatif bölgeye geri döndü. Fed başkanı Powell'ın Ukrayna'daki savaşın sonuçları konusunda beklenenden daha endişeli olduğunu gördük ki bu da Merkez bankasının bu yıl beklenenden daha az sıkılaştırma yapabileceğinin düşünülmesine neden oldu. Alıcılar özellikle Rus petrolü satın almak konusunda isteksizler. Bu isteksizlik/güvensizlik, Rus referanslarının Brent'e göre fiyatının düşmesine (neredeyse 24 USD) neden oluyor, ancak bu indirime rağmen alıcılar azalıyor. Bu gelişme de Şu anda 112 USD ve 110 USD civarında işlem gören iki ana dünya kriteri Brent ve WTI'nin fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırıyor

Avrupa'daki gaz fiyatlarının yanı sıra Asya'daki termal kömür fiyatları üzerinde de bir panik rüzgarı esince (Rusya aynı zamanda önemli bir kömür ihracatçısıdır). Fiyatlar rekor seviyelere ulaştı. Endişeler arttıkça, altın ons yavaş ama emin adımlarla 2000 USD işaretine doğru ivme kazanıyor. Bununla birlikte, değerli metaller dünyasının gerçek yıldızı, fiyatı tarihi zirvesine (3000 USD'ye yakın) yakın bir yere ulaşan paladyumdan başkası değil. Çünkü Rusya dünyadaki paladyum üretiminin üçte birini oluşturuyor. Danimarkalı Moller-Maersk gibi nakliye şirketleri, Rusya limanlarına olan hizmetlerini geçici olarak askıya alırken, Severstal'dan çelik gibi bazı ihracatlar tamamen askıya alındı. Bu gelişmelerde fiyatların yükselmesine neden oluyor ki LME'de bakır ton başına 10.470 USD'ye ulaşıyor, alüminyum 3.730 USD'den ve nikel 28.800 USD'den işlem görüyor. Ukrayna ve Rusya'nın birlikte dünya buğday ihracatının yaklaşık %30'unu ve mısır ihracatının yaklaşık %15'ini oluşturması ve Ukrayna'nın en büyük limanı olan Odessa açıklarında iki kargo gemisinin battığın açıklanmasıyla da tarım ürünlerindeki özellikle buğday ve mısır’da keskin artış daha da belirginleşiyordu.

10 Mart Perşembe, Finansal piyasalar üzerinde güçlü etkisi olan iki olay açıklığa kavuşacak. Avrupa Merkez Bankası, ABD Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıklamadan önce para politikası hakkında konuşacak. Avrupa Merkez Bankasının enerji kaynaklı yükselen enflasyona vurgu yapması beklenirken , politika normalizasyonuna ilişkin açıklamalarına dikkat edeceğiz. ABD’de ise Ocak’ta %7,5 seviyesine yükselen enflasyonun Şubat ayında %7,9’a yükselmesi bekleniyor neden aynı Enerji fiyatlarındaki yükseliş.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Emtia fiyatlarında yükseliş hız kesmeden devam ediyor

 

Altın 2 bin doları gördü

 

Kur korumalı mevduatlara yenileme imkanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)