E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFinansal hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı---

Finansal hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı

Finansal hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı
31 Ocak 2015 - 11:23 borsaningundemi.com

Tüketici, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerden 14 gün içinde gerekçesiz ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahip olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bankacılık, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödemelerle ilgili finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerin uygulama usul ve esaslarını belirledi. Bakanlığın, Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, bir finansal hizmetin sunulmasına ilişkin sözleşmenin, hizmet tedarikine ilişkin ilk anlaşmayla buna bağlı ardışık işlemleri veya zaman içinde gerçekleşen aynı nitelikteki farklı işlemleri kapsaması halinde hükümler sadece ilk anlaşmaya uygulanacak. Bankacılık, kredi, sigorta, bireysel emeklilik ve yatırım hizmetleriyle ilgili olanlar dışındaki ödemelerle konut finansmanı sözleşmelerine yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

Sağlayıcının, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmenin kurulmasına yönelik iradesini açıklamadan önce kullanılan uzaktan iletişim aracına uygun olarak tüketiciyi bilgilendirmesi zorunlu olacak. Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmede sağlayıcı, sözleşme düzenlemek ve sözleşmenin bütün şartlarını kağıt üzerinde veya kısa mesaj, e-posta, internet, disk, CD gibi kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye iletecek. Tüketici, sözleşme ilişkisinin devam ettiği süre içinde ücret ödemeksizin sözleşmenin kağıt üzerinde yazılı örneğini talep edebilecek. Ayrıca tüketici, finansal hizmetin niteliğiyle bağdaşması halinde, kullanılan uzaktan iletişim aracını değiştirebilecek.

Cayma hakkı

Tüketici, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerden 14 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahip olacak. Sigorta ve bireysel emekliliğe ilişkin sözleşmelerde ise cayma süresi hakkında diğer mevzuatta yer alan tüketici lehine olan hükümler uygulanacak. Cayma hakkı süresi, sözleşmenin kurulduğu tarihte başlayacak. Ancak sözleşmenin bütün şartlarının kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye verildiği tarihin sözleşmenin kurulduğu tarihten daha sonra olması durumunda cayma hakkı süresi, tüketicinin sözleşmenin bütün şartlarını edindiği tarihten itibaren başlayacak.

Cayma hakkının kullanılmasında tüketici, form kullanabileceği gibi cayma kararını bildiren açık beyanda da bulunabilecek. Sağlayıcı, tüketicinin form doldurabilmesi veya cayma beyanını gönderebilmesi için internet sitesi üzerinden seçenek de sunabilecek. İnternet sitesi üzerinden tüketiciye cayma hakkı sunulması durumunda sağlayıcı, tüketicilerin cayma taleplerinin kendisine ulaştığına ilişkin teyit bilgisini, tüketiciye derhal iletmek zorunda olacak.

Sağlayıcı, cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 30 gün içinde, belirtilen masraf ve bedeller hariç tüm ödemeleri tüketiciye iade etmekle yükümlü olacak. Sigorta ve bireysel emekliliğe ilişkin sözleşmelerde ise iade süresi hakkında diğer mevzuatta yer alan tüketici lehine olan hükümler uygulanacak. Sağlayıcı, belirtilen tüm geri ödemeleri, tüketicinin satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun şekilde ve tüketiciye masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde yapacak.

Bilgi ve belgeler 3 yıl boyunca saklanacak

Tüketici, cayma bildirimini yönelttiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde sözleşme ve yan sözleşme uyarınca ifa edilen hizmet bedelleri ile varsa kamu kurum veya kuruluşuna ya da üçüncü kişilere ödenmiş olan masraflarla mevzuat gereği ödenmesi zorunlu bedelleri sağlayıcıya iade etmekle yükümlü olacak. Bu süre içinde tüketicinin gerekli iade ve ödemeleri yapmaması halinde sözleşmeden caymadığı kabul edilecek. Ödenmesi gereken bedel sözleşmede öngörülen hizmetin toplam bedeliyle karşılaştırıldığında, hizmetin ifa edilen payına düşen miktarını aşamayacak ve cezai şart olarak yorumlanamayacak.

Bedeli finansal piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak sağlayıcının kontrolü dışında değişen ve bu değişimin cayma hakkı süresi içinde gerçekleşebildiği finansal hizmetlere ilişkin sözleşmelerde tüketici cayma hakkını kullanamayacak.

Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, tüketicinin sözleşmeyi sona erdirmesine yönelik talebini uzaktan iletişim aracıyla sağlayıcıya veya varsa aracıya iletmesi yeterli olacak. Sağlayıcı; cayma hakkı, bilgilendirme ve diğer hususlardaki yükümlülüklerine ilişkin bilgi ve belgeleri 3 yıl saklayacak.

Yönetmelik, 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)