E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD doları, dünya ekonomisini domine etmeye devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye devam edeceğini açıklaması sonrası, ABD Merkez Bankası (Fed) da parasal sıkılığı azaltınca dolar, beklenenin aksine euro karşısında biraz değer kaybetti. Bu yeni durum, Fed’in yaz aylarında yapmasını beklediğimiz faiz artırımını geciktiriyor.
Gelişmekte olan ülkeler (GOÜ), euro’daki belirsizlik ve Fed’in yarattığı parasal genişleme nedeniyle, dış borçlanmalarının önemli bölümünü dolar ile yaptılar. IMF, IIF ve Akbank verilerinden alınan aşağıdaki grafik, GOÜ’lerin ABD doları cinsi borçlanmalarının, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası’na (GSMH) oranını gösteriyor.
ABD dolarının güçlenmesi, GOÜ’lerin risk seviyelerini artırıyor. Öte yandan, GOÜ’lerin yavaş büyümeleri, özellikle de Çin gibi para birimini dolara endekslemiş ülkelerde, deflasyonist baskı yaratıyor. GOÜ’lerin beklentilerin altında büyüyor olması, onları gelişmiş ülkeler karşısında daha da kırılgan hale getiriyor.
Finans sektörü borçlanması
GSMH’ya oran olarak, Çin, Rusya ve Türkiye’de borçlanma, gittikçe daha artan oranda, finansal sektör (çoğunlukla bankalar) aracılığı ile yapılıyor. Yukarıda belirtilen kaynaklardan alınan aşağıdaki grafik, 2008 ve 2015 yıllarında, finansal sektörün artan borçlanmasını gösteriyor. Finansal sektör üzerinden borçlanmalarda, genellikle Devlet Garantisi olmadığı için, bu borçlanmaları yapabilen ülkelerin daha kaliteli borçlandığını kabul edebiliriz.
Ancak, maalesef ülkemizde, kamu bankalarının borçlanmalarının bir bölümüne Hazine (Devlet) Garantisi veriliyor. Bu durum da, hem risklilik durumumuzu artırıyor; hem de bankalar arası rekabeti bozuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borclan odersınin sonu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:38)