E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2008 yılında yaşanan finansal krizin yeniden yaşanabileceği yönündeki endişeler piyasaları altüst etti. Mudilerin bankalara hücum etmesini ve krizin derinleşmeni önlemek isteyen ABD Merkez Bankası (FED) bankaları fonlamaya başlarken, benzer bir adımın Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından da atılması bekleniyor. Krizin Avrupa'ya sıçramasında etkili olan 167 yıllık köklü banka Credit Suisse'nin krizden çıkabilmesi için İsviçre Merkez Bankası (SNB) 54 milyar dolarlık bir destek sundu. Ancak stratejistler, bankanın satılmasının en iyi seçenek olabileceğini vurguluyor. İsviçre bankası UBS'in ise en makul talip olabileceği dile getiriliyor.
Ekonomistlere göre 830 milyar dolar toplam varlığı ile dünyanın 45'inci, kıta Avrupası'nın ise 12'nci büyük bankası olan Credit Suisse'nin zora girmesinin etkileri ABD'li Silicon Valley Bank'ın (SVB) yarattığı etkinin çok üzerinde olabilir. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberinde, Dinamik Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan ABD'de başlayan krizin Avrupa'ya sıçramasıyla bankacılık için oluşan yayılma etkisinin iki parametre üzerinde gözlemlenebileceğini kaydetti. Bunlardan ilk faiz artışlarının varlık değerlerine etkisi. Erkan' göre, artışlar durursa bu risk büyük ölçüde minimalize olabilir. Bir diğer parametre ise mudi tepkisi. Bir banka için müşterilerinin aniden, topluca ve yüklü miktarda mevduat çekmeye başlaması (bank run) yaşanabilecek en büyük risklerden biri olarak gösteriliyor. Erkan, mevduatlar garanti altına alınsa bile, mudilerin küçük bankalardan büyük bankalara mevduat kaydırması riski olduğuna dikkat çekerek, “Bu da domino etkisi oluşturur” yorumunu yaptı.
Yeni bir banka kredi kolaylığı açıkladı
ABD'de Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflasları sonrasında ABD Merkez Bankası (Fed), bankalara mevduat sahiplerinin taleplerini karşılamaları ve bankacılık sistemini etkileyebilecek bir telaşın ortaya çıkmasının engellenmesi için yeni bir banka kredi kolaylığı açıkladı. JP Morgan Chase tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Fed'in uygulamaya koyduğu acil kredi programı ABD bankacılık sistemine 2 trilyon dolara varan fon enjekte edebilir ve likidite krizini hafifletebilir. Stratejistler ABD bankacılık sisteminde hâlâ 3 trilyon dolarlık rezerv olmasına rağmen bunun önemli bir kısmının en büyük bankalar tarafından tutulduğunu yazdı.
Kriz yaşayan ABD'li bankanın satışı gündemde
ABD'de bankacılık krizinde adı geçen bankalardan biri olan First Republic Bank tarafında satış dahil tüm stratejik opsiyonların değerlendirildiği belirtildi. Çarşamba günü S&P tarafından kredi notu çöp statüsüne düşürülen ve notun görünümü negatif izlemeye alınan banka, Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre satış dahil stratejik opsiyonları değerlendiriyor. Bankanın likiditesini artırmak için diğer seçenekleri de değerlendirdiği belirtiliyor.
İsviçre'nin en büyük ikinci bankası
CredIt Suisse Group AG, 167 yıllık geçmişe sahip ve İsviçre'nin en büyük ikinci bankası olma özelliğini taşıyor. Bankanın bir diğer özelliği ise aldığı cezalar. Manipülasyondan vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi suçlamalara maruz kalan banka bu konularda cezalar da ödemek zorunda kaldı. Zor duruma olan Credit Suisse 2022'de 7.8 milyar dolar net zarar açıkladı. Banka bilançosunu güçlendirmek için yeniden yapılandırma kapsamında, maliyetleri düşürmeye ve iş gücünü azaltmaya başladı.
Credit Sussie, piyasaları yeniden düşünmeye zorladı
Credit Suisse şoku yatırımcılar için neden önemli?
Credit Suisse hisseleri yüzde 32 yükseldi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Nasıl olsa Sayın kemal kılıçtaroğlu yaptırdığı anketlerde % 85 ile iktidara gelecekler imiş.sonra yakın tarihte londra da soros un bankası ile görüştüğünü 100-500 milyar dolar kredi getireceğini söylemiş idi.Bence bizim borsa bu para gelir ise resmen patlatma yapacaktır.
Bize bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.siz kendiniz düşünün.
Hiç öyle görülmüyor yine ucuyor borsalar hani.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:53)